Gegrilde aubergine met chili-kokossaus
bereiden
Ingrediënten
- 2 grote aubergines, in plakken van 1,5 cm
- 3-4 eetlepels plantaardige olie
- voor de saus
- 2 eetlepels Thaise chili-jam (nam prik pao)
- 4 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels vegan vis- of sojasaus
- 2 eetlepels donkere basterdsuiker
- 4 eetlepels kokosmelk
- 1 rawit, fijngehakt
- 1 eetlepel geroosterd geraspte kokos
- 1 eetlepel fijngesneden citroengras (buitenste lagen verwijderd en groene deel weggegooid)
- 1 jonge sjalot, in dunne ringen
- ter garnering
- handvol verse Thaise basilicumblaadjes
- handvol verse korianderblaadjes, grof gehakt
- handvol verse muntblaadjes
- 1 eetlepel cashewnoten, geroosterd
- 2 eetlepels warme kokosmelk
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Leg de aubergineplakken op een bakplaat en bestrijk ze aan beide kanten met de plantaardige olie. Bestrooi ze met zout en witte peper, en rooster ze 10 tot 15 minuten in de oven tot ze gaar en lichtbruin zijn.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een grote kom en zet opzij.
Voeg de gare aubergines aan de saus in de kom toe en schep met een grote lepel voorzichtig om.
Voeg het merendeel van de verse Thaise basilicumblaadjes, korianderblaadjes en muntblaadjes toe, maar houd iets achter de hand voor de garnering en schep nogmaals voorzichtig om.
Schik de aubergine op een schaal, schraap alle dressing uit de kom en bestrooi de aubergine met de cashewnoten en de achtergehouden kruiden. Besprenkel met de warme kokosmelk en serveer.
Opmerking
Dit is mijn versie van een traditioneel gerecht dat meestal varkensgehakt bevat, maar dat hier met alleen aubergine is gemaakt. Het resultaat is een heerlijk saladegerecht in Thaise stijl.
Kookboek
Het recept 'Gegrilde aubergine met chili-kokossaus' is afkomstig uit het kookboek...
Thai Made Easy
Yui Miles
De in Bangkok geboren en getogen Yui Miles laat zien dat de Thaise keuken niet ingewikkeld hoeft te zijn en presenteert in 'Thai Made Easy' recepten die iedereen makkelijk kan volgen. De meeste gerechten kun je binnen een half uur
... lees verder © Good Cook