Witlof uit de oven met ham en kaas

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 121 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 struikjes witlof, bitterpunten verwijderd
  • 8 plakjes achterham
  • 8 plakjes jong belegen kaas
  • 25 g boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Kook de witlof in een bodempje water met een beetje zout in ongeveer 20 minuten bijna gaar. Laat de witlof uitlekken, wikkel de struikjes eerst in de plakjes ham en vervolgens in de kaas.

Vet een ovenschaal in met boter en leg de struikjes dicht naast elkaar in de schaal. Zet deze in de voorverwarmde oven en laat de kaas in ongeveer 5 minuten goudbruin kleuren. Serveer warm.

Variatietip

Je kunt de witlof ook karamelliseren. Smelt 100 g suiker in een pan met een halve eetlepel boter en blus af met 100 ml sinaasappelsap. Schep de rauwe witlof (in schuine stukken gesneden) erdoor als de suiker is opgelost en bak de witlof 1 minuut mee.

Kookboek

Het recept 'Witlof uit de oven met ham en kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Heerlijk Hollands

'Heerlijk Hollands' laat je opnieuw kennismaken met heerlijke producten en recepten van Hollandse bodem. Altijd al het recept willen hebben van die echte Haagse

... lees verder

© Caplan Books

Witlof tips

Reacties op dit recept

  • yvonne Met ardennerham even in de magnetron laten uitbakken en geen kaas, dat maakt dit recept zo machtig.
    • Herry Als variatie: leg de gekookte uitgedropen witlof in een vuurvaste schaal. Leg daarop enkele stukjes uitgebakken bacon (kant en klaar in de supermarkt te verkrijgen) en bestrooi royaal met gemalen extra belegen kaas. Doe de schaal in de grill en na 6-8 minuten is het smullen.
  • yvonne Blaadjes van witlof los maken en in koekenpan met balsamicoazijn roerend garen.
    • peter met vet uit producten halen is ook de smaak verloren, althans een stuk minder smaak!!!
  • monique Helemaal nix nieuws aan dit recept. Boter heb je niet eens nodig, en als je geen plak kaas per stronk gebruikt, maar over het geheel wat geraspte kaas dan is dat nog meer en smakelijk genoeg en stukken minder vet!
    • hans Wijsneus!
    • Yvonne Waarom geen boter; dat is juist een gezond vet als je grasboter neemt. De kaas is idd minder gezond vet. Van gezonde vetten wordt je niet dik, die hebben we nodig, snelle koolhydraten worden omgezet in glucose en opgeslagen als vet.
    • Klaas Van gezonde vetten word je niet dik? Vet is vet hoor qua calorieën. Gezonde vetten zijn alleen beter voor de gezondheid.
  • ida Ik heb er iets voorgekookte aardappelplakjes onder gedaan en i.p.v. plakken kaas er een zelfgemaakte kaassaus over gedaan. Daaroverheen wat geraspte oude kaas voor extra pit.
  • N. Iemand nog een goede tip (naast de alternatieve bereidingswijzen) om op een handige manier de bittere kern van de witlof te verwijderen? Ik loop daarmee altijd zo te rommelen. Zelf dacht ik aan een appelboor of zo...
    • i Ik liep hier ook altijd mee te rommelen (herkenbaar); vandaag met een scherp mes de witlof stronk vóór het koken het hart eruit gesneden. Net onder de rand schuin naar beneden snijden en dan rond, dan snij je in een stevige witlof en haal je er een klein kegeltje uit, dat is genoeg.
    • Françoise De witlof doormidden snijden dan kan je het bittere er zo uitsnijden.
    • Simone Die eet ik gewoon op, lekker.
    • Jan Met appelboor verwijderen. Makkie.
    • Jenny Ik doe de stronkjes in de lengte door de midden, haal dan veel gemakkelijker de bittere kern eruit en door ze in de ham te wikkelen zitten ze mooi weer rond in elkaar. Met geraspte kaas erover, zonder boter is dit recept minder zwaar en vet.
