Falafel (de enige echte)

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg kikkererwten (géén blikerwten)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje peterselie, grof gehakt
  • 1 bosje koriander, grof gehakt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
  • 3 eetlepels kurkuma
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren

Voorbereiden

Laat de kikkererwten in ruim water 2 dagen weken in de koelkast.

Bereiden

Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is.

Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met twee natte lepels bolletjes van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

'Deze falafel aten we in Jenin, bij Al Umbashi, een van de beste falafelplekken in town. Knapperig vanbuiten, smeuïg en kruidig vanbinnen. Geserveerd met zijdezachte hummus, pittige tahinasaus, frisse salades en zoutzure pepers en komkommers. Erbij versgebakken kmaj, ofwel pitabroodjes. Super-fastfood!' - Nadia Zerouali & Merijn Tol

Voor erbij

Peterseliesalade met tahina en granaatappel

Pluk de blaadjes van 2 bossen peterselie. Haal de pitjes van 1 granaatappel los: snijd met een scherp mes het kroontje uit de granaatappel, zet je duimen in het gat van het kroontje en breek de granaatappel open. Nu kun je de pitjes uit de vliesjes halen. Zorg dat alle witte vliesjes zijn verwijderd; die zijn bitter. Roer 4 eetlepels tahina met wat ijskoud water tot een lichte vloeibare dressing. Breng op smaak met zout en citroensap. Meng de peterselie met de tahinadressing, een scheutje olijfolie en de granaatappelpitjes.

Pittige yoghurt-citroensalade

Snijd 3 snackkomkommertjes, 3 groene hete pepers en 2 bosjes lente-ui fijn. Snijd 1 biologische citroen met schil in plakjes en daarna fijn. Meng alles met 500 g dikke yoghurt, een flinke scheut olijfolie en zout naar smaak. Besprenkel de salade rijkelijk met olijfolie.

Kookboek

Het recept 'Falafel (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...

Bismilla Arabia

Nadia Zerouali & Merijn Tol

In 'Bismilla Arabia' proeven Nadia en Merijn in het Midden-Oosten de intrigerende smaken van het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, in de Maghreb de verborgen... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (41 stemmen)

Falafel recept tips

Reacties op dit recept

  • annekeTotale mislukking, klopt niets van het recept, dus niet aan beginnen, zonde van je tijd en de kosten die je maakt.

    • barbaraBij ons was het héérlijk, het beste recept voor falafel dat we ooit gemaakt hebben! Dank u zeer voor het smaakvolle en authentieke gerecht! Tip aan anderen: lang in de keukenmachine, vaak omscheppen en verder malen, ik dacht eerst ook dat het mislukte, je moet gewoon geduld hebben bij het malen. En effectief: gedroogde kikkererwten zijn een must. Eens geweekt wegen ze dubbel zoveel als gedroogd, dus 500 gram gedroogd was al héél veel voor ons :-) Dit recept is perfect en helemaal niet veel werk (en we hebben er al meerdere geprobeerd...).

    • JolandaIk maak falafel altijd zelf met dit recept, heerlijk! Het enige wat ik nog doe is de erwten na 1 dag koelkast even in een theedoek drogen. Als je het zelf maakt koop je nooit geen falafel meer!

    • IlseIk snap niet waar het verschil is tussen blikerwten en geweekte erwten .Je laat toch immers de geweekte erwten en de blikerwten uitlekken, of niet soms? En moet er geen zout bij komen?

    • marianIk heb net voor het eerst falafel gemaakt volgens bovenstaand recept. HEERLIJK. Als je het recept volgt kan het niet mislukken. Dank je wel voor het posten van dit recept. Ik koop inderdaad vanaf nu geen falafel meer in de winkel maar maak het zelf.

    • JepHet verschil tussen blik/pot-kikkererwten en gedroogde is de structuur. Hoe het voelt in de mond. Blikspul is al gekookt, en je krijgt kleffe falafel. Daarom is het belangrijk hoe fijn je de ongekookte kikkererwten maalt. Teveel tot brij gehakseld maakt de falafel tot meelballen. Te grof, en de falafel blijft ongaar en dus onverteerbaar.

    • HarryIk denk dat Anneke nog wat kooklessen nodig heeft.

    • JacinthaHet verschil tussen blik en gedroogde kikkererwten is het verhittingsproces. Ingeblikte kikkererwten zijn al eens verhit geweest waardoor een enzym dat de kikkererwten ''aan elkaar lijmt'' al is omgezet. Daarom is het erg belangrijk om gedroogde (gewelde) kikkererwten te gebruiken omdat het enzym nog in tact is. Goed recept!

