Authentieke New York cheesecake

12 punten
bereiden

waardering 8,6obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de korst
  • 180 g Mariabiscuitjes, verkruimeld
  • 90 g boter, gesmolten
  • 20 g fijne tafelsuiker
  • voor de kaascrème
  • 540 g zachte roomkaas (Philadelphia of MonChou)
  • 160 g fijne tafelsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 40 g bloem
  • de geraspte schil en het sap van 1 citroen
  • 360 ml crème fraîche, 30% vetgehalte
  • 5 middelgrote eieren
  • 1 eierdooier
  • ½ theelepel vanille-essence
  • voor het glazuur (desgewenst)
  • 225 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht).

Meng voor de korst de verkruimelde biscuitjes met de suiker en gesmolten boter. Druk dit mengsel in een met boter ingevette springvorm van 22 cm doorsnee. Druk de korst met de bodem van een glas stevig aan. Bak 15 minuten in de oven. Neem de voorgebakken korst uit de oven en zet de oven op 225 °C.

Klop de ingrediënten voor de kaascrème in de opgegeven volgorde van de ingrediëntenlijst tot een glad mengsel. Giet de kaascrème over de korst.

Bak de cake 10 minuten in de oven. Zet de oven (zonder de ovendeur open te maken) op 120 °C en laat nog 1 uur en 15 minuten bakken. De crème moet in het midden nog iets trillen.

Klop voor het glazuur de crème fraîche met de suiker. Neem de cheesecake 15 minuten voor het einde van de baktijd uit de oven. Neem een metalen spatel en bestrijk de bovenkant met het glazuur. Zet de cheesecake dan terug in de oven en laat nog even verder bakken.

Laat afkoelen en zet de cheesecake dan minstens 4 uur in de koelkast.

Extra benodigd

Ronde springvorm (Ø 22 cm)

Tip

Voor deze superklassieke cheesecake zijn er maar twee belangrijke regels: vet de wand van de vorm met boter in NA het voorbakken van de korst en neem de cake uit de oven als het beslag in het midden nog trilt (niet helemaal gaar is).

Kookboek

Het recept 'Authentieke New York cheesecake' is afkomstig uit het kookboek...

De lekkerste culinaire hapjes van New York

Een wereldstad met een wereldkeuken. Nu in je eigen keuken. Een boek vol inside recepten. Genieten van New York, zoals de New Yorkers zelf. Smullen van authentiek... lees verder

© Good Cook

Cheesecake tips

Reacties op dit recept

  • Sabine Ik wil graag eeb Cheesecake maken zonder suiker ivm diabetes. Iemand tips?
    • johan Het is al meer dan 10 jaar bekend dat enkelvoudige suiker gewoon genuttigd kan worden door mensen met diabetes. Er zit over het algemeen meer meervoudige suiker in een boterham dan in wat voor cake dan ook.
    • Laika In plaats van suiker zou je misschien kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken. Dit zijn langzame koolhydraten en voor een diabeet dus beter dan normale suiker.
  • R Heel lekker en mooi. Gemaakt met Bastogne koekkruimels maar dan daar geen suiker meer bijgevoegd. Helaas begon hij tijdens afkoelen te scheuren. Hoe voorkom ik dat?
  • Myrte Scheuren komt door het afkoelen van de taart, de taart krimpt dan namelijk een beetje, om dit te voorkomen kun je hem het beste laten afkoelen in de over over de nacht (zie recept Gordon Ramsay) of nadat je de cake er uit hebt gehaald de randen losmaken met een mes. Cheers!
  • Adèle Kan ik deze Cheesecake invriezen?
  • E. Visser Voorkom scheuren door de taart de eerste 20 minuten niet hoger dan 180°C te bakken. Daarna terug naar 100° en een uur afbakken (oven gesloten laten). Als je de eerste minuten op hoge temperatuur bakt (alles boven 200°C), dan gaat de taart scheuren vanwege het te grote warmteverschil. Ik ben hierachter gekomen door veel te experimenteren. Het geldt eigenlijk voor alle cheesecake recepten.
  • Kelly Dus voor de korst is het 175 graden hetelucht. En op welke stand moet ik dan daarna bakken? Ook hetelucht (die 225 en 120 graden)
  • M Heb de taart ipv de 4 uur de hele nacht in de koelkast gezet, waarna de glazuurlaag helemaal beschimmeld was... Wat is hier tegen te doen?