Vegan clubsandwich met tempé, aubergine en avocado

2 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g tempé
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 aubergine
  • 1 eetlepel milde olijfolie, voor het bakken
  • 6 boterhammen
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 theelepel sambal
  • 1 avocado, in plakken
  • plakjes komkommer, tomaat of sla (optioneel)

Bereiden

Snijd de tempé in dunne plakken. Meng in een kommetje de sojasaus, ahornsiroop, olijfolie en paprikapoeder. Leg de tempé in een schaal en giet de dressing erover. Laat minimaal 10 minuten marineren.

Snijd intussen de aubergine in dunne plakken. Bestrooi daarna met zout en laat 5 minuten intrekken. Dep dan droog met keukenpapier.

Verhit twee bakpannen. In de ene bak je de aubergine in een ½ eetlepel olie. Ongeveer 5 minuten per kant, tot ze mooi zacht is geworden. In de andere pan bak je op redelijk hoog vuur de tempé goudbruin, ongeveer 3 minuten per kant.

Rooster de boterhammen. Meng in een klein bakje de mayonaise en sambal. Besmeer een boterham met sambal-mayonaise, leg er wat tempé, aubergine, avocado en eventuele andere toppings op. Leg er een boterham bovenop en beleg die ook weer. Leg er een laatste boterham bovenop, steek er twee prikkers in en snijd de sandwich overdwars door.

Extra benodigd

Sandwichprikkers

Opmerking

'Nederland is een boterhammenland, maar dat hebben we te danken aan de Engelsen. Het was Lord Sandwich die bedacht dat het handig was om boterhammen te beleggen met andere lekkere dingen. De Amerikanen vonden dat een sandwich groter kon en voegden er een verdieping aan toe. Chiel van Clubkoffie in Amsterdam-Oost is misschien niet de uitvinder van de vegan clubsandwich, maar hij was wel zo slim om Jolijn om hulp te vragen bij het verzinnen van het perfecte plantaardige broodje. De Ubud Club Sandwich op zijn kaart komt uit onze koker, en Sjoerd hielp hem niet veel later aan de Berlin Club Sandwich. Chiel vindt het daarom vast niet erg dat we 'zijn' geheime recept voor deze ultieme vegan clubsandwich met jullie delen. ' - Jolijn Pelgrum & Sjoerd Scholten

Kookboek

Het recept 'Vegan clubsandwich met tempé, aubergine en avocado' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan smaaksouvenirs

Jolijn Pelgrum (vegadutchie.nl) en Sjoerd Schotten (samgreens.com) maakten samen 75 vegan wereldrecepten voor gerechten die thuis simpel te bereiden zijn, met ingrediënten die je in de meeste supermarkten kunt vinden

... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Clubsandwich tips