    • AtillaBest een leuk recept, maar er staat wel een onhandigheid in... namelijk een kilo droge erwten is genoeg voor 12 personen! Ik heb nu een batch van 2 kilo droog gemaakt, dat is genoeg voor 5 maaltijden voor het gezin! Dit vries ik in in porties van 1 kilo voorbereide massa. Verder als tip, een gehaktmolen (hand) is ideaal om de massa te maken, de keukenmachine of mixer gaat het moeilijk krijgen... 2x door de molen draaien en geen probleem. Ook een falafel maker (geen idee hoe het heet) is handig, verkrijgbaar bij de TOKO. Eet smakelijk!

    reageren

  • MinkeWat een rare reactie! Het recept van Nadia en Merijn is zo'n beetje hét standaardrecept voor het maken van falafel. Dat het is mislukt zal wel aan de kok liggen ;-)

    reageren

  • InaDe smaak van de puree is heerlijk. Veel werk. Dat mijn falafel uiteindelijk is mislukt ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik blikerwten heb gebruikt. De peterselie salade vond ik te 'hard/scherp' in de mond. Mogelijk dat platte peterselie lekkerder is.

    • JoseeRecept is prima! Al enkele keren gemaakt en nooit mislukt, echt heel lekker!

    • WimKikkererwten uit blik zijn wel te week, het is volgens mij te verhelpen met het toevoegen van bloem (hetgeen natuurlijk weer de smaak beinvloedt). Ik heb ze nu na een dag weken een uur lang gekookt. Gaat lukken.

    reageren

  • gaelleVind de eerste reactie ook raar, dit lijkt me een perfect falafel recept! Ik zou alleen de balletjes gewoon met mijn handen rollen (met natte lepels komt er misschien teveel water bij?). En wat de peterselie salade betreft: krulpeterselie is écht geen vervanger van platte peterselie in de arabische keuken, platte peterselie is veel minder droog en ook veel voller van smaak. En ook nog over de blikerwten: inderdaad NOOIT doen bij falafel, want dan valt hij uit elkaar in de pan. Gewoon de rauwe geweekte erwten mixen. Ga je toch voor erwten uit blik, dan altijd liefst besan (kikkererwtenmeel) of minstens redelijk wat bloem toevoegen om het geheel bij elkaar te houden in de olie.

    • MennoDank voor deze tip, bij mij vielen ze inderdaad geheel uit elkaar.

    • TrudyNergens staat, dat je ze daarna NIET moet koken, maar rauw moet gebruiken. Wel logisch, als je ze kookt, wordt het net zo nat als de kikkererwten uit blik. Ik heb ze wel gekookt... wordt dus improviseren, ben benieuwd.

    • DavidTrudy... je moet ze ook niet roosteren grillen poffen of bakken.

    reageren

  • NoorGraag zou ik weten of voor het recept 1 kg droge of gewelde kikkererwten nodig zijn. Ik neem aan dat het 1 kg droge moet zijn, maar weet het niet zeker. Hopelijk kan iemand mij spoedig adviseren, want de kikkererwten zijn as we speak aan het uitlekken! Alvast dank

    • MarcelLaten weken in de koelkast, twee dagen en dan goed laten uitlekken.

    reageren

  • PeterHad wel handig geweest om bij het recept te vermelden dat je absoluut geen blikerwten moet gebruiken. Hele pan olie naar de kl*ten en met bloem toegevoegd werd de smaak melig. Jammer, had zin in falafel.

    • SaskiaHet is toch gewoon logisch dat je droge erwten moet gebruiken in plaats van blikerwten, want wat voor zin zou het hebben om blikerwten eerst 2 dagen te weken :-)

    • SjaakIk vroeg me nog af, is de aangegeven kilo gewicht van ongeweekte erwten, of heb ik een kilo geweekte erwten nodig, en hoeveel gewicht ongeweekt heb ik dan nodig voor een kilo geweekte erwten.

    reageren

  • yvonneIk denk dat er een fout zit in de hoeveelheid geelwortel. dat zou denk ik theelepel ipv eetlepel moeten zijn. Zoveel geelwortel als in dit recept staat, maakt de falafel bitter van smaak. Voor de rest is het een goed recept!

    • barbaraInderdaad, dat is voor mij ook de énige opmerking, voor de rest gewoon zoals ze schrijven: het enige echte recept! Ik heb al de rest van de falafel ingevroren. Volgens mij kan je die op een avondje gewoon ontdooien en even verwarmen in de pan.

    reageren

  • WillianHet recept klopt niet. 1 kilo gedroogde kikkererwten wordt geweekt na twee dagen meer dan vijf kilo. Als je dit recept maakt smaakt het ook veel te vlak voor falafel. Neem zoveel kikkererwten dat je op 1 kilo geweekt uitkomt, plus minus 300 gram en week maar 1 nacht anders wordt de textuur veel te zacht en kun je net zo goed een blik erwten nemen.