    • Dick Het harde achterkantje eraf snijden en 2 à 3 centimeter van het puntje, 15 minuten koken en het is zo zacht als boter en niks geen bittere binnenkant.
    • Erik De witlof niet koken maar rauw in de oven doen. Uiteraard het 'kontje' wel verwijderen van de stronk. De witlof van tegenwoordig is sowieso al amper bitter, maar door het koken haal je de bitterheid wel naar boven. Maar als je er daarna een hele lading kaas en ham overheen gooit proef je de witlof helemaal niet meer.
    • Joan Witlof in de helft snijden en de kern met een appelboor verwijderen. Werkt bij ons heel goed.
    • Winnie Kontje eraf snijden en dan met de appelboor de kern eruit halen. Daarna blancheren. Daarna doormidden snijden en halve struikjes met ham omwikkelen. Dan de oven in en pas de laatste 5 min een beetje geraspte kaas erover. Helaas wordt de witlof soms bruin na het blancheren maar niet altijd. Wie weet de oplossing en is de witlof dan nog wel te eten?
  • Marianne Voeg er tomaten plakken bij.
  • marion Het genoemde gerecht nog even bestrooien met kruidenpaneer voor het de oven in gaat. Lekker!
  • Barbara De bittere smaak van de witlof krijg je weg door met een scherp aardappelschilmesje het 'uit te hollen'; en doe er dan 2 druppels citroensap erop (uit een flesje). Dat is om het verkleuren tegen te gaan. Persoonlijk vinden wij de bittere smaak niet erg.
  • Lidy Wat nog lekkerder is aardappelpuree maken en er een flinke lepel mosterd door scheppen. Doe dat in een ovenschaal. Witlof 8 minuten koken, laten uitlekken. Plak kaas neerleggen en een plak ham daar het lof inrollen en op de puree leggen. Daarover nog eens plakken kaas leggen. Zet de schaal in de oven op 200 graden 25 minuten. Heerlijk.
    • Edwin perfect !
    • Edwin Gooi vocht witlof niet weg, gewoon door de puree. Kipfilet gelijktijdig met witlof in oven bereiden.
  • marian Halootjes... doordat mijn dochter glutenvrij is doe ik er altijd feta-kaas tussen, ham er omheen, op ieder stronkje een beetje parmezaanse kaas, in de oven, en dan heb je een hele andere witlof in de oven! Groetjes.
    • Dimtr Lol een glutenvrije dochter.
    • Gerrit Heerlijk, glutenvrije dochters passen prima in mijn glutenvrije dieet!?
    • Jojanneke Een glutenvrije dochter... da's apart!
    • Henk Smaakt dat lekker, een glutenvrije dochter?
    • Wim Hahaha, wat een lol zeg. Hou ouder hoe lolliger?
    • Kees Lekker om aan stukken te scheuren!
    • W. Goh wat een lol om op een recepten pagina iemand zo te kijk zetten lekker volwassen hoor
    • Dien Ik eet zelf ook glutenvrij... bij mijn weten zit er in gewone kaas geen gluten... of ben ik nou verkeerd geïnformeerd?
    • Haniet Dit lijkt me sowieso een heerlijk alternatief om eens te proberen, ook als je niet glutenvrij hoeft te eten. Bedankt voor het delen Marian.
  • Marjolein Mijn variatie is snel klaar en hoeft niet voorgekookt te worden. Snijd de witlof in plakjes, hierdoor kun je de bittere kern er zo tussenuit halen, hamreepjes erdoor, geraspte kaas erover en ongeveer 20 minuutjes in de oven. Ter variatie, en voor het binden van het vocht wat er uit komt strooi ik ook nog wel eens een zakje "witte/kaas" saus tussen de witlof door. Makkelijk, lekker en snel!
    • Adriana Het staat nu in de oven! :) Bedankt voor de tip Marjolein! Liefs, Adriana.
    • Sophie Ook gemakkelijk: witlof in ringetjes roerbakken tot het gaar is. Eventueel vrijgekomen vocht afgieten. Toevoegen: stukjes ham, wat peper, scheut room en flink wat geraspte belegen kaas. Al roerend kaas laten smelten. Heerlijk met een haaskarbonaadje met rozemarijn.
