Soufflé met zwarte bessen en munt

6 personen
bereiden
wachten

waardering 7,8obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g zwarte bessen, zo nodig ontdooid
  • 4 theelepels gelatinepoeder
  • 4 eieren, gesplitst
  • 200 g fijne tafelsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 5 eetlepels fijngehakte verse munt
  • 4 theelepels gezeefde poedersuiker, voor het bestuiven

Bereiden

Bind een soufflékraag om een kleine souffléschaal van 13 cm doorsnee en 6 cm diep. Knip hiervoor een stuk bakpapier uit dat iets langer is dan de omtrek van de vorm. Vouw het in de lengte dubbel zodat het sterk genoeg is om de soufflé te steunen. Vouw het papier zodanig om de buitenkant van de vorm dat het boven de rand uitsteekt, maar niet meer dan 6 cm. Bind de soufflékraag met een stuk keukengaren vast.

Doe de zwarte bessen en 2 eetlepels water in een kleine pan. Leg er een deksel op en laat 5 minuten zachtjes koken tot de bessen zacht zijn. Draai tot een puree in een blender of keukenmachine en wrijf de puree dan door een zeef.

Doe intussen 4 eetlepels water in een kleine, vuurvaste kom of kop en strooi er het gelatinepoeder over. Controleer of het water al het poeder heeft opgenomen. Laat 5 minuten staan. Zet de kom dan in een voor de helft met kokend water gevulde kleine pan en laat 3-4 minuten sudderen, waarbij u af en toe roert, tot de gelatine volledig tot een helder vocht is opgelost.

Doe de eierdooiers en tafelsuiker in een grote, vuurvaste kom. Zet de kom op een pan sudderend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Klop met een elektrische handmixer ca. 10 minuten tot het mengsel dik en lichtgeel van kleur is. Neem de kom van de pan en laat al kloppend afkoelen.

Schep er geleidelijk de opgeloste gelatine in een dun straaltje door. Schep er de zwarte-bessenpuree door.

Klop de slagroom tot zachte pieken (u hoeft de gardes van de mixer niet af te wassen). Schep de slagroom met de gehakte munt door het soufflémengsel.

Was de gardes en droog ze goed. Klop er de eiwitten tot stijve, licht vochtige pieken mee. Vouw een grote lepel eiwit door het soufflémengsel om het wat luchtiger te maken en spatel er dan de rest van het eiwit door. Schep het mengsel in de voorbereide souffléschaal zodat het net boven de rand van de schaal komt. Zet 4 uur in de koelkast, of tot de soufflé gestold is.

Knip voor het serveren het kraagje van de schaal los en trek er voorzichtig het papier af. Schik iets overlappend 4 of 5 reepjes bakpapier van ca. 2 cm breed over de bovenkant van de soufflé. Bestuif dan met gezeefde poedersuiker. Neem er voorzichtig de reepjes papier af. Serveer onmiddellijk, omdat de poedersuiker anders zal oplossen en verdwijnen.

Extra benodigd

Bakpapier, keukengaren, blender of keukenmachine, mixer

Opmerking

Gebruik voor een strikt vegetarisch versie van het recept agar-agar in plaats van gelatine.

Kookboek

Het recept 'Soufflé met zwarte bessen en munt' is afkomstig uit het kookboek...

De kunst van het soufflé maken

Dit boek maakt een einde aan de illusie van de onmaakbare soufflé en laat zien dat het in wezen niet zo moeilijk is er een te maken. Alles dat nodig is zijn de juiste... lees verder

© Good Cook

Soufflé tips