    • Hans HeintzInderdaad, en zelf op een gerichte vraag hierboven wordt geen zinnig antwoord gegeven. 1 kg kikkererwten weken en je kunt de hele straat voeden.

    reageren

  • AntjeHet is goed gelukt! Ik heb nu 3 balletjes gefrituurd en ze smaken prima. 3 minuten in de frituur gehad. Ik ga wel de rest van de pasta nog wat beter mixen, want ik had het maar 1 nacht en 1 dag geweekt, en het is nog ietsje korrelig. Het is mooi glutenvrij, dus mijn moeder mag het ook hebben. Helemaal blij!

    reageren

  • SytskeEen erg lekker recept vonden wij allebei; de kikkererwten staan inmiddels weer in de week.

    reageren

  • EdEnige kennis van chemie is hier nuttig. Kikkererwten bestaan grotendeels uit zetmeel. Als zetmeel wordt verhit, wordt het lijmig en taai. Dit proces is onomkeerbaar. Deeg van rauwe kikkererwten vormt in hete olie dus snel een taaie en vervolgens krokante korst. Het zetmeel van gekookte kikkererwten is al verstijfseld tijdens het koken. Dat kan dus geen korstje meer vormen.

    • ReisagentjeNu snap ik waarom ze niet krokant worden als ik ze bak in weinig of in veel olie. Bedankt voor de feedback. Ik heb ze geweekt èn gekookt. Handig wat kennis van de chemie, maar ja op school vond ik dat nog niet interessant. En het recept goed lezen helpt ook.

    • MennoBedankt voor deze uitleg Ed. Nu snap waarom de mijne mislukten.

    • JepDank voor je uitleg, Ed, ik hou van dingen kunnen begrijpen. Nu snap ik ook waarom bonen veel beter smaken als je gedroogde neemt die je zelf laat inweken.

    reageren

  • MarcPerfect recept, gewoon alles volgen wat er staat en je hebt voor een aantal dagen heerlijke falafel. Ik heb een deel ingevroren en laatst weer gegeten, heerlijk. PS Inderdaad vreemde reacties.

    reageren

  • AkkoGeweldig recept, voortreffelijke falafel. Ik gebruikte 300 gram rauwe = ca 1 kg geweekt. Blikerwten kan ook, gebruik dan ei en broodkruimels om te binden, dit werkt uitstekend. Tip: koop een falafel-scoop (ca € 5,- via eBay of € 10,- bij Duikelman in Amsterdam). Snel en perfecte balletjes, geen kruimel in het vet. Ik heb er 1 van 3 cm doorsnede en 1 van 4 cm, mijn voorkeur = 4. Geniet!

    reageren

  • ElisabethDit recept is perfect, als je de ingrediëntenlijst en instructies goed volgt... Zelf gebruik ik al jaren 2/3 kikkererwten en 1/3 gele spliterwten. Volgens een Egyptische vriend van mij heb je dan minder kans dat ze uit elkaar vallen. Maar laatst bij gebrek aan spliterwten gewoon alleen kikkererwten gebruikt, ging ook prima. :-)

    reageren

  • RobinHier was ik naar op zoek. Een heerlijke falafel zonder ei en zonder paneermeel en een goeie structuur. Ik heb de kikkererwten niet zo lang geweekt (15 uur) zo is de structuur lekker grof gebleven.

    reageren

  • CoSuper recept, ik heb het al vaak gemaakt, vandaag heb ik nadat het uit de blender kwam, er 300 gram bio kippengehakt doorheen gekneed, mooie vaste massa, platte balletjes, gebakken in de koekenpan in kokosnootolie, paar minuten ging als een trein! Ik was erg benieuwd naar de smaak, SUPER lekker! Het gehakt is niet zichtbaar, het voegt zeker iets toe, ik ga ze nooit meer anders maken!

    reageren

  • sylFantastische falafel voor het eerst geprobeerd en voor herhaling vatbaar, heerlijk. Niets mis met dit recept. Balletjes vallen echt niet uit elkaar. Ik heb alleen wel theelepels kruiden toegevoegd ipv eetlepels. hmmmm

    reageren

  • MarjaHeerlijk...! Mooie kruiden in feestelijke kleine balletjes. Een aanrader. Pas op niet te lang bakken in de olie.

    reageren

  • MarcelloKeurig recept, alles klopte. Heerlijk gewoon, voor de mensen die zich negatief hier over uitlaten. Oefenen en proberen.