  • jan Balletjes gehakt erbij in de ovenschaal dan krijg je een heerlijke jus en dan met aardappelpuree. Heerlijk!!
  • Marjo Ik snijd eerst het "kontje" van de witlof en boor dan gemakkelijk met de appelboor de bittere kern eruit! Simpel!
    • Sacha Het 'bittertje' is nou toch juist wat witlof tot witlof maakt?
    • Laura Dat bittere is toch het lekkerst van de witlof?
    • Harm Helemaal mee eens dames, witlof hoort dat bittertje te hebben, dat is toch wat het zo lekker maakt en ja gewoon met ham en kaas plakken op de aardappelpuree en royaal gemalen peper toevoegen, heerlijk!
  • Frans Jan Nadat tuinders na vele jaren eindelijk het bittertje weer toelaten in de smaak, willen volwasssen mensen met zo'n intussen verpeste kleutersmaak dat kennelijk weer ongedaan maken. Te treurig voor woorden. Juist om die bitterheid eet je toch witlof!
    • Ikke Over smaak valt niet te twisten...
    • Jean-Marie Juist, Frans Jan !!!
    • Cornelia Frans Jan ben ik met je eens, bitter eten is ook gezonder, hoort bij je eten zo goed als zout, zoet en zuur.
  • Natasja Heerlijk dat bittere. Ik ben eigenlijk gek op groenten, vind het heerlijk en dit recept? Ik maakte het vandaag en was ook weer lekker. Groente? Ik beveel het iedereen aan echt zo verrukkelijk als groente is er maar weinig :)
  • Tonie Voeg er eens een in de lengte doorgesneden en dan weer door de helft dus een kwart stuk banaan bij. Rol de lof en stuk banaan mee in de ham. Echt lekker en zeker voor kinderen.
  • Gerda Ik lust al van jongs af aan geen witlof. Mijn moeder heeft verteld dat ik het als baby ook al uitspuugde. Ondanks dat heb ik een paar weken geleden witlof uit de oven gegeten zoals dit recept bereid is, viel me mee, maar wel zonder de bittere punten.
  • john Je moet eens de kaas in de opengesneden witlof steken in de hesp draaien en zo bakken.
  • Elly Ik schaaf een ui aan dunne plakjes en bak ze in een hapjespan tot ze glazig zijn. De witlof snijd ik in de lengte door, dan snijd ik er repen van en voeg dat toe aan de uien met peper en zout. Als het gaar is (beetgaar) doe ik een banaan in de lengte doorsnijden dan in smalle reepjes van ongeveer 3 mm en doe dit bij het ui-witlof-mengsel en laat heet worden, eventueel beetje geraspte kaas erover laten smelten.
  • Iria Voor de mensen die om welke reden dan ook geen varkensvlees (willen) eten: een plak gebraden kipfilet i.p.v. ham. En geraspte 20+ kaas i.p.v. een plak kaas per stronkje witlof; dat scheelt in de calorieën. Lekker met wat kruimige aardappelen erbij.
  • Marita Witlof, heerlijk. Rauw, roerbak, gestoomd, gekookt, uit de oven of magnetron, altijd lekker. Het vervelende vind ik het vocht wat eruit komt. Je krijgt ze nooit goed uitgelekt. Het minste vocht komt eruit als ik ze gesneden en dan droog in een magnetronschaal doe, 3-4 minuten hoogste stand gaar maak in de magnetron. Misschien heeft iemand anders een goeie tip voor het vocht.
    • Jacqueline Witlof garen in de stoompan, dan heb je geen last van vocht.
    • Sandra Ik laat de witlof na het koken eerst een poosje uitlekken op een schone theedoek.
    • Grada Dat vocht is nu juist zo lekker om over de aardappelen te doen, heerlijk aromatisch. Als je zowel ham als kaas in de groente hebt, hoef je geen extra vlees meer te bakken, maar je wilt wel iets om over de aardappelen te doen.
  • Lindsey Met een lekkere kaassaus is het inderdaad nog beter.
    Achteraf alles in de schaal. En nog wat geraspte kaas erbovenop. Zo de oven in en smullen maar. :)
