Jamie Oliver: kipfilet met gesmoorde groenten en aardappelgratin

4 personen
bereiden

waardering 7,9obv 22 waarderingen

Bevat per portie

666 kcal
53 g eiwit
27 g vet
48 g koolhydraten

Ingrediënten

  • voor de gratin
  • 800 g aardappelen
  • 3 uien
  • olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • ½ bosje verse salie
  • 100 ml slagroom of single cream
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • voor de kip
  • 4 kipfilets van 120 g elk
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 2 plakken gerookte doorregen bacon of gerookt ontbijtspek
  • voor de groenten
  • 200 g jonge preitjes
  • 200 g jonge bladspinazie
  • 200 g diepvriesdoperwten

Voorbereiden

Ingrediënten bij de hand. Waterkoker klaar. Ovengrill, op de hoogste stand. Keukenmachine (met fijne snijplaat). Middelgrote pan met deksel, op hoog vuur. Grote braadslede met hoge rand, op hoog vuur. Grote koekenpan, op matig hoog vuur.

Bereiden

Snijd de aardappelen in de keukenmachine, doe de schijfjes in de middelgrote pan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder te zetten en leg er de deksel op. Pel de uien, snijd ze in de keukenmachine in plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie in de braadslede, verkruimel er het bouillonblokje over en strooi er een snuf peper en zout op. Snipper er de salie bij, roer regelmatig, en giet er als het begint aan te koeken een scheutje water bij.

Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper en zout en de naaldjes rozemarijn door elkaar, vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1½ cm. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar. Laat de aardappelschijfjes in een vergiet uitlekken, doe ze bij de uien, roer ze goed door elkaar en spreid ze in een egale laag uit. Giet er de room bij, rasp er de Parmezaanse kaas over en zet de gratin boven in de oven onder de hete grill.

Snijd de preitjes in de lengte doormidden, spoel ze onder de koude kraan af en snijd ze in dunne plakjes. Doe ze met 1 eetlepel olie in de lege pan op hoog vuur en roer regelmatig. Snijd de bacon in fijne blokjes, doe ze in de koekenpan en schep ze regelmatig om. Roer de spinazie en de erwten door de preitjes, schep ze als de blaadjes spinazie geslonken en de erwten zacht zijn op een plank of bord en leg er de kip en bacon op. Serveer er de gratin bij.

Extra benodigd

Keukenmachine, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: kipfilet met gesmoorde groenten en aardappelgratin' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie in 15 minuten

'Jamie in 15 minuten' bevat meer dan 60 recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker... lees verder

© 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Kipfilet tips

Reacties op dit recept

  • tonny Lijkt me heel lekker en gemakkelijk. Je kan het ook met worteltjes en andere groenten maken. Of net wat je over hebt.
  • Jenny Ik denk, dat je alles van te voren mise en place moet hebben om dit in 15 min. klaar te maken...Ik doe er echt veel langer over. Maar ...het smaakt heerlijk!
  • Isabelle Bij de groente en aardappels verse knoflook toegevoegd, dat geeft net dat beetje extra. Voorbereiding en bereiding duurde bij mij langer dan 15 min (3 kwartier tot een uur), maar het is echt de moeite waard!
  • melanie Ha, de oven voorverwarmen kost al 10 minuten. Maar als je verder alles klaar hebt staan kan het snel klaar zijn. Moet je wel de aardappels geschild hebben, de prei gesneden, de bacon gesneden, de spinazie gewassen...