Shakshuka op een bedje van hummus

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 ui, gepeld
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • ½ verse rode chilipeper, pitjes verwijderd
  • 1 rode paprika, pitjes verwijderd
  • ½ theelepel harissa, plus extra voor erbij
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 750 ml tomatensaus of tomatenblokjes uit blik
  • 4 scharreleieren
  • opdienen met
  • hummus
  • grofgesneden verse bladpeterselie of rucola
  • za'atar (eventueel)
  • extra vierge olijfolie
  • warme pitabroodjes of glutenvrije platbroden

Bereiden

Verhit de olie in een grote koekenpan op middellaag vuur. Snipper de ui, knoflook en chilipeper en snijd de rode paprika in stukjes. Voeg toe aan de pan, samen met de harissa en komijn en bak ongeveer 15 minuten of tot de ui zacht wordt. Schenk de tomatensaus of tomatenblokjes uit blik erbij en bestrooi met zout en peper. Breng aan de kook en laat zacht koken tot de saus goed heet is. Roer af en toe zodat de saus niet aanbrandt. Schenk er extra water bij als de saus te droog wordt.

Maak vier kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een ei. Kook tot de eieren zo gaar zijn als je wilt. Besmeer de binnenkant van 4 kommen met een dun laagje hummus. Schep in elke kom wat shakshuka en een ei. Maak af met extra harissa, een handje peterselie of rucola, wat za'atar en peper en zout. Besprenkel met olie en geef er platbrood bij.

Tip

Voor een veganistisch alternatief vervang je de eieren door gebakken tofu.

Opmerking

'Dit is een van de makkelijkste en prachtigste eenpansgerechten die we kennen. Die eieren in een pan vol borrelende komijn­tomatensaus hebben op zichzelf al een troostrijke werking. Maar het wordt nog beter als je de shakshuka op een dun bedje hummus schept. De rijke, romige hummus brengt de zoete, pittige en scherpe smaak van de shakshuka prachtig in balans. Of je deze shakshuka nu met of zonder hummus opdient: het recept leent zich heel goed om mee te experimenteren. Vervang de rode paprika eens door kleine blokjes aubergine of courgette. Of voeg eens spinazie of boerenkool toe aan de tomatensaus, al dan niet met een snufje saffraan voor extra flair. Lekker met brood om de saus mee op te deppen.' - David Frenkiel en Luise Vindahl

Kookboek

Het recept 'Shakshuka op een bedje van hummus' is afkomstig uit het kookboek...

The Green Kitchen at Home

In 'The Green Kitchen at Home' vind je heerlijke recepten voor ontbijt, recepten voor handige maaltijden voor onderweg, veel snelle recepten voor doordeweeks... lees verder

© Uitgeverij Becht

Shakshuka tips