  • L Witlof omwikkelen met coburgerham (wat pittiger van smaak als gekookte ham), een "papje" maken van 250 ml creme fraiche en 1 zakje geraspte kaas, dit papje over de omwikkelde witlof strijken en in de oven. Smullen maar!
  • Bert Witlof koken... dan in lengte doormidden snijden, bij de grote stronken... schouderham of andere ham eromheen... kaas erover... en een bodempje witte wijn in de ovenschaal... en in de oven tot kaas gesmolten is bij 180 graden...
  • AEM Om de smaakvervlakking van de meerderheid van de bevolking tegemoet te komen wordt de bittere kern van witlof bij zaadveredelingbedrijven er al voor een groot deel uit- gekweekt, helaas!
  • Aad Ik stoof de witlof in boter met een gekneusd knoflookteentje en een stukje foelie en ik strooi voordat het de oven in gaat er paneermeel over en daarop een paar klontjes boter, dan krijg je er een krokante korst op.
  • gerda Wij maken het gerecht regelmatig met (goedkope) rauwe / gerookte zalm uit de Colruyt of de Aldi. Succes verzekerd! Ook handig als je vrienden vegetariër hebt ;-). In plaats van witte saus gieten wij er magere room over en dan gratineren met magere geraspte emmenthaler. Daarbij bakken we nog snel (diepvries)stokbroodjes als begeleiding. Heerlijk!
    • Nancy Vegetarische zalm... ja hoor. Kweekzalm is net zo goed een bio-industrie-dier.
  • henny Dat een simpel (maar erg lekker) gerecht zoveel variaties en reacties brengt. Heel leuk om te lezen. Ik heb weer zat tips om mijn favoriete gerecht eens anders te maken. Bedankt allemaal.
  • Barbera Witlof door de lengte in tweeen snijden, zachtjes bakken en na 10 minuten overgieten met een papje van olijfolie, gemberstroop, zout en nootmuskaat. Laten caramelliseren; en wat heerlijk dat de witlof een beetje bitter is...
  • jd Ik snij de witlof doormidden en haal de kern eruit dan kan je eventueel de ham er tussen leggen, de witlof weer op elkaar leggen en daar de kaas omheen rollen. Het lijkt me trouwens ook lekker met zongedroogde tomaatjes in stukjes en olijfjes fijngesneden en feta kaas en dan met de ham eromheen.
  • iris Doe ipv de ham maar eens ontbijtspek eromheen dat smaakt echt zo anders en heel erg lekker! De kern van de witlof haal ik er altijd uit met een appel ontkroeser dat werkt meestal perfect!
  • Ciska Naast ham en kaas doe ik er ook eieren overheen. De eieren klop ik op met zout en peper en giet ik als laatste over het mengsel. Heerlijk.
    • Cindy Goed idee!! Beetje paneermeel voor de krokante korst, klaar!
  • g Ook ik begrijp niet waarom men uit de witlof het bittertje haalt, het is zo gezond en zo lekker en zo des witlofs.
  • Martin Ik maak ze altijd met kaassaus (gemaakt van oude brugse kaas), is zeer lekker en vervang ook eens het witlof door gestoofde prei, is ook lekker.
    • Brian. Ja wauw das pas een goed witlof gerecht! I.p.v. witlof neem je prei? Of bloemkool, asperges, broccoli...
      eet smakelijk with love!
  • Mique Probeer eens katenspek in plaats van ham. Een erg lekkere variatie!
    • Edo Bauernschinken van de Albert Heijn in plaats van ham geeft deze witlof uit de oven schotel ook een verfijnde smaak.
    • Marijke Ook lekker: dikke saus van gesmolten peperroomkaas (eventueel 1 eetlepel water of melk toevoegen) met daarin stukjes katenspek (die van de Aldi is het lekkerste!) en dat dan door gewoon gekookte witlof.
  • Joost Het bittere gedeelte eruit snijden hoef je alleen te doen als de witlof op grond gekweekt is, dit gebeurt echter zelden. Tegenwoordig worden deze op water gekweekt en is er eigenlijk geen sprake van een bittere kern zoals we die vroeger kenden.
