Perfect gebakken aardappels uit de oven

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 24 waarderingen

Ingrediënten

  • 6 flinke aardappels, geschild en in vieren gesneden
  • 6 eetlepels olijfolie of plantaardige olie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.

Leg de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg 1 theelepel zout toe. Breng aan de kook en laat 7 minuten koken tot de aardappels aan de buitenkant een beetje vlokkig zijn, maar vanbinnen nog hard. Giet ze af, schud ze een beetje in een vergiet of zeef zodat de randen een beetje korrelig worden, dan krijg je heerlijk krokante aardappels.

Giet de olie in een grote braadslee en laat die 5 minuten in de oven heet worden. Doe de uitgelekte aardappels in de hete olie. Zorg dat elke aardappel goed onder de olie zit en bak ze dan 1 uur in de oven waarbij je ze elke 20 minuten omdraait.

Haal de aardappels met een schuimspaan uit de braadslee en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze royaal met zeezout en dien op.

Opmerking

'Er gaat weinig boven een heerlijk krokant gebakken aardappel. Het geheim van een goede gebakken aardappel is dat de olie gloeiend heet moet zijn. Eerst moet je de aardappels voorkoken maar niet te lang; de buitenkant moet net een beetje vlokkig zijn. De hete olie maakt de randen extra krokant en ze smaken nog lekkerder wanneer je net voor het opdienen er zeezout overheen strooit. Wanneer ik gebakken aardappels eet, plet ik ze altijd met de achterkant van een vork zodat ze alle saus of jus opnemen, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van aardappels eten.' - Gizzi Erskine

Kookboek

Het recept 'Perfect gebakken aardappels uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Gizzi's keukenmagie

Gizzi Erskine biedt je niet alleen maar recepten, maar ze geeft jou - de kok - vertrouwen in de keuken. Alles komt aan bod, van het maken van eenvoudig pastadeeg en

