Brunch-chaat met kapucijners en tomaten

2 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de chaat masala (55 g)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepels zwarte peper
  • ½ theelepel amchoor (gedroogdemangopoeder)
  • 2½ theelepel garam masala
  • 1½ theelepel kala namak (zwart zout) of zeezout
  • 1 theelepel fijngesneden verse tijm of gedroogde tijm
  • ½ theelepel fijngesneden verse munt of gedroogde munt
  • voor de brunch-chaat
  • 500 g nieuwe aardappels
  • scheutje extra vergine olijfolie
  • 4 theelepels chaat masala (zie hierboven) of garam masala
  • 120 g gekookte kapucijners of kikkererwten
  • 2 tomaten (ongeveer 100 g), in achten
  • 2 lente-uitjes, van top tot teen in dunne ringetjes
  • 6 takjes verse koriander, blaadjes geplukt, steeltjes fijngesneden
  • 1 groene chilipeper, fijngesneden, naar smaak
  • 2 eetlepels tamarindepasta, plus extra voor erbij
  • voor erbij
  • yoghurt, kala namak of zeezout, limoenpartjes zonder waslaagje

Bereiden

Rooster voor het maken van de chaat masala de koriander- en komijnzaadjes in een droge koekenpan op matig vuur tot ze gaan geuren. Doe ze over in een vijzel en maal ze fijn. Roer de rest van de ingrediënten voor de chaat masala erdoor en bewaar de mix in een afgesloten potje.

Maak de brunch-chaat: kook de aardappels in 15 minuten net gaar en giet af. Doe ze terug in de pan en kneus ze lichtjes met een vork. Verhit de olijfolie in een zware koekenpan op matig vuur. Doe de gekneusde aardappels erin met 2 theelepels chaat masala of garam masala en bak tot de aardappels kleur krijgen. Voeg de uitgelekte, gekookte kapucijners en de tomaten toe en bak een paar minuten mee tot de aardappels goudbruin zijn. Roer de rest van de ingrediënten erdoor maar bewaar een paar korianderblaadjes voor de garnering.

Verdeel de aardappels over de borden. Schep er flink wat yoghurt en tamarinde over. Bestrooi met een snuf kala namak of zeezout en de rest van de koriander. Dien op met een partje limoen.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

'Ik ontdekte chaat toen ik door India reisde, waar het als heerlijke snack op straat wordt verkocht op palmbladeren. Dit recept is een versie van aloo chaat. Het lijkt een beetje op opgebakken aardappels maar dan met extra specerijen - perfect voor de brunch. De tomaten die je met de aardappels meebakt worden sappige, zoete smaakbommetjes die in je mond ontploffen. Besprenkel je bord met flink wat yoghurt en tamarinde om de hitte wat te temperen en het gerecht te verrijken.' - Tom Hunt

Chaat masala

Chaat masala is een aromatische specerijenmix die chaat zijn unieke smaak geeft. Je kunt deze mix online of in een Indiase winkel kopen maar je kunt hem ook zelf samenstellen: vers gemalen specerijen hebben altijd meer geur en smaak. Als je de ingrediënten niet kunt vinden, kun je de specerijenmix vervangen door garam masala.

Kookboek

Het recept 'Brunch-chaat met kapucijners en tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Goed eten

Eco-chef-kok Tom Hunt laat in zijn nieuwste kookboek 'Goed eten' zien hoe eenvoudig het is om heerlijk en duurzaam te eten: overheerlijke, veelal plantaardige, recepten, van ontbijt tot salade en van gezinsmaaltijden tot zoete lekkernijen

... lees verder

© Spectrum

Kapucijners tips