Pasta met boerenkool-knoflooksaus

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 grote bundel boerenkool, iedere variant, grof gehakt (cavolo nero is ook geweldig)
  • 1 grote sjalot of witte ui, gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, 4 geperst of fijngehakt, 2 in dunne plakjes
  • 2 tot 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tot 4 eetlepels edelgistvlokken
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • 4 eetlepels witte wijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • sap en plukje geraspte schil van 1 biologische citroen
  • ca. 340 g gedroogde pasta naar keuze (penne, macaroni, rigatoni, cannelloni, fusilli)
  • 200 g paddenstoelen, in dunne plakjes

Bereiden

Breng gezouten water in een pan aan de kook. Voeg de gehakte boerenkool toe en kook hem 5 tot 7 minuten tot hij geslonken en gaar is. Giet de boerenkool af zodra hij klaar is, spoel hem kort af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.

Doe de boerenkool in een blender en voeg de sjalot of ui, 4 geperste of fijngehakte tenen knoflook, de olijfolie, edelgistvlokken, mosterd, witte wijn, chilivlokken, het sap en de geraspte schil van de citroen toe. Breng de boerenkool op smaak met zout en peper. Maal de boerenkool tot een relatief gladde maar dikke saus. Verdun eventueel met water. Breng de saus op smaak, zet hem opzij en bereid de rest van het gerecht.

Breng gezouten water in een grote pan aan de kook en voeg de pasta naar wens toe. Kook de pasta 10 tot 12 minuten tot hij al dente is. Giet de pasta af, doe hem terug in de pan en leg een deksel op de pan. Voeg een scheutje olie toe om te voorkomen dat de pasta aan elkaar vastkleeft.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een steelpan terwijl de pasta kookt. Bak in de steelpan de 2 in plakjes gesneden tenen knoflook tot ze goudkleurig en geurig zijn. Roer geregeld om te voorkomen dat de knoflookplakjes verbranden.

Voeg de paddenstoelplakjes toe en bak ze tot ze zacht zijn. Voeg een scheutje extra olijfolie of water toe als ze een beetje droog zijn. Breng de paddenstoelen op smaak met zout en peper. Schenk de boerenkoolsaus bij de paddenstoelen. Verwarm de saus op laag vuur en roer geregeld tot de paddenstoelen en boerenkool gaar zijn. Schenk de saus over de pasta in de pan en roer goed. Breng de pasta met de saus naar wens op smaak met meer zout en peper, chilivlokken en olijfolie. Serveer de pasta met boerenkool-knoflooksaus en geniet ervan!

Extra benodigd

Blender

No waste tips

Elke soort bladgroente doet het goed in deze saus. De witte wijn maakt dit gerecht tot een ware traktatie, maar je kunt hem ook weglaten of er eens sojasaus of azijn aan toevoegen. Voeg in eerste instantie een klein beetje toe. Je kunt er ook overgebleven groenten bij bakken of een andere groente aan de saus toevoegen als je geen paddenstoelen hebt of als je er niet van houdt. Als je over hebt, kun je de saus in de koelkast bewaren. Je kunt het gerecht ook anders serveren door eerst de pasta op te scheppen en de saus er vervolgens over te gieten - het is helemaal aan jou.

Opmerking

Een paar jaar geleden was mijn familie heel enthousiast over een saus van cavolo nero voor bij spaghetti als snelle doordeweekse maaltijd. Ik heb de saus een paar keer uitgeprobeerd en omdat ik houd van zijn dynamiek heb ik mijn eigen versie ervan ontwikkeld. Een snuf chilivlokken en geraspte schil van een citroen brengen de saus echt tot leven.

Kookboek

Het recept 'Pasta met boerenkool-knoflooksaus' is afkomstig uit het kookboek...

no waste GROENTEN

Met 'no waste GROENTEN' krijg je niet alleen fantastische vegan recepten met groenten (en fruit) in de hoofdrol maar gebruik je alles van de groenten, van wortel tot loof, met verrassende bewaar- en anti-verspillingstips

... lees verder

© Good Cook

Overige pasta tips

Reacties op dit recept

  • Giacomo Ik zie in de ingrediĆ«ntenlijst een heleboel verschillende pasta's voorbij komen, behalve de op de foto gebruikte pasta, t.w. Orecchiette