Baklava met noten

20 stuks
bereiden

waardering 7,6obv 8 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g gepelde walnoten
  • 150 g gepelde en gehakte pistachenootjes
  • 100 g gehakte hazelnoten
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater
  • 100 + 50 g gesmolten boter
  • 150 g suiker
  • 15 velletjes filodeeg
  • 5 g kaneel
  • 100 g gepelde amandelen
  • 50 g vloeibare honing

Bereiden

Roer de walnoten, de pistachenootjes, de hazelnoten, 2 eetlepels oranjebloesemwater, 100 g gesmolten boter en de suiker in een grote kom door elkaar.

Snijd de velletjes filodeeg op maat voor een rechthoekige vorm. Neem 5 velletjes filodeeg. Leg er een op het werkblad. Bestrijk het met een kwastje geheel met boter. Leg er een tweede velletje filodeeg op en bestrijk dat ook met boter. Ga verder met de 3 andere velletjes. Vet de vorm in met boter. Leg de eerste 5 velletjes filodeeg erin. Bedek met een laagje vulling en spreid dat goed over de hele oppervlakte uit.

Doe hetzelfde met 5 nieuwe velletjes filodeeg, leg ze in de vorm en spreid de resterende vulling er over uit. Bestrijk de 5 laatste velletjes filodeeg met boter. Leg ze in de vorm, zodat het gebak wordt afgesloten. Bestrooi met kaneel.

Snijd het gebak met een scherp mes in rechthoekige stukken en vervolgens in ruiten. Leg op elke ruit een amandel. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet het gebak er 20 minuten in.

Verwarm de honing in een pannetje. Voeg het resterende oranjebloesemwater toe. Besprenkel het gebak als het uit de oven komt met warme honing. Laat het goed in het gebak trekken. Eet het warm of koud op, met een glaasje muntthee.

Extra benodigd

Rechthoekige bakvorm

Baklava

Baklava is een specialiteit uit Turkije, Griekenland, Tunesië en Libanon. De basis is een heel dun deeg met een vulling die eindeloos veel variaties kent.

Kookboek

Het recept 'Baklava met noten' is afkomstig uit het kookboek...

Baklava

Je vindt in dit boekje alle grote namen op het gebied van oosters gebak: baklava, gazellehoorns, Turks fruit, zalabiya, sfenzj. Maar ook minder bekende... lees verder

© Uitgeverij Becht

Baklava tips