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Gebakken aardappelen tips

Reacties op dit recept

  • dolinda Ik weet niet hoor, maar ik maak geregeld aardappelen uit de oven klaar en 1 uur in een oven van 200 graden is veel te lang, ik doe altijd rauwe aardappelen in stukken met olie en zout en peper en dan hoogstens 30 minuten.
  • Barbera Ik ben het helemaal met vorige spreekster eens: 1 uur is veel te lang in de oven, zeker van voorgekookte aardappelen. Bovendien wentel ik de aardappelen voordat ze de oven ingaan in olie met knoflook en zout. De korst wordt dan zeer krokant...
    • jc Ik ben het helemaal met Barbara eens. Ik kook de aardappels enigszins voor, laat ze afkoelen, snij ze in Belgische friet vorm, omschudden met een lepel olie, plat op de ovenplaat, snoeihete oven, 30 minuten... je hoeft nooit meer friet. Josje
    • Erwin Zowel de oventemperatuur als de oventijd hangt helemaal af van de grootte van de gebruikte aardappelblokjes, aardappelstukken of aardappelpartjes. Gizzi gaat in het recept uit van grote aardappels die in vieren worden gesneden. Je houdt dan erg grote stukken aardappel over die als snel 45 minuten of meer moeten garen in een oven op 200 °C. Snijd je je aardappelen echter in de lengte in partjes die niet dikker zijn dan 1,5 cm dan hoef je ze niet voor te koken en volstaat 30 minuten in een oven op 200 °C. Het hangt dus maar net van de grootte / dikte van de gesneden aardappelen af...
  • eef Leg er een mooie tak rozemarijn bij... en inderdaad één uur is veel te lang.
  • Nel Als je ze een uur in de oven bakt op 200 graden dan worden ze in mijn oven zwart, lijkt me niet zo'n goed idee.
  • Gerda Ik maak ze ook altijd zo maar gebruik dan twee eetlepels zonnebloemolie en er twee flinke eetlepels uitgebakken rookspek/reuzel bij om te bakken. Een uur is wat lang maar ik doe ze altijd 40/50 minuten en inderdaad zijn ze dan altijd perfect.
  • Carla Ook ik doe de aardappelen zonder voor te koken in de oven en ik vind ze na 20 minuten al heerlijk om te eten. Gebruik geen zout dus ik doe een eetlepel olijfolie en peterselie en knoflookpoeder over de rauwe aardappelen en dan in de oven, heerlijk.
  • Paul Een uur is véél te lang, ik kies kleine aardappels in de schil en bak ze rauw. Je kan tijm toevoegen de laatste 10 minuten en/of blokjes knoflook. Heerlijk en telkens wat anders.
  • marian Niets gaat boven rauwe blokjes, ongeschilde, aardappelen bestrooid met rozemarijn en daar overheen olijfolie (op bakpapier op de bakplaat) in de oven ongeveer 40 minuten op 180 graden. Lang zat! Eet smakelijk...
  • artje De aardappels 7 minuten koken in de magnetron levert ook mooie aardappelblokjes om te bakken.
  • dick Eén uur in de hete oven van 200 graden C en dan heb je perfect gebakken aardappels. En verder, ik citeer: Gizzi Erskine biedt je niet alleen maar recepten, maar ze geeft jou - de kok - vertrouwen in de keuken. Dit recept is inderdaad keukenmagie. Hulde voor alle koks die Gizzi terecht wijzen. Eén uur is veeeeels te lang en dan op 200 graden. Spaar uw keuken en begin er niet aan! Dit kan en mag niet. Terra Lannoo is een serieuze uitgever maar nu begin ik te twijfelen.
  • Johanna Er zijn veel soorten aardappels, welke wordt hier gebruikt?
    • Son Vastkokende aardappelen. Welke soort vastkokers hangt af van je eigen smaak.
    • Frank Met de 'iets kruimige' aardappelen van Albert Heijn gaat het ook prima.
  • Merloo Ik sluit me bij de vorige sprekers aan. Het 1e wat ik dacht 1 uur in de oven...? Ik bak mijn verse aardappelschijfjes gewoon in de koekenpan. Rauwe schijfjes in beetje roomboter en kokosolie, paar takjes rozemarijn ertussen leggen, 10 minuten met deksel erop garen, dan deksel eraf en warmtebron wat hoger en lekker al omschuddend bakken, perfect in 20 minuten een heerlijke pan gebakken piepertjes op tafel. Zout en eventueel peper naar smaak en eet smakelijk.
  • Rieneke Ik heb dit recept een aantal keren gemaakt en het smaakt heerlijk! Ik deed ze ongekookt in de oven voor 1 uur op 200° C en dan zijn ze maar net aan, dus ik denk dat ik ze volgende keer of langer in de oven laat of ze toch voorkook. De drie/vier keren dat ik dit recept gebruikt heb, zijn mijn aardappels nooit zwart geweest ;)
  • Gertie Ik doe meestal (net als Jamie's recept dat ook hier op Okoko te vinden is) blokjes, nét koken, misschien 1 minuutje en hoe het me uitkomt 30 minuten op 170-180 graden, kijk dan hoe / wanneer de kleur goed is, soms met rozemarijn, of curcuma in de olie, alles is goed, eigen smaak volgen.
  • Eltwin Marineren in kipkruiden: zalig!
  • Siska Ik gebruik nooit zoveel olie. Eerst voorkoken en dan in een schaal met olie. En wat knoflook opschudden en de oven. Heerlijk.
  • Ronald Gebruik een stalen pan (buyer oid) i.p.v. een Tefal pan. Krokanter krijg je ze niet.
  • Inge Ik volg wel dit recept en na een uur op 200 graden zijn ze heerlijk! Ik heb ze wel eens korter gedaan en dat pakte toch minder krokant uit. Wellicht met kleinere stukken aardappel wel goed te doen. Wel gebruik ik meer dan 6 aardappelen, dat bleek te weinig.
  • Keesje Bij mij waren ze perfect! Precies gedaan wat er staat.
  • Lex Zelf doe ik ook naast zout wat baking soda bij de aardappelen als ze gekookt worden. Dan wordt de buitenkant lekker kruimig. Daarna een uur in de oven vind ik lang, met rauwe aardappelen doe ik er 40 minuten over (210 graden), met aardappelen die reeds gekookt zijn kan dat nog korter. Wel even lekker kruiden voor ze de oven in gaan...