Chocoladetaart met rozijnen

12 personen
bereiden

waardering 7,9obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g boter, in stukjes
  • 1 eetlepel oploskoffie
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 g pure chocolade, grof gehakt
  • 440 g fijne kristalsuiker
  • 110 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g bloem
  • 25 g cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-essence of -aroma
  • 170 g pure chocolade met rozijnen en/of nootjes, grof gehakt
  • 200 g pure chocolade, grof gehakt, extra
  • 125 g boter, in stukjes, extra
  • voor de chocoladerand
  • 300 g flikjes van pure chocolade (of repen chocolade om te smelten, in stukjes)
  • 1 theelepel plantaardige olie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een ronde taartvorm (22 cm doorsnede) met hoge rand in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.

Smelt de boter in een grote pan. Voeg de oploskoffie, kokosmelk, grof gehakte pure chocolade en suiker toe. Zet de pan op het vuur en roer tot de chocolade is gesmolten en de suiker is opgelost. Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop de gezeefde droge ingrediënten (bakmeel, bloem, bakmeel en cacao), de eieren en vanille-essence erdoor. Roer de helft van de chocolade met rozijnen erdoor. Schenk het beslag in de taartvorm en strooi de rest van de chocolade met rozijnen erover. Bak de taart 100 minuten in de oven. Laat de taart 10 minuten staan, haal hem dan uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.

Meng intussen voor de chocoladerand de chocoladeflikjes en de olie in een hittebestendige schaal. Zet de schaal op een pan met zacht kokend water en roer het mengsel glad. Knip twee stroken bakpapier van 6 x 50 cm uit. Verdeel de chocolade gelijkmatig over deze stroken. Til de stroken even op zodat de overtollige chocolade van het papier af kan druipen. Laat de chocolade hard worden en snijd de linten met een scherp mes in plakken van 4 cm (gebruik een liniaal). Trek voorzichtig het bakpapier eraf.

Roer op een laag vuur de extra chocolade en de extra boter in een steelpannetje door elkaar tot een glad mengsel. Laat het afkoelen tot het smeerbaar is. Bestrijk de taart aan alle kanten met de chocoladepasta en druk de plakken chocolade tegen de zijkant. Serveer de chocoladetaart eventueel met een dot slagroom.

Extra benodigd

Taartvorm (Ø 22 cm), bakpapier

Kookboek

Het recept 'Chocoladetaart met rozijnen' is afkomstig uit het kookboek...

Chocolade

Chocolade. Het woord alleen al doet bij veel mensen het water in de mond lopen. Het is een van de populairste ingrediënten voor cakes, koekjes, nagerechten en... lees verder

© De Lantaarn

Chocoladetaart tips