Kersenclafoutis

6 personen
bereiden
wachten

waardering 8,4obv 30 waarderingen

Bevat per portie

350 kcal
9 g eiwit
11 g vet
45 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 600 g kersen, zonder pit
  • 4 eetlepels kirsch of vruchtenwijn
  • 4 eieren
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 100 g bloem
  • 400 ml melk (of 200 ml melk en 200 ml crème fraîche)
  • 50 g boter, gesmolten
  • poedersuiker

Voorbereiden

Meng de kersen in een kom met de kirsch en laat ze 2 uur marineren.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Klop in een kom de eieren met de basterdsuiker en een snufje zout met de mixer tot een licht en luchtig mengsel. Zeef de bloem erboven en klop de bloem erdoor. Voeg al kloppend de melk en de helft van de gesmolten boter toe.

Vet een lage taartvorm of ovenschaal in en schenk het beslag erin. Verdeel de kersen over het beslag. Sprenkel de rest van de gesmolten boter erover.

Bak de clafoutis in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Bestrooi de clafoutis uit de oven met poedersuiker en laat de koek afkoelen tot lauwwarm. Strooi er vlak voor het serveren weer een laag poedersuiker over.

Extra benodigd

Mixer, taartvorm of ovenschaal

Het recept 'Kersenclafoutis' wordt je aangeboden door . Beeld: Carlos Delacalle | Shutterstock.com

Clafoutis tips

Reacties op dit recept

  • Saskia Wow! Mijn grootmoeders recept! Dit is echt een waanzinnig lekkere clafoutis! Dit moet je trouwens wel serveren met mooi vanille-ijs, liefst zelf gemaakt. Echt erg lekker!
  • vera Mijn vraag is: moet het beslag als eerste in de schaal of de kersen? Ik zie het vaak verschillend staan.
  • redactie okoko recepten Eerst het beslag en daarna de kersen, precies zoals het recept aangeeft.
  • G. 400 ml melk op 100 g bloem is wel erg veel. In alle Franse recepten die ik heb wordt veel minder melk gebruikt.
  • G. Een aanvulling op mijn reactie: nergens voor nodig om eerst het beslag in je schaal te doen. Eerst de kersen erin, kun je ze mooi schikken en opvullen. Zie o.a. Le Monde: Cuisiner avec Chef Simon: Clafoutis aux cerises - Recette publiée le 10/06/2015
  • piagoo Is dit een typisch Frans recept?
    • redactie okoko recepten Honderd en tien procent Frans.