Nigella Lawson: Thaise curry met pompoen, zalm en garnalen

5 personen
bereiden

waardering 8,1obv 31 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk uit blik
  • 1 tot 2 eetlepels gele (of rode) Thaise currypasta
  • 350 ml visbouillon
  • 3 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels Javaanse suiker of fijne kristalsuiker
  • 3 stengels citroengras, in drie stukken gesneden en gekneusd met de platte kant van een mes
  • 3 limoenblaadjes, van steeltjes ontdaan en in reepjes
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 kg pompoen (of butternut squash), in grote, hapklare stukken
  • 500 g zalmfilet, in grote, hapklare stukken
  • 500 g gepelde, rauwe garnalen
  • paksoi of een andere groene groente naar keuze
  • sap van ½ tot 1 limoen
  • naar smaak koriander

Bereiden

Schep de dikke, romige laag van de kokosmelk uit het blik, doe die in een grote pan op een matig vuur en doe er de currypasta bij. Laat sissend warm worden en klop met een vork of een houten lepel de melk en de pasta door elkaar. Voeg er, rustig kloppend, de rest van de kokosmelk, de visbouillon, vissaus, suiker, citroengras, limoenblaadjes en kurkuma aan toe. Laat het mengsel aan de kook komen en doe er de pompoen bij. Laat de pompoen in ongeveer 15 minuten op matig vuur gaar worden. Overigens verschilt de tijd die een pompoen nodig heeft enorm, sommige zijn al na 5 minuten klaar.

Doe de zalm en de garnalen (als je bevroren garnalen gebruikt moet je die er vóór de zalm in doen) in de borrelend kokende curry. Roer er als zalm en garnalen gaar zijn - dat duurt niet langer dan 3 tot 4 minuten - de groenten van je keuze door - in plakken gesneden, gehakt of in stukken gescheurd, naargelang de soort groente - en druk ze naar onder in de pan met een houten lepel. Giet er als de paksoi geslonken is het sap van een halve limoen bij, roer en proef of de curry het sap van de andere halve limoen nog nodig heeft.

Zet de pan van het vuur, doe de curry over in een grote schaal en strooi er de koriander over. Het is belangrijk dat je de koriander er pas vlak voor het serveren bij doet. Zet ook nog een schaaltje gehakte koriander op tafel, dan kan iedereen tijdens het eten nog wat koriander op zijn bord doen. Geef er gekookte jasmijn- of basmatirijst bij.

Persoonlijke noot

'Ik heb 1 tot 2 eetlepels currypasta opgeschreven. Dat heb ik gedaan omdat die pasta's enorm verschillen in scherpte en mensen enorm verschillen in wat ze lekker vinden. Some like it hot: ik houd van heel heet - en gebruik 2 eetlepels. Maar het is misschien verstandiger om eerst één eetlepel van de pasta te gebruiken en de curry te proeven als je er alle vocht bij hebt gedaan, dan kun je altijd nog zien. Neem geen gekookte garnalen als je geen rauwe kunt krijgen, verdubbel dan gewoon de hoeveelheid zalm.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: Thaise curry met pompoen, zalm en garnalen' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella bijt

Nigella Lawson verstaat niet alleen de kunst om voortreffelijk te koken, maar kan daar ook met verve over schrijven. Haar recepten zijn gevarieerd, van eenvoudig... lees verder

© Uitgeverij Contact

Thaise curry tips

Reacties op dit recept

  • pien Lekker recept en niet moeilijk. Volgens kenners van Thais eten, benadert dit recept aardig de Thaise keuken.
  • J.M. Ja, dit is echt lekker!!!
  • a Heerlijk en super makkelijk. Echte aanrader. Maar inderdaad even kijken hoeveel curry je er in gooit, ik vond 2 1/2 eetlepel nog erg weinig.
  • simone Heel erg lekker! Ik doe altijd iets minder visbouillon omdat het anders te dun wordt.
  • filiep Huiverend doe ik soms ergens een klein koffielepeltje palmsuiker/gula djawa, of honing in. Nooit 2 volle lepels suiker, getver! De pompoen in dit recept is op zich al meer dan zoet genoeg. Wat hete sambal erbij en smullen maar ;-)
    • Marit Goed dit te lezen! Ik twijfelde er al over, maar had voor de zekerheid het recept aangehouden als ik dit niet had gelezen. Thanx!
  • Jaco Gelijk heb je!