    • Grada Grondlof, mits op goede grond geteeld, dus geen zand, is oneindig veel lekkerder dan lof op watercultuur. Het heeft heel veel aromastoffen die op water verloren gaan. Denk je dat er ooit iemand zal komen met het idee om wijndruiven op watercultuur te telen?
  • hans Gebruik zo min mogenlijk pakjes saus maar maak het zelf gewoon met een roe als basis. Gebruik eens een mooie blauwschimmelkaas en stukjes vers fruit, bijvoorbeeld manderijn of mango of ananas met een goede rauwe ham erbij. Coburger of serano of parmaham in combinatie met verse Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes is een delicatesse. Wel lekker gratineren. Eet smakelijk.
  • Gerard Last van vocht? Natuurlijk niet: een prima basis voor een soepke... Heerlijk.
  • Jan Wel lekker maar machtig. Met gemalen oude kaas bestrooien gaat beter. De kaassaus erover met wat witte wijn en dan gratineren in de grill. Lekker!!!
  • Lucie Ik doe er altijd nog aardappelpuree overheen, met paar klontjes boter erop. Oven in onder de grill en tot het goudbruin is! Kant en klare maaltijd.
  • A Ik doe de witlof altijd roerbakken met uitje en als dat gaar is de kaas erover laten smelten. Niet wassen vantevoren dan heb je geen last van overtollig vocht. Als je de kaas laat smelten wordt de onderkant van de witlof een beetje bruin en dat is erg lekker.
  • Will Dit familierecept is heerlijk! Witlof in de lengte doorsnijden. Ik haal de pit er niet uit, maar kan ook. Dan ongeveer 15 minuten laten koken, goed uit laten lekken, liefst in de slacentrifuge, dan omwikkelen met ham, door het ei halen en dan door de paneermeel, in de hete olie of boter even goed bakken... voorzichtig omkeren en de andere kant ook flink bakken... met een beetje kaassaus erover, hm.
  • johanna In plaats van wat voor soort ham ook, probeer eens plakken pekelvlees, dat is ten eerste rundvlees en niet vet (het eventuele vetrandje is makkelijk er af te halen) en ten tweede geeft het een lekkere smaak aan de groente; helaas is pekelvlees niet overal in Nederland te koop.
  • johanna Kom nog even terug op pekelvlees in plaats van ham, gebruik pastrami, dat smaakt ook heel lekker. Is misschien meer bij de slagers te koop en is hetzelfde vlees (rund) doch bereid met kruiden.
  • Hennie Ik heb er altijd veel vocht nog in en laat het altijd zo goed uitlekken. Hoe los ik dat op?
    • johanna Als er teveel vocht aan lof blijft hangen, probeer dan eens lof in magnetron te garen, kan zonder water op laag volume.
  • M Rauwe witlof in strookjes van ca. 2 cm snijden, haal wel de bittere pit eruit. Doe dit in een ingevette ovenschaal tesamen met bijvoorbeeld hamreepjes. Voor de vochtopname; strooi er een pakje ham-kaassaus doorheen en eindig met geraspte kaas. Doe de schaal 20 minuten in een voorverwarmde over op 250 graden. Super makkelijk en errug lekker.
  • Corien Om het minder machtig te maken (door de ham en kaas) doe ik er ook altijd aardappelpuree of aardappelplakjes onder en boven op de witlof met ham en kaas nog plakjes tomaat. Dat maakt het ook wat frisser!
  • Esther Om de bittere stuk uit de witlof stronken te halen gebruik ik een lange appelboor, en als ik gekookte witlof maak dan snij ik de witlof in ringen, en haal de harde kern eruit.
  • Anneke Ik vind de kern helemaal niet bitter, haal hem nooit weg. Dat kleine beetje bittere smaak vind ik juist lekker.
  • Erik Lof moet je niet voorkoken en al helemaal niet in water, want daar wordt deze juist bitter van.
  • Gert-Jan Ik stoom de halve stronken, zodoende bijna geen vocht. Daarna op een plak coburgerham en verschillende kaassoorten, verkruimelde blauwe kaas, feta en of Old Amsterdammer.
