Bietenborani

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,3
  • Hapje
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 4 middelgrote rauwe zomerbieten (ca. 700 g)
  • 1 klein teentje knoflook, met ½ theelepel zout tot een pasta gewreven
  • 4 eetlepels olijfolie extra vergine, plus extra voor het besprenkelen
  • 4 eetlepels uitgelekte Griekse yoghurt, bijvoorbeeld Total
  • 2 eetlepels gehakte dille, plus een paar takjes ter garnering
  • 2 eetlepels (gerijpte) rodewijnazijn van goede kwaliteit met een snufje suiker
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 6 walnoothelften, grof geplet
  • ½ theelepel nigellazaad

Bereiden

Was de bieten, maar stroop ze niet, doe ze in een pan, zet ze onder water en breng het aan de kook. Kook de bieten ca. 40 minuten of tot ze zacht zijn en voeg zo nodig wat water toe. De bieten zijn gaar als je een scherp mes er gemakkelijk in kunt steken. Giet ze af en laat ze afkoelen. Stroop de bieten en pureer ze in een keukenmachine. De puree moet nog enige textuur hebben, dus pureer ze niet te lang.

Schep de bieten in een kom, voeg de knoflook, olijfolie, yoghurt, dille, azijn en een snufje zout toe en meng alles goed. Voeg zout en peper naar smaak toe en spreid de puree op een bord uit. Bestrooi de borani met de feta, walnoten, het nigellazaad en de extra takjes dille en besprenkel hem met een beetje olijfolie. Serveer hem met platbrood of pitabrood.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Bietenborani' is afkomstig uit het kookboek...

Morito

Sam & Sam Clark

'Morito' biedt je de heerlijke tapas en mezze van kooklegendes Samuel en Samantha Clark. In 'Morito' vind je meer dan 150 eenvoudige seizoengerechten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Bieten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!