Ham-kaascroissants

8 stuks
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 250 g tarwebloem
  • 70 g water
  • 70 g melk
  • 20 g tarwedesem
  • 16 g verse gist
  • 20 g boter
  • 27,5 g kristalsuiker
  • 6 g zout
  • 140 g koude boter, om te toeren
  • verder nodig
  • 8 hamplakjes
  • 8 kaasplakjes
  • 25 g losgeklopt ei

Bereiden

Maak 1 dag van tevoren van alle ingrediënten, behalve de boter om te toeren, een matig afgekneed deeg. Vorm een platte, rechthoekige plak van het deeg en dek af met plasticfolie. Laat 10 minuten in de vriezer rusten en leg het deeg daarna in de koelkast.

Rol de volgende ochtend het deeg uit tot een plak van circa 7 bij 15 cm. Rol de toerboter uit tot een plak van 7 bij 7,5 cm en leg deze op de deegplak. Vouw de boter in het deeg waardoor je een plak deeg, boter en deeg krijgt. Rol de plak vervolgens uit tot een plak van 20 bij 60 cm. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 10 bij 30 cm. Vouw het deeg in drieën, dek het af met plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Herhaal de vorige stap: draai het deeg een kwartslag, rol het weer uit tot een plak van 10 bij 30 cm. Vouw het deeg in drieën en dek het af met plasticfolie. Je hebt nu 27 lagen getoerd. Laat het deeg 60 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een plak met een breedte van 24 cm, een lengte van 55 cm en een dikte van ongeveer 5 mm. Snijd de plak van 24 cm breed af op 22 cm breed. Maak 8 driehoeken met een basis van 12 cm en een lengte van 22 cm. Aan de linker- en rechterzijde houd je een halve driehoek over.

Snijd in het midden van de basis een kleine inkeping. Leg op de driehoeken een plak ham en een plak kaas. Rol de driehoeken vanaf de basis op tot croissants en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de croissants voorzichtig met losgeklopt ei en dek af met plasticfolie. Laat 90 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bestrijk de croissants voor het bakken eventueel nog een keer met losgeklopt ei, maar doe dit heel voorzichtig. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160 °C. Bak de croissants in 20 tot 22 minuten.

Extra benodigd

Plasticfolie, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Ham-kaascroissants' is afkomstig uit het kookboek...

Broodbijbel

Meester Boulanger en gepassioneerd broodbakker Hiljo Hillebrand neemt je mee in de wereld van het brood. Leer hoe je thuis de lekkerste broden uit de oven tovert. Van ambachtelijke desembroden tot krokante kaasbolletjes en van een feestelijk paasbrood

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Simone van den Berg

Croissant tips