Gemarineerde bietjes met geitenkaas, snijbiet en bieten-dressing

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3 grote gekookte rode bieten, geschild
  • 25 g boter
  • 1 takje tijm
  • 200 g ricotta van schapenmelk of zachte geitenkaas
  • voor de marinade
  • 100 ml olijfolie
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • voor de dressing
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten, fijngehakt
  • garnering: handvol babyslablaadjes of kleine kruidenblaadjes

Voorbereiden

Snijd 2 grote bieten met een mandoline in plakjes. Stapel wat grotere schijfjes op elkaar en steek met een uitsteekvormpje van 5 cm rondjes uit. Doe dit tot u 36 nette rondjes heeft. Zet ze weg en bewaar de afsnijdsels.

Maak de marinade: meng alle ingrediënten in een kom. Voeg de schijfjes biet een voor een toe en zorg dat ze rondom met de marinade zijn bedekt. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem een nachtje in de koelkast.

Bereiden

Snijd het resterende bietje in kleine staafjes (of in kleine blokjes) en bewaar de afsnijdsels weer. Verzamel alle afsnijdsels, doe ze in een pan en schenk er zo veel water op dat ze net onderstaan. Breng de bietjes aan de kook, temper het vuur en laat ze 20 minuten zachtjes koken.

Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de tijm toe. Bestrooi de bietenstaafjes met peper en zout en bak ze in enkele minuten gaar. Schep ze af en toe om. Schenk de overtollige boter uit de pan en laat de bietjes op een met keukenpapier bedekt bord afkoelen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

Bestrooi de zachte kaas met peper en zout en klop met een vork zacht. Schep de roomkaas in een spuitzak met een klein, recht mondstuk en leg die weg.

Dressing: zeef het vocht uit de pan met bietenafsnijdsels en gooi de afsnijdsels weg. Doe het vocht weer in de pan en laat dat op hoog vuur inkoken tot een dikke siroop. Laat enigszins afkoelen en meng de rodewijnazijn en de olijfolie erdoor. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de gehakte pijnboompitten toe aan de dressing.

Voor het serveren: leg 3 gemarineerde schijfjes biet op elk bord. Spuit een net torentje geitenkaas midden op elk schijfje biet. Leg enkele staafjes biet boven op elk torentje en leg een tweede gemarineerd plakje biet daarop. Schep de dressing erover en garneer het gerecht met babyslablaadjes.

Extra benodigd

Mandoline, spuitzak

Kookboek

Het recept 'Gemarineerde bietjes met geitenkaas, snijbiet en bieten-dressing' is afkomstig uit het kookboek...

Maze

Jason Atherton

Dit boek stelt iedereen in staat om op 'the Maze way' te koken, maar het is veel meer dan een verzameling recepten. Jason Atherton presenteert zijn favoriete... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Bieten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!