Gebakken eieren met feta, tomatensaus en koriander

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook, gekneusd en in dunne plakjes
  • 3 grote rode uien, in halve ringen van 1 cm
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kaneel
  • 3 eetlepels harissa
  • 6 grote tomaten, in stukjes
  • 1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
  • 2 bosjes koriander (à 20 g), blaadjes grof gehakt
  • 400 g feta
  • 8 grote eieren

Bereiden

Verhit een steelpan op middelhoog vuur en schenk er een dun laagje olie in. Fruit de knoflook en de ui tot ze zacht en glazig worden. Doe de kurkuma, de gemalen koriander, de komijn en de kaneel erbij, roer goed door en voeg de harissa toe. Doe de verse en ingeblikte tomaten erbij, breng op smaak met flink wat zeezout en roer alles goed door. Zet het vuur iets lager en laat de saus 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door om te voorkomen dat het mengsel aanbakt.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en schenk de pittige tomatensaus erin. Roer de gehakte koriander (houd een handje apart voor de garnering) losjes door het mengsel. Breek stukjes van 2½ cm van de feta af en verdeel ze over de ovenschaal. Duw een paar stukjes feta onder in de saus. Maak op gelijke afstand van elkaar 8 kuiltjes in de saus en breek de eieren erin. Breng op smaak met flink wat zwarte peper en nog wat zeezout en bak 10 tot 12 minuten in de oven tot het eiwit ondoorzichtig en gaar is.

Haal uit de oven, bestrooi met het laatste handje gehakte koriander en serveer met brood, bijvoorbeeld Perzisch platbrood dat ideaal is voor het opdeppen van saus.

Opmerking

Ik ben dol op pittige gebakken eieren als ontbijt. Er gaat niets boven het dopen van een stukje brood in de vloeibare eidooier en met de chilipeper in de harissa zet je je stofwisseling 's ochtends meteen aan het werk. Harissa is een veelzijdige smaakmaker die je eigenlijk altijd in huis moet hebben en vormt de perfecte combinatie met blokjes zoute, romige feta. Wij eten dit veelzijdige ontbijtgerecht thuis ook vaak als avondmaaltijd.

Kookboek

Het recept 'Gebakken eieren met feta, tomatensaus en koriander' is afkomstig uit het kookboek...

Persiana

'Persiana' biedt een scala aan heerlijke gerechten; van voorgerechten, soepen, stoofschotels en salades tot en met desserts en zoete lekkernijen. Gebruik... lees verder

© Good Cook

Overig ei tips