Clafoutis met reine-claudes

8 personen
bereiden

waardering 7,4obv 13 waarderingen

Ingrediënten

  • 700 g reine-claudes, ontpit en gehalveerd
  • 3 eetlepels bloem
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 4 grote eieren plus 2 grote eierdooiers
  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom, licht geklopt
  • 1 vanillestokje, gespleten
  • 3 eetlepels kirsch (naar keuze)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 4.

Beboter een taartvorm of ovenvaste schaal en vul die met de gehalveerde reine-claudes, de bolle kant naar boven.

Zeef de bloem en een mespunt zout in een grote kom. Voeg de suiker toe. Roer er beetje bij beetje de eieren, eierdooiers, melk en room door. Schrap het zaad uit het vanillestokje in het mengsel (bewaar het stokje voor een ander recept of om vanillesuiker van te maken). Voeg eventueel de kirsch toe en roer tot een glad mengsel ontstaat. Giet het mengsel over de reine-claudes.

Bak de clafoutis 25-30 minuten of tot hij gerezen en goudbruin is. Laat hem wat afkoelen (het beslag zakt iets in) en serveer de clafoutis warm of koud met lichtgeklopte slagroom.

Opmerking

Dit Franse dessert uit de omgeving van de Limousin wordt daar altijd met kersen gemaakt, maar peren, perziken en pruimen kunnen ook worden gebruikt. Het deeg vouwt zich tijdens het bakken om de vruchten en wordt mooi goudbruin.

Kookboek

Het recept 'Clafoutis met reine-claudes' is afkomstig uit het kookboek...

Eten uit eigen tuin

Eten uit eigen tuin is gezonder, goedkoper en vriendelijker voor het milieu. Maar het roept ook vele vragen op. Welke groenten kun je het best in welk seizoen zaaien... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Clafoutis tips

Reacties op dit recept

  • Christian Kirsch (meestal ook nog 'fantasie') zou hier het geheel niet echt extra's toevoegen, gebruik liever een scheutje 'Vieille prune'... En als je echt kirsch (goede dan) gebruikt, neem dan het oorspronkelijke recept met zwarte kersen met pit... Ook verrukkelijk maar niet gemeld, met mirabellen en mirabelle eau-de-vie of likeur... smullen!
  • Betty Klinkt goed, deze wil ik wel maken! Wat is de grootte van de vorm die in het recept wordt gebruikt? Gezien de hoeveelheid melk en slagroom vast groter dan 24 cm. En is de temperatuur bedoeld voor een hete luchtoven?