    reageren

  • WiënaHelaas bij mij ook mislukt, maar ik ga het zeker nog een keer proberen. Het mengsel smaakte prima. Aan Ed zijn reactie heb ik in elk geval veel, na het weken (1,5 dag) had ik de kikkererwten nog kort gekookt. Dat blijkt dus toch niet goed te zijn. Wat voor soort keukenmachine hebben jullie hiervoor gebruikt?

    reageren

  • MarcoIk ga straks de erwten in de week zetten, morgen proberen. Ben benieuwd of het gaat lukken. Aan de reacties te zien, 50% kans op succes.

    reageren

  • RaymondWat een vreemde reacties zie ik toch voorbij komen als, dat het handig zou zijn om te vermelden dat je geen blikerwten moet gebruiken. In de eerste regel staat... GEEN BLIKERWTEN. Moeilijk toch goed lezen?

    • EljeeJa, lezen is niet een ieder gegeven, het staat er inderdaad heel duidelijk.

    reageren

  • JanPrima gelukt, ik heb maar een halve kilo droge kikkererwten gebruikt, voor de rest het recept gevolgd, van het "beslag" 1/3 végé, 1/3 met kipgehakt en 1/3 met vis (stukjes kabeljauw), balletjes gerold met natte handen, allemaal gelukt, stevige krokante falafels, 's anderendaags zijn de falafels zachter geworden, maar lekkerder. Bedankt.

    reageren

  • KirstenSuper recept dit! Hartstikke lekker en simpel! Voor iedereen die twijfels heeft na het lezen van eerdere reacties... ik zie werkelijk waar niet in hoe je dit zou kunnen laten mislukken!

    reageren

  • NolaInderdaad, theelepels (volle, geen afgestreken) gebruiken. Vlees toevoegen bij een vegetarisch recept? Niet doen! Ik gebruik geweekte kikkererwten, doe er voor de stollingsfactor en voor het makkelijk vormen van balletjes/schijfjes een geklutst ei bij. Na het proeven of het pittig genoeg is ivm evt salmonella. Ik bak de afgeplatte balletjes in een laagje olijfolie in een pannetje, dat ruïneert je frietvet niet en het gaat perfect. Ook denk ik dat olijfolie beter in de midden-oosten keuken past. Resultaat? Heerlijk! Zo veel lekkerder dan de variant met uit pot erwten en meel toevoegen want dat worden meelballetjes en die zijn echt niet smakelijk. Ik lees hier wat voor keukenmachine je gebruikt? Ik heb een moulinette, een met mesjes onderin, die kun je op de pulse stand zetten en zo net de juiste structuur geven aan je mengsel. Moet wel in meerdere porties verdeeld worden ivm de inhoud van de moulinette, maar later samen in een kom nog even goed door elkaar roeren voor de gelijkmatig.

    • Bobby NelisAls jij vindt dat je er een eitje doorheen kan doen, mogen anderen er best vlees bij stoppen. Sterker nog, het geeft juist een hele mooie smaak.

    reageren

  • DavyDuidelijk vermelden in het recept dat de kikkererwten NIET gekookt dienen te worden zou veel miserie vermijden. Hier ook een mislukking en frietolie om zeep!

    • EstherEr staat nergens in het recept dat de kikkererwten gekookt moeten worden. Dus kook ze dan ook niet. Het enige wat je voor deze falafel moet doen is 1 kg kikkererwten (die niet uit blik komen, dat staat ook duidelijk vermeld) in ruim water 2 dagen laten weken. Hoe moeilijk kan het zijn? Dit recept is geweldig (Nadia en Merijn verstaan hun vak!) en geeft heerlijke falafel. Maar ja, dan moet je géén blikerwten nemen en de kikkererwten ook niet koken, in de magnetron stoppen of wat dan ook. Gewoon het recept volgen en succes is gegarandeerd!

    • DavyEsther: je vingerwijzende reply ontroert me, waarvoor dank. Recept opnieuw geprobeerd met ongekookte kikkererwten en PERFECT! :-)

    reageren

  • HannyIk heb het net gemaakt, gewoon het recept gevolgd. Ik had een zakje met 500 gram, dus alles door de helft. Ze zijn uitstekend gelukt. Super lekker, veel meer smaak dan de kant en klare uit de winkel.

    reageren

  • MHet is perfect gelukt bij mij, lekker met de yoghurtsaus en de buitenkant lekker krokant met de binnenkant vol van smaak.

    reageren

  • MarielEen heeeeeerlijk recept, nog nooit zulke lekkere falafel gegeten, vooral de bijgerechtjes maakten het een heerlijk geheel. Niks mis met het recept overigens, maar wel alles goed lezen en strikt opvolgen anders gaat het mis denk ik. Wij gaan het vanavond voor de tweede keer maken en er eten mensen mee, benieuwd of zij er ook zo van zullen smullen.

    reageren

  • JoskaHeerlijk gesmuld van deze falafel. De blikerwten lekker in de kelder laten staan en droge kikkererwten gebruikt, zoveel was wel duidelijk :) :)

    reageren

  • MarkGoed recept, mits goed opgevolgd. :-D

    reageren

  • nicoletteIk ga morgen aan de slag met dit recept. Vraag me af of het nu eetlepels of theelepels geelwortel moeten zijn?

