Pane criminale
bereiden
Ingrediënten
- 10 grote teentjes knoflook, gepeld
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 8 eetlepels (114 g) boter, op kamertemperatuur
- 75 g fijngehakte blaadjes peterselie, basilicum en/of bieslook
- 35 g fijngeraspte Parmezaanse kaas
- 1 theelepel knoflookpoeder
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 1 rustiek boerenbrood van 400 g of 2 baguettes van 200 g
Bereiden
Hak 8 teentjes knoflook fijn. Verhit een kleine steelpan op niet te hoog vuur en voeg de olie en de gehakte knoflook toe. Bak ze onder voortdurend roeren en schudden ongeveer 7 minuten tot de knoflook zacht en geurig is, maar laat hem niet verkleuren. (Begint de knoflook bruin te worden, haal de pan dan van het vuur en voeg een paar druppels water toe.) Giet de olie met knoflook in een middelgrote hittebestendige kom en laat afkoelen. Rasp de resterende 2 teentjes knoflook fijn. Is de olie afgekoeld, roer dan de geraspte knoflook erdoor samen met de boter, gehakte kruiden, Parmezaanse kaas, knoflookpoeder en zout en peper naar smaak.
Snijd het brood in 2½ cm dikke plakken, maar snijd ze niet helemaal door. Met een spatel smeer je zo diep mogelijk flink wat knoflookboter op één kant van elke plak. Wikkel het brood in aluminiumfolie en leg het op een bakplaat.
Bak het brood 20 minuten (10 minuten voor stokbrood). Verwijder aan de bovenkant de folie en bak het brood nog 5 tot 8 minuten tot de korst bruin en knapperig is. Haal het uit de oven en laat het iets afkoelen voordat je het serveert.
Tip
Je kunt het deeg tot 1 dag van tevoren bereiden, verpakken en in de koelkast bewaren. Breng het voor het bakken op kamertemperatuur.
Opmerking
Toen ik nog maandelijks etentjes kookte bij bakkerij Tartine, probeerde ik hun geweldige brood in elk menu te verwerken. Op een gegeven moment ging ik broden bestemd voor knoflookbrood verticaal in plaats van ze horizontaal doormidden te snijden. Door deze briljante aanpassing kreeg ik een maximale verhouding tussen knoflookboter en brood. Het brood zat zo boordevol knoflook, kruiden en Parmezaanse kaas dat het, laten we zeggen, crimineel lekker was. Vrienden begonnen het al snel criminelenbrood te noemen. Dit recept komt het best tot zijn recht met boerenbrood, maar baguettes werken ook goed. Gebruik in elk geval het smakelijkste en knapperigste brood dat je kunt vinden.
Kookboek
Het recept 'Pane criminale' is afkomstig uit het kookboek...
Good things
Samin Nosrat
In 'Good things' staan meer dan 125 favoriete recepten om te maken en te delen van chef-kok Samin Nosrat. Het is een essentiële gids voor koken en tafelen: of je nu zoekt naar een tomatensoep om een vriend te troosten, verbondenheid
... lees verder © Spectrum