Siciliaanse cassata

  • 10 personen
  • 25 min
  • waardering 8,2
  • Nagerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g pure chocolade
  • 50 g gepelde pistachenootjes
  • 100 g gedroogde abrikoosjes
  • 50 g gedroogd rood fruit (cranberry's of kersen)
  • 500 g ricotta of kwark
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels strega of andere sinaasappellikeur
  • 1 cake van 400 g, in dunne plakken
  • 50 ml zoete witte dessertwijn
  • 80 ml sterke (espresso)koffie
  • 75 g koude boter

Bereiden

Hak 50 g chocolade met de pistachenootjes en de gedroogde vruchten grof. Roer in een kom de ricotta los met basterdsuiker, vanillesuiker en likeur. Schep de gehakte chocolade, pistachenootjes en de gedroogde vruchten erdoor.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie en bedek de bodem met plakken cake. Besprenkel de cake royaal met wijn. Strijk de helft van het ricottamengsel erover uit. Leg hierop weer een laag cake, strijk de rest van de ricotta er over uit en dek af met de laatste plakken cake. Druk het geheel stevig aan. Dek de vorm af met folie en zet de cassata minstens 2 uur in de koelkast.

Smelt in een pan met een dikke bodem de rest van de chocolade met de koffie al roerende op zacht vuur. Roer van het vuur af de boter in kleine klontjes erdoor. Blijf roeren tot een glanzend glazuur ontstaat. Laat het glazuur afkoelen tot het smeerbaar is.

Keer de cassata op een platte schaal en bestrijk de bovenkant en de zijkanten met een dikke laag glazuur. Zet de cassata (liefst een dag) in de koelkast, zodat het glazuur hard kan worden en de smaak zich goed kan ontwikkelen.

Extra benodigd

Cakevorm, plasticfolie

Opmerking

'Bij cassata denk je misschien aan ijs, maar in Sicilië - waar de cassata vandaan komt - is het een verrukkelijk toetje van laagjes goedgevulde ricotta en cake, omhuld met een dikke laag chocolade. Helemaal niet moeilijk om te maken en een handig toetje voor als je met veel mensen bent. Cassata is het lekkerst als je hem al een dag van te voren maakt.' - Clara ten Houte de Lange

Kookboek

Het recept 'Siciliaanse cassata' is afkomstig uit het kookboek...

Cucina della mamma

Clara ten Houte de Lange

Een boek voor de drukbezette en overvraagde Hollandse moeder, zij die werkt, verzorgt én kookt. En om de dagelijkse quality time van het hele gezin aan tafel ook... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (30 stemmen)

Chocoladetoetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • ClaudiaHeerlijk, maar je moet van de volgende dag wel een balansdag maken, hihi. Heb het kookboek met kerst kado gekregen, grappig!

    reageren