Gordon Ramsay: geurige groene Thaise curry met rundvlees

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 32 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de groene currypasta
  • 10 lange groene chilipepers
  • 3 sjalotjes, gepeld
  • 6 teentjes knoflook, gepeld
  • een stukje verse gemberwortel van 4 cm, geschild
  • de steeltjes van 1 bosje koriander
  • 2 stengels citroengras, boven- en onderkant afgesneden
  • 3 kaffirlimoenblaadjes (of de fijn geraspte schil van 2 limoenen)
  • 1-2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel garnalenpasta (naar keuze)
  • voor de rundercurry
  • 450 g runderfilet of -lende
  • 5 babyaubergines (of 1 kleine gewone), steelaanzet afgesneden
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 rode chilipepers, overlangs gehalveerd
  • 2 kaffirlimoenblaadjes, gehalveerd
  • 1½ eetlepel vissaus
  • 1 theelepel palmsuiker (of bruine suiker)
  • een handvol Thais basilicum of koriander, in reepjes

Bereiden

Maak eerst de currypasta: hak de groene chilipepers, sjalotjes, knoflook, gember en koriandersteeltjes grof en doe ze in de keukenmachine. Hak het citroengras en de kaffirlimoenblaadjes fijn, doe ze ook in de keukenmachine en maal alles tot een fijne pasta; voeg indien nodig 1-2 eetlepels olie toe.

Rooster het koriander- en komijnzaad ongeveer 1 minuut in een droge koekenpan op middelhoog vuur, tot ze geurig zijn. Stamp de geroosterde specerijen, peperkorrels en 1 theelepel zout in de vijzel tot een fijn poeder. Doe dit ook in de keukenmachine en voeg de garnalenpasta toe, als u die gebruikt. Meng alles goed en zet de machine een paar keer stop om het mengsel van de zijkanten te schrapen, zodat alles mooi gelijkmatig wordt gemengd.

Maak de curry: snijd het rundvlees in kleine stukjes en zet ze opzij. Snijd ook de aubergines in kleine stukjes en zet ze opzij.

Verhit de olie in een grote pan of wok. Voeg 3-4 eetlepels van de currypasta toe en verhit hem al roerend op middelhoog vuur tot hij geurig is. Doe de kokosmelk erbij en breng alles zachtjes aan de kook. Voeg zodra de olie van de melk gaat scheiden de aubergines, chilipepers, kaffirlimoenblaadjes, vissaus en suiker toe. Verhit alles 3-4 minuten, tot de aubergines zacht zijn, voeg dan het rundvlees toe en verhit alles nog 2 minuten. Haal de pan van het vuur.

Schep de curry in voorverwarmde kommen en strooi het basilicum of de koriander erover. Serveer meteen, met kommetjes stomende jasmijnrijst.

Extra benodigd

Keukenmachine, vijzel

Opmerking

'U kunt elk mals stuk vlees, gevogelte of stevige vis die u maar lekker vindt voor deze curry gebruiken. Het 'groene' in de currypasta wordt na verhitting minder, maar de aroma's en smaken worden juist sterker. Gebruik minder chilipepers als u de curry iets milder wenst. U maakt met mijn recept meer groene currypasta dan u voor dit gerecht nodig heeft, maar u kunt hem een week in een pot met schroefdop in de koelkast bewaren.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: geurige groene Thaise curry met rundvlees' is afkomstig uit het kookboek...

Wereldgerechten

In elk hoofdstuk in 'Wereldgerechten' behandelt de Britse topkok een van de tien wereldkeukens en geeft hij zijn eigen favoriete gerechten prijs. Ook beschrijft... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Thaise curry tips

Reacties op dit recept

  • Emanuel In het recept staat dat het vlees maar 2 minuten mee moet koken, maar meer niet. Is dit wel voldoende om het vlees gaar te krijgen of is er ergens een stap overgeslagen of is er misschien een spelfout gemaakt?
  • redactie okoko recepten De 2 minuten is geen tikfout: het recept is integraal overgenomen uit het kookboek van Gordon Ramsay.
  • Ine Als ervaren 'thai-kookster' lijken de 2 minuten mij voldoende.
  • greta Twee minuten, met fijn gesneden rundvlees is zeker voldoende, het mag niet stoven, zoniet krijg je droog vlees.
  • Sophia Dit gerecht vandaag gemaakt en de smaak was heerlijk. Het enige nadeel was ondanks het fijnmalen van de citroengras deze erg nadelig aanwezig was in het gerecht. Ik moest elke keer een hard stuk uit mijn mond halen. Weet iemand hoe ik dit kan oplossen.
    • Corine Dit is een bekend probleem met dit soort kruiden, ik denk toch nog langer malen in de keukenmachine (ja nog langer)!
  • Ina Was erg lekker. Volgende keer citroengras mee laten trekken en daarna verwijderen. Fijn snijden geeft harde stukken.
  • Francien Citroengras is heel lekker. Een klein beetje insnijden in de steel, als je recept klaar is, dan in zijn geheel verwijderen.
  • Esther Ik kon verschillende ingrediënten voor de curry niet vinden / krijgen. Heb een potje goede groene curry (kant en klaar) gebruikt. Was heerlijk, zelfs de kids smulden.
  • Sela Hoe zit het met de pittigheid van de curry? Het lijkt mij een erg fijn gerecht, maar moet in verband met darmklachten van visite rekening houden met de scherpte...
  • jonno Citroengras kun je ook kant en klaar verkrijgen in potjes van Thai Delight, is makkelijker te verwerken dan de verse stengels. Is gemaakt van verse stengels.
  • Kitty Super lekker en pittig zoals het hoort, maar niet dat de vlammen uit je oren slaan. Precies zoals in een thais restaurant. Ik ga dit zeker vaker maken en ik had geen last van citroengras, was goed vermalen in de machine :-)
  • Filip Laten jullie de zaadjes van de chilipepers erin tijdens het bereiden?
    • egon Ja! Voor mij moet een Thaise groene curry lekker pittig zijn, dus ik laat niet alleen de zaadjes erin, maar ook de zaadlijsten (die nog scherper zijn dan de zaadjes by the way...). Slaan de vlammen uit je oren, neem dan een slokje melk - water en bier helpen niet, melk wel.
  • Leon Je kan ook kant-en-klaar [sereh] citroengras gemalen halen bij de toko, hoef je niet steeds vers te halen!
  • Mel De curry was erg bitter. Hoe kan dit? Ik heb alles gedaan wat in de beschrijving stond. Zoals ik het las moesten de rode pepers (niet gesneden) in de pan. Klopt dit?
  • Gerard Probeer i.p.v citroengras eens tamarinde pasta, geeft ook een frisse smaak aan de curry.
  • Gerard De rode chilipeper moeten fijngesneden.