Geroosterde paprika met noten, chili en komijn

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 2-3 grote rode paprika's
  • olijfolie
  • 250 g gemengde, gepelde ongezouten noten, zoals walnoten, amandelen, cashewnoten, enz.
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel chilipasta
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • extra noten, ter garnering

Bereiden

Verhit de oven tot 220 °C / gasstand 7.

Begin met het roosteren van de paprika's. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met een beetje olijfolie en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven, of tot de velletjes licht zwartgeblakerd en verkoold zijn.

Strooi intussen de nootjes op een plaat, besprenkel ze met olijfolie, strooi er ½ theelepel gemalen komijn op en zet ze ook 15 minuten in de oven, of tot ze licht geroosterd zijn.

Pel de paprika's, verwijder de zaadjes, doe het vruchtvlees en de geroosterde noten met 50 ml olijfolie en de knoflook, chilipasta, 1 theelepel gemalen komijn, paprikapoeder en granaatappelmelasse in de kom van een keukenmachine en hak er een bijna gladde puree van. Als je het mengsel heel diep rood wilt hebben, moet je er een beetje tomatenpuree door roeren. Voeg zout naar smaak toe, verdun het mengsel eventueel met een scheutje water, schep het in een kommetje en strooi er desgewenst wat extra noten over.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

Deze klassieke Arabische mezze, zoals we die bij Comptoir serveren, is steviger gekruid en grover van structuur dan de versie die je traditioneel bij Libanese restaurants krijgt, maar ik vind hem zo het lekkerst. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik het in Beiroet op zo veel verschillende manieren gegeten heb, zowel bij thuiskoks als in restaurants, dat het op zich al reuze spannend is om te proeven welke invalshoek een kok gebruikt. Dit gerecht is in de basis een puree van geroosterde rode paprika's, olie, specerijen en noten, met een siroop van granaatappel die er een zurig, citroenachtig smaakje aan geeft. Puristen vinden het waarschijnlijk verschrikkelijk, maar ik vind het eerlijk gezegd het lekkerst met een mengsel van noten, zoals geroosterde walnoten, cashewnoten, pijnboompitten en pistachenoten. In een afgesloten bak in de koelkast blijft het heel lang goed, maar als je het eenmaal geproefd hebt is de kans dat het de uiterste houdbaarheidsdatum overschrijdt uiterst klein.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde paprika met noten, chili en komijn' is afkomstig uit het kookboek...

Comptoir Libanais

Van Londen's mediterrane topcafé 'Comptoir Libanais' naar je eigen keuken. In 80 makkelijke recepten combineren Tony Kitous en Dan Lepard de traditionele

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Paprika tips