Linzen, bladgroente en gemarineerde feta

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 225 g zwarte linzen (ook wel belugalinzen genoemd)
  • 2 theelepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
  • 225 g feta
  • gemalen gedroogde chilivlokken, naar smaak
  • 3 of 4 takjes tijm en/of rozemarijn
  • 2 stronkjes/bosjes groene bladgroente, zoals boerenkool of snijbiet
  • 1 theelepel bruin of geel mosterdzaad
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • ¼ theelepel cayennepeper

Bereiden

Spoel de linzen af, doe ze in een middelgrote pan en voeg water toe tot ze ruim 5 cm onderstaan. Voeg flink wat grof zeezout toe en breng het water aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur lager en laat de linzen 20 tot 30 minuten zachtjes sudderen, tot ze net gaar zijn. Klop ondertussen de mosterd en azijn door elkaar; klop er geleidelijk 2 eetlepels olie door.

Marineer de feta: snijd hem in plakken van 5 mm dik, breek ze in grote stukken en leg ze in een ondiepe kom. Strooi de chilivlokken erover. Kneus de tijm en rozemarijn lichtjes en voeg ze toe. Sprenkel er genoeg olie over en wentel de feta erdoor.

Verwijder de stelen van de groente en snijd de bladeren overdwars in repen van ½ tot 1 cm breed. Was de bladeren en laat ze uitlekken. Schud ze niet uit, want het aanhangende water is nodig om ze te laten slinken bij de volgende stap.

Verhit 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog-hoog vuur tot de olie begint te glinsteren. Voeg het mosterdzaad, de kurkuma en de cayennepeper toe en bak ze 1 tot 2 minuten, tot het zaad begint te ploffen. Voeg de groentebladeren voorzichtig toe (de olie spettert) en schud ze om tot ze iets zachter zijn. Voeg zout toe en bak ze 5 tot 6 minuten, tot bijna al het vocht verdampt is en de bladeren zacht zijn.

Giet de linzen af, doe ze in een middelgrote kom en lepel de mosterddressing erover terwijl ze nog warm zijn; roer tot ze bedekt zijn. Serveer de linzen en groenten met de feta en lepel de marinade over de feta.

Opmerking

Dit vegetarische linzengerecht levert geweldige restjes op die je de volgende dag mee kunt nemen naar je werk. Elk onderdeel - de linzen met dressing, de groente en de gemarineerde feta - kan afzonderlijk minstens 3 of 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Linzen zijn snel klaar, maar je kunt ook een blik linzen (uitgelekt en afgespoeld), zwarte bonen, kikkererwten of witte bonen gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Linzen, bladgroente en gemarineerde feta' is afkomstig uit het kookboek...

That Sounds So Good

Met 'That Sounds So Good' is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt. De truc is om je repertoire zo uit te breiden dat je altijd genoeg inspiratie hebt voor precies dat moment van de week: van drukke werkdagen tot aan

... lees verder

© Carrera culinair

Linzen tips