Pan amb tomaquet (brood met tomaat)

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • knoflooktenen
  • sneeën boerenwitbrood, geroosterd, liefst op een barbecue
  • rijpe tomaten, gehalveerd
  • koudgeperste olijfolie van goede kwaliteit
  • grof zout

Bereiden

Als je wilt, snijd je eerst een knoflookteen doormidden en wrijf het geroosterde brood ermee in. Wrijf elke snee brood vervolgens in met het vruchtvlees van een halve tomaat. De velletjes van de tomaten hebben niets op het brood te zoeken. Schenk er een flinke scheut olijfolie over en bestrooi het geheel met wat grof zout. Klaar!

Pan amb tomaquet smaakt goed als voorgerecht, maar is eigenlijk op elke wijze onvergelijkbaar lekker.

Opmerking

'Dit is een van de klassiekers uit de Catalaanse keuken die iedereen kent. Hij wordt in restaurants in Barcelona ongevraagd als voorgerecht geserveerd. Net als bij zoveel gerechten in de Catalaanse en Spaanse keuken gaat het hier om typisch armeluiseten. Oudbakken brood werd niet weggegooid, maar ingewreven met een halve tomaat - de tomacó, een oude soort, waarvan het vruchtvlees door de harde schil maandenlang lekker blijft - en naar wens daarvoor nog met een teentje knoflook. Dan wordt het brood besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout geserveerd. Van oudsher wordt pan amb tomaquet met een snee geroosterd pan de pagès of boerenwitbrood bereid.' - Stephan Mitsch

Kookboek

Het recept 'Pan amb tomaquet (brood met tomaat)' is afkomstig uit het kookboek...

Recepten uit Barcelona

Wie aan Barcelona denkt, denkt niet alleen aan Gaudí, Camp Nou, zon en zee, maar ook aan lekker eten. 'Recepten uit Barcelona' neemt je mee dwars door... lees verder

© Good Cook

Tapas tips