    • Bobby NelisVolle theelepel of afgestreken eetlepel.

    reageren

  • Marco'Wat zout en peper' is echt niet voldoende gezien de hoeveelheid. Het werd inderdaad te flauw, goed proeven dus voor je gaat bakken!

    reageren

  • RianneGeweldig recept. 300 gram droge bonen laten weken. Dit gaf uiteindelijk 800 gram falafel deeg. Het was erg lekker. Super bedankt.

    reageren

  • Danique Geweldig! Recept is echt heerlijk! Het is wel even wat werk maar dan heb je ook wat.

    reageren

  • MiaHoi allemaal, gebruik géén kikkererwten uit blik! Hierdoor zullen je balletjes uit elkaar vallen tijdens het frituren. Volg het recept gewoon want ik heb ze ook gemaakt en ze waren prachtig van vorm! Ook qua smaak goed maar gebruik ook geen 3 eetlepels kurkuma, maar 2 theelepeltjes anders worden je balletjes bitter, zonde toch...? Voor de rest heb ik er een teentje knoflook extra bijgevoegd. Bedankt voor het recept!

    reageren

  • JosWel zwaar overdreven, de diverse kritieken. Ik weekte ongeveer 500 gram en had na 36 uur 850 gram uitlekgewicht. Ik nam van de rest van de ingrediënten de helft. Ik had geen geelwortel meer dus verving ik alle kruiden door ras-el-hanout wat in grote lijnen hetzelfde is als dit mengsel. Een extra lepel komijn en een lepel sambal bij gebrek aan een groen pepertje. Ik heb net de eerste geproefd. Heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Daar kunnen de kraampjes in Egypte en Israël waar ik ze leerde kennen een punt aan zuigen. Niks mis met de verhoudingen. Tip: bak ze niet in de frituurpan, maar in de koekenpan met een centimeter olie en keer halverwege.

    • JepInteressant, Ras el hanout opgezocht op Wikipedia. Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie, nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Vergelijkbaar met kerrie dus maar dan heel anders. Wat ik mis: de bladkoriander. Die is in falafel volgens mij belangrijk voor die typische geur, die ik zo lekker vind.

    reageren

  • LykeVraagje: moet ik 1 kg gedroogde kikkererwten gebruiken voor dit recept of moet ik rond de 400 gram gedroogde kikkererwten laten weken, wat uiteindelijk voor ongeveer 1 kg geweekte kikkererwten zorgt... ? Ik kan het uit de reacties niet helemaal opmaken.

    • redactie okoko recepten1 kg gedroogde kikkererwten.

    • IngeEcht niet :-) Daarmee maak je geen falafel voor 4 maar voor 14 personen!

    reageren

  • LuisaZojuist heerlijke falafel gegeten. Gemaakt met kikkererwten uit blik. Kruiden voeg ik altijd op gevoel toe. Ook dit keer. Ik heb ui en knoflook gefruit. Verder peper en zout en nog wat vocht van de kikkererwten plus twee eetlepels kikkererwtenmeel om te binden. Ik heb ze in de oven gebakken (met wat olijfolie door het deeg). Als je wilt frituren: doe een laagje olijfolie in de pan en bak ze als burgers. Super lekker met saus van sojayoghurt komkommer en verse koriander.

    reageren

  • AlbertPrima recept !! Ik heb in de pasta nog 2 eieren en een scheut olijfolie gedaan omdat de pasta nogal droog was. Op smaak brengen heb ik met groentebouillon gedaan. Daarna heb ik ze gefrituurd gedurende 3 minuten en dan zijn ze ideaal. Prima snack met tzatziki dip erbij. Uit 1 kilo kikkererwten krijg je al gauw een 50 tal balletjes. Eigenlijk zou ik niet weten hoe dit kan mislukken?

    reageren

  • AlexandraExact gevolgd, echter lost het totaal op in de pan en liggen er kruimeltjes op de bodem. Hoe dan!?

    reageren

  • WilmaIk heb ze gemaakt, was heel lekker. Beetje moeilijk om te pureren.

    reageren

  • JannieWat er verkeerd is gegaan weet ik niet, het "deeg" bleef slap. Ook nadat ik nog wat brood toevoegde. Ik heb er een extra ei doorgedaan en toen in een bakvorm gebakken in de oven. Sausje gemaak van Griekse yoghurt enz en net een falafel punt gegeten bij een salade. Dit was verrukkelijk!