  • Charon Mijn moeder doet gesneden witlof in de snelkookpan. Ook maakt ze kaassaus en doet daarna de witlof daarin. Heerlijk met gekookte aardappels en stukjes gekruid gebakken kipfilet.
  • m Banaan toevoegen aan witlof en ham. Geraspte kaas erop. 30/35 minuten op 180 graden.
  • wessel Leg de voorgekookte struikjes (gehalveerd in de lengte) met de snijkant naar boven in de ovenvaste schaal. Maak een mengsel van 100 gram geraspte kaas, 100 gram zeer fijn gehakte gekookte ham en 50 gram wit paneermeel. Strooi dat over de witlof struikjes en spreid er enkele klontjes boter over uit. Dan 20 minuten in de oven op 160-180 graden om te verwarmen en te gratineren. Eventueel de grill even aanzetten om het oppervlak mooi te bruinen.
  • Nancy Lekker met plakjes chorizo en geraspte Parmezaanse kaas. Net zo makkelijk en meteen een totaal ander gerecht :)
  • Jan Bij alle variaties mis ik wat ik doe: er twee kleine eitjes schaken en er overheen doen en dan de kaas, succes.
  • Ellen Nu de herfst weer voor de deur staat zal deze witlof met ham en kaas regelmatig op tafel komen. Het blijft leuk dat je met slechts drie eenvoudige ingrediënten zoiets lekkers te voorschijn kunt toveren. Wij gaan weer smullen!
    • Sacha Inderdaad Ellen. Zoooo simpel en zooo lekker. Ik woon in Canada en daar is geen witlof te vinden. Geniet er met volle teugen van als ik hier in Nederland op vakantie ben.
  • Fon De witlof van tegenwoordig heeft helemaal geen bittere kern meer. Dat had het vroeger, in mijn jeugd nog wel, zo'n 70 jaar geleden. Is er uit gekweekt.
  • Hans Het bittere gedeelte er nooit uitsnijden, daarom eet je witlof, plus dat dat ook het gezondste deel is.
    • Sacha Precies Hans. Mijn gedachte precies zo.
    • kees Smaken verschillen.
    • hub Waar zit dat bittere in witlof?
  • Sacha Om het heel makkelijk te hebben... Maak een aardappelpuree en dek de witlof in de ovenschaal daarmee. Nog iets kaas daarover, dan in de oven et voilà... een eenpans gerecht.
  • Joan Dit recept maakte mijn moeder vroeger al. Was echt een traktatie. Bij ons heetten ze "Loflulletjes". Aangezien ik niet te veel varkensvlees mag, maak ik het met runderrookvlees of paardenrookvlees. En eigenlijk vind ik dat nog lekkerder. Net wat pittiger. Wil je hem dan nog wat extra's geven, sprenkel op het laatst nog wat ketjap manis er overheen. De witlof gaat bij ons altijd rauw de oven in. Dan is hij nog heerlijk knapperig.
  • W.Clauwaert Als ik witlof in de oven klaar maak, wordt mijn kaassaus altijd dun.Terwijl ze dik is.
  • Lenie Witlof koken in halve stronken. Goed laten uitlekken, dan 2 halve stronken in een plak ham draaien. Vuurvaste schaal invetten, rolletjes er in. Een stevige kaas roe maken en dat er over. 20 min in een goed voorverwarmde oven en smullen.
  • Joan Een heerlijk heel ouderwets recept. Bij ons thuis heette het 'Loflulletjes'. Ik moet oppassen met varkensvlees. Vervang de ham voor runderrookvlees. Krijgt dit gerecht een heerlijk pittige smaak. Witlof voorkoken heb ik nog nooit gedaan. Blijft het een beetje knapperig. En lang geleden had mijn kraamhulp een 'geheim ingrediënt' er bij gedaan. Bovenop een dun lijntje ketjap gieten. Echt heel lekker.
  • GER Ik kook de lof circa 10 minuten en laat het uitlekken. Halveer de lof en snij de kern er uit. daarna wikkel ik de lof in achterham en smeer er Boursin op. Daar weer geraspte kaas op en wat paneermeel en klontje roomboter op elk struikje. Verwarm de oven voor op 200 graden en daarna 20 minuten bakken. Frisse salade er bij en smullen probeer het maar eens!
  • Riny Tijden kloppen niet. 5 minuten koken 20 minuten in de oven.