Perfect gebakken aardappels uit de oven
- 4 personen
- 75 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 6 flinke aardappels, geschild en in vieren gesneden
- 6 eetlepels olijfolie of plantaardige olie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6.
Leg de aardappels in een grote pan, zet ze onder water en voeg 1 theelepel zout toe. Breng aan de kook en laat 7 minuten koken tot de aardappels aan de buitenkant een beetje vlokkig zijn, maar vanbinnen nog hard. Giet ze af, schud ze een beetje in een vergiet of zeef zodat de randen een beetje korrelig worden, dan krijg je heerlijk krokante aardappels.
Giet de olie in een grote braadslee en laat die 5 minuten in de oven heet worden. Doe de uitgelekte aardappels in de hete olie. Zorg dat elke aardappel goed onder de olie zit en bak ze dan 1 uur in de oven waarbij je ze elke 20 minuten omdraait.
Haal de aardappels met een schuimspaan uit de braadslee en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze royaal met zeezout en dien op.
Opmerking
'Er gaat weinig boven een heerlijk krokant gebakken aardappel. Het geheim van een goede gebakken aardappel is dat de olie gloeiend heet moet zijn. Eerst moet je de aardappels voorkoken maar niet te lang; de buitenkant moet net een beetje vlokkig zijn. De hete olie maakt de randen extra krokant en ze smaken nog lekkerder wanneer je net voor het opdienen er zeezout overheen strooit. Wanneer ik gebakken aardappels eet, plet ik ze altijd met de achterkant van een vork zodat ze alle saus of jus opnemen, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van aardappels eten.' - Gizzi Erskine
Kookboek
Het recept 'Perfect gebakken aardappels uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
Gizzi's keukenmagie
Gizzi Erskine
Gizzi Erskine biedt je niet alleen maar recepten, maar ze geeft jou - de kok - vertrouwen in de keuken. Alles komt aan bod, van het maken van eenvoudig pastadeeg en... lees verder
© Uitgeverij Terra