Gegrilde eendenborst met taugésalade

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 grote eendenborsten of 4 kleine
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel Japanse whisky
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel geraspte gember
  • ½ theelepel versgemalen witte peper
  • ½ theelepel sesamzaad, geroosterd
  • voor de taugésalade
  • 200 g taugé
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • 1 theelepel Japanse whisky
  • olie, om in te bakken

Bereiden

Snijd de vetkant van de eendenborst kruislings in. Meng de sojasaus, mirin, whisky, honing, gember en witte peper in een bak en leg daar de eendenborsten in. Stook de open grill op tot de houtskool grijs is, plaats een dun rvs-rooster. Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden op het rooster en gril 3 tot 4 minuten. Draai om, leg op een wat minder heet gedeelte van de barbecue en gaar nog 4 tot 6 minuten. De kerntemperatuur moet ongeveer 56 °C zijn als je de eend van de barbecue haalt. Laat 5 minuten rusten en snijd dan in dunne plakken. Bestrooi met sesamzaadjes.

Spoel de taugé schoon. Verhit een skillet op de open grill, giet er een beetje olie in. Bak de taugé een paar minuten tot het begint te kleuren, maar nog knapperig is. Meng met de overige ingrediënten voor de taugésalade en serveer bij de eendenborst.

Extra benodigd

Rvs-rooster, kernthermometer, kleine wok of dunne skillet

Pairing

Een rijpere Japanse whisky (tien tot twaalf jaar oud) met houttonen snijdt door het vet en sluit aan bij de eendenborst. Een lichte, florale whisky past ook goed bij de frisse salade.

Opmerking

Het doel is om het vet krokant, maar niet te donker te maken en de kern van het vlees rosé. We hebben de filet van een dikke boerderijeend gebruikt. We grillen op een open grill met een dun rooster, de shichirin (zie ook yakitori). Die stook je op door harde, kleine houtskool aan te steken en te laten vergrijzen. Elke andere hibachi-achtige grill werkt ook, pas alleen op met opvlammen door eendenvet, maak een minder hete, veilige zone.

Kookboek

Het recept 'Gegrilde eendenborst met taugésalade' is afkomstig uit het kookboek...

Het Ultieme Whisky & BBQboek

Met 'Het Ultieme Whisky- en BBQboek' ga jij als barbecue- en/of whiskyfanaat de uitdaging aan om de perfecte match tussen ingrediënt en whisky te vinden. Dat doe je door te injecteren, te sproeien, te lakken of een scheutje door de

... lees verder

© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Christian Fielden

Eendenborst tips