Pittige eieren

8 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 rode uien, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2-3 rode chilipepers, grof gesneden
  • 2 maggiblokjes, verkruimeld
  • zonnebloemolie
  • 2 kaffirlimoenblaadjes
  • 2 tomaten, klein gesneden
  • 15 g gula djawa
  • 8 eieren, bijna hardgekookt (zie tip), gepeld

Bereiden

Maak een boemboe van de rode ui, knoflook, chilipepers en eventueel de trassi (gebruik je maggiblokjes, laat die dan nog even liggen).

Schenk een laagje zonnebloemolie in een wok en fruit daarin de boemboe samen met de kaffirlimoenblaadjes tot het mengsel flink kleur heeft.

Roerbak de tomaat, de gula djawa, wat zout en eventueel de verkruimelde maggiblokjes mee. Schenk er 150 ml water bij. Laat het mengsel onder regelmatig roeren ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur borrelen. Wordt het mengsel te droog, doe er dan nog een scheut water bij. Het mengsel moet een dieprode kleur krijgen en iets dikkig worden.

Kerf de gekookte eieren 4 keer in de lengte in en leg ze in de warme saus. Laat ze nog enkele minuten sudderen en schep daarbij af en toe voorzichtig wat saus over de eieren. (Je kunt deze stap ook overslaan, de eieren halveren en de saus erop scheppen.)

Tip

Ik zeg 'bijna hardgekookt' omdat de eieren nog een poos in de saus verder garen. Zo kook je harde eieren zonder gedoe: leg de eieren in een pan en vul de pan met water tot de eieren 4 tot 5 cm onder water staan. Breng het water aan de kook. Zodra het water borrelt, haal je de pan van het vuur en leg je er een deksel op. Laat de eieren 8 minuten staan voor 'bijna hardgekookt' en 12 minuten voor hardgekookt Laat de eieren meteen schrikken onder de koude kraan. En ja, het pellen van de eieren kan ook zonder gedoe! Verse eieren kun je makkelijk pellen als je na het koken de pan met de eieren schudt en de eieren voorzichtig laat stuiteren. Door het stuiteren en het tegen elkaar botsen zullen de eierschalen breken en haal je ze er gemakkelijk af.

Opmerking

Voor dit gerecht worden de eieren vaak gefrituurd; heel erg lekker want je krijgt een korstje om je ei. De eieren frituur je in ongeveer 5 minuten in een laag zonnebloemolie goudbruin. Frituur niet meer dan 3 of 4 eieren tegelijk en dompel ze niet helemaal onder in de olie.

Kookboek

Het recept 'Pittige eieren' is afkomstig uit het kookboek...

Bersama

De ruim 90 Indische recepten in 'Bersama' zijn er vooral om te delen: om door te geven aan een nieuwe generatie of samen te bereiden in de keuken en zeker om samen op te eten; met familie en vrienden aan tafel of, soms, nonchalant op de bank

... lees verder

© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Overig ei tips