    • MarianneRauwe erwten en héél lang malen totdat het zalvig is. Dan is er geen ei en geen broodkruim nodig, je krijgt een mooi stevig deeg.

    reageren

  • EtelkaDit recept al vaak gemaakt, rauwe kikkererwten worden soms niet goed gaar dus ik kook de kikkererwten kort. Eitje erdoorheen mengen en bakpoeder geeft een heerlijke luchtige structuur. Sambal ipv groene pepers en bakken in olijfolie.

    reageren

  • BramIk heb het recept precies gevolgd, niet geïmproviseerd, de tips van mijn vriendin genegeerd en het resultaat: super goed gelukte falafel!

    • CarelAltijd de tips van je vriendin negeren!

    reageren

  • HassanPrecies het recept gevolgd, wel gelukt maar een beetje flauw. Nogmaals gemaakt met een 1 eetlepel kurkuma (i.p.v. 3), 1 eetlepel kaneelpoeder, 1eetlepel gemberpoeder, 1 eetlepel kerriepoeder, 3 tenen knoflook extra, beetje limoensap, 1 eetlepel sesampasta, 2 gedroogde rode pepers en voor de rest het recept weer gevolgd. En toen... hmmmmm!!!

    reageren

  • CorianneHeerlijke recepten. Vooral de granaatappelsalade is hier favoriet!

    reageren

  • CarmenGeen tahini erdoor?

    • VictoriaHet zijn falafels, geen hummus.

    reageren

  • NellyVandaag de falafel, precies volgens het recept, gemaakt. Echt heerlijk. Hartelijk dank voor het plaatsen van dit recept.

    reageren

  • MirandaNet gemaakt... Kan niet anders zeggen dan: volg het recept dan komt het goed... Echt heerlijk, je proeft dat het vers is !!

    reageren

  • CorrieHeerlijk, maar ik heb de falafel in de air-fryer gebakken. Balletjes zo groot als een klein ei gemaakt, door de olie gerold en nog even door de handen gerold. 10 minuten op een kant en 5 min nadat ik ze omgedraaid had. Heerlijk goudbruin gebakken, zonder de frituurlucht.

    • FlorisDat klinkt als een fijne oplossing. Wat voor olie heb je gebruikt en welke temperatuur?

    reageren

  • VinnieFalafel maken ging goed tot ze de pan in gingen. Toen begon het rondom de stukken te bruisen, wilde ze omdraaien maar was ineens heel slap geworden. Heb daarom de rest wat langer in de koelkast laten opstijven. Zeer stevige stukken nu; in de pan gedaan maar ook nu weer bruisen dus dacht laat het maar even. Eindigde in een pan met bruis soep. Geen enkel stuk heel gebleven. Alles weg moeten gooien, geen idee waarom, maar helaas. Volgende keer ander recept proberen.

    • DeniseVolgende keer geen kikkererwten uit blik gebruiken en je krijgt fantastisch lekkere falafel...

    reageren

  • FotogazziEcht een geweldig recept. Tweede wat ik geprobeerd heb en deze blijft het! Nu na twee keer heb ik helemaal door hoe het moet en werkte het best snel. Veel gehad aan tips als: koud werkt het beter en gebruik met natte lepels. Keukenmachine is best handig.

    reageren

  • LuciaBijzonder smakelijke en rijke felafel. Een van de beste recepten die ik tot nu toe gemaakt hebt. Echt Arabisch!

    reageren

  • MiekeDank je wel. Toprecept! Ik heb een vooraad gemaakt voor in de diepvries.

    reageren

  • MarianneHeerlijk, maar ik maak het nooit weer. Mijn keukenmachinebeker is niet groot genoeg, dus ik moest 5 keer malen, en daarna nog de porties mengen, want de kruiden zaten maar in een van die porties. Broodblokjes waren gauw bruin, dus de balletjes werden niet gaar. Een kilo is voor een weeshuis, ik heb dus maar 1/2 kilo genomen. De tweede helft werd beter, toen ik de balletjes kleiner had gemaakt. Al met al ben ik er wel 6 uur mee bezig geweest. Ze zijn lekkerder dan die van de biowinkel, maar toch koop ik ze volgende keer maar daar!

    reageren

  • SandraHeerlijke falaffel! Maak het nu voor een lunchgroep... Ik zoek nog een goed recept voor pitabroodjes?

    reageren

  • PaulIemand zei het al geloof ik. Gooi mengsel in ijsblokjes vorm (zo rond mogelijk) en vries (gedeeltelijk) in en dan in het vet (echt niet hoger dan 180 graden, ik doe het op 160-170). Werkt gegarandeerd. Het werkt het zelfs met volledig ingevroren ballen. En het resultaat is geweldig, mooie harde balletjes met nog vochtige inhoud. Prima om te verwerken in een Tajine.

    reageren

  • JepMooi recept! Dankzij de tip om ongekookte kikkererwten te gebruiken is het me voor het eerst gelukt de *echte* falafel te maken. Dit is geen fastfood, het is een Arabische delicatesse. Een smaak- en geurexplosie.

    reageren

  • JepIn het recept is een te vaak gehoord misverstand te zien; de pittigheid van pepers zit vooral in de zaadlijsten, het witte spul in de pepers. Daar zit de meeste capsaïcine in, wat de scherpte bepaalt. In 2e instantie, in het vruchtvlees. De zaadjes zijn onverteerbaar en worden nooit gaar, die hebben geen invloed op de scherpte. De zaadjes weglaten heeft daarom geen effect. Hou je niet van scherp, dan moet je de minder pittige, grote groene pepers gebruiken en de zaadlijsten eruit snijden. Hou je juist wel van pittig, dan koop je die kleine donkergroene pepertjes, of als je er tegen kunt: Madame Jeanette's.

    reageren

  • EllyVandaag gemaakt. Smaakt goed, balletjes blijven prima heel, lekker krokant, maar ik vind ze wat droog vanbinnen. Iemand enig idee hoed dat komt?

    reageren

  • rickHoi. Ik heb het recept gevolgd maar wat ik over hield was een soort droge paneermeel. Geen balletje van te kneden. Ik ga het nog 1 maal proberen, want het recept ziet er lekker uit. Iemand een tip?

    • DebbyDe geweekte kikkererwten niet teveel uit laten lekken. Wat weekvocht achter houden en evt toevoegen als het mengsel te droog is. Als ik met 2 lepels een balletje vorm blijft het mooi bij elkaar, leg ik 'm neer valt het uit elkaar, maar in de frituur schroeit het meteen dicht. Af en toe maak ik de lepels vochtig dmv het weekvocht. Succes ze zijn echt heerlijk en hier nog nooit mislukt.

    reageren

  • WouterVolgens mij is het erg lekker, maar never nooit niet dat dit voor vier personen is...

    reageren

  • SiraHeerlijk, maar de balletjes vallen meteen uit elkaar... moet er geen ei door, om het geheel te binden? Heb nu een grote pannenkoek in de pan liggen... ook lekker hoor!

    reageren

  • DebbyGisteren weer een heerlijke portie gemaakt. Ik bak ze tegen de 180 graden, die ik gelijk eet 3 minuten, de rest 2.5, die gaan de vriezer in en bak ik tzt bevroren 2 min. Mijn ervaring is dat je de kikkererwten niet te veel uit moet laten lekken. Na dag 1 voeg ik water toe en ik vang altijd wat weekvocht op om evt. toe te voegen als het mengsel te droog is (ook halverwege want na een tijdje bakken droogt het mengsel wat uit). Heerlijke falafel, niks toegevoegd of verminderd. Deze hoeveelheden mogen echt wel op een kg droge kikkerwten. 4 personen is wel wat optimistisch als 4 personen dit in 1 keer opeten.. ?? Bedankt voor het delen van dit recept!

    reageren

  • vickyIk heb geen keukenmachine. Is het ook mogelijk om de kikkererwten op een andere manier te vermaken? Wellicht met een staafmixer of heeft die niet genoeg kracht? Mijne heeft verschillende standen, dus hij kan zachter en harder. Bedankt alvast :)

    • WimHoe voorkom ik dat ze te droog worden? Moet ik soms bakpoeder gebruiken i.p.v. de voorgeschreven baksoda?

    reageren

  • FloorHéérlijk, maar toch echt wel wat zout toegevoegd na de eerste lading zonder. Erg lekker.

    reageren

  • coenBij mij totale mislukking in het vet... Probeer het nu in de oven, als dit niet lukt bestel ik zometeen wat online. Heb leuk wat lopen vloeken toen de ballen uitelkaar vielen in het vet. Zal wel aan mij liggen. Blij dat het bij anderen wel lukt , misschien probeer ik een ander recept in de toekomst. Fingers crossed...

    reageren

  • MamafiascoSuperlekker en goed gelukt (gekruid op gevoel, ook een deel met bladspinazie er rauw onder gehakt). Maar... met 1 kg gedroogde kikkererwten maakte ik 70 falafels ter grootte van een pingpongbal. Voor vier personen? Voor een heel bataljon ja! :-) Ik heb ze allemaal gebakken, we hebben met 3 personen 12 stuks gegeten en ik heb de overschot dan maar rondgedeeld voor in de lunchboxen (koud, met een dipsaus). Niet hetzelfde als vers, maar ongebakken durfde ik ze niet in de diepvries steken en gebakken eigenlijk ook niet. Koud zullen ze ook wel nog smaken :-) 70 falafels, daar was ik dus ook wel even langer mee bezig dan ik van plan was. Maar zeker de moeite waard. Ik drukte de balletjes wat plat (een cm hoog), zodat ze sneller zouden bakken en ik minder olie zou moeten gebruiken. Daarom ook gebruikte ik een klein pannetje, ik bakte ze met 5 of 6 tegelijk in een halve cm olie en keerde ze na een minuutje. (Als de olie goed heet is schroeien ze meteen dicht, het werden geen vetsponsjes!)

    reageren

  • KarlijnIemand een idee of dit ook gaat lukken met een blender of staafmixer?

    • AnkeDat lukt. Ik heb het in de blender geprobeerd en dat is geen succes. Maar kleine beetjes met de staafmixer gaat prima. Ik moet zeggen dat ik dat in 3x heb moeten doen om te voorkomen dat de staafmixer te heet werd.

    reageren

  • RoosZe vielen uit elkaar in de frituur. Ik heb alles weg kunnen gooien.

    reageren

  • BrendaTop recept dit! Net gemaakt... echt heerlijk!

    reageren

  • PeterIk wil dit recept maken, gelijk een grote hoeveelheid. Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met het invriezen en later bereiden van de falafel? Alvast bedankt voor jullie reactie, Gr, Peter.

    • EmmaIk maak dit vaker en vries de helft in. Ik frituur ze dan niet helemaal bruin, laat afkoelen en doe de balletjes in een zakje in de vriezer. Onverwacht bezoek of ineens trek? Gewoon de nog bevroren falafel in de frituurpan of een pan met dikke bodem met olie erin. Heerlijk!

    reageren

  • mohamedhttps://youtu.be/twV-rf0DFRg Kijk hier hoe je sesampasta kunt maken.

    reageren

  • JustinIk heb het falafel recept proberen te maken en na het frituren heb ik gelijk geproefd, maar volgens mij heb ik de kikkererwten niet genoeg gemalen omdat het er niet gaar uitzag. Dus is mijn vraag: moet ik de volgende keer de kikkererwten met specerijen langer malen in de keukenmachine totdat er een soort pasta ontstaat. Hoelang mag ik doormalen in de keukenmachine? Ik heb gelezen dat je door moet gaan totdat het nog een beetje grof is maar het mag ook niet te fijn zijn. Alvast bedankt.

    reageren

  • SarahDit recept gebruik ik altijd en het is superlekker. Een paar tips voor degene die dit nog wil maken: - Van de kikkererwten weeg ik een kilo af NA het weken. Een kilo droge kikkererwten laten weken wordt bijna twee kilo geweekt en dan wordt ie heel smakeloos in verhouding met de rest v/d ingrediënten. - Kikkererwten NIET koken na het weken want dan valt het mengsel uit elkaar en de knapperigheid is ook weg. - Kikkererwten goed afdrogen en mocht het mengsel toch te nat worden, voeg wat kikkererwtenmeel toe. - Kurkuma kan achterwege gelaten worden, voegt voor mij weinig toe behalve een geel geworden keukenmachine. - Dit recept is ook lekker met geweekte, gedopte tuinbonen.

    reageren

  • HenkLekker recept. Wel voor een weeshuis ipv 4 personen!

    reageren

  • MaschaBij mij blijven de plakjes falafel rauw smaken. Heb de kikkererwten zelfs drie dagen laten weken. Extreem fijn gemalen met de keukenmachine. Olie tot 180 graden. En toch, na het bakken nog allemaal harde korreltjes wanneer je het eet. Ik voel me net een kip ??

    reageren

  • MeikeIk haal de kikkererwten, ui, knoflook en kruiden door de gehaktmolen. Het wordt dan een consistente massa. De keukenmachine heeft er teveel moeite mee waardoor een deel teveel wordt gemalen en een ander deel minder. Ik heb ooit bij Maoz falafel gewerkt en daar deden ze het ook in de gehaktmolen.

    reageren

  • NadineHelp, ik ben bezig met het recept maar het wordt geen mooie pasta maar blijft kleine stukjes, klopt dit??

    reageren