Spaghetti carbonara van Rick Stein

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 71 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde spaghetti
  • 175 g gerookte pancetta aan een stuk, zonder zwoerd
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • handvol bladpeterselie, fijngesneden
  • 3 grote eieren, losgeroerd
  • 50 g fijngeraspte pecorino sardo maturo (belegen Sardijnse pecorino)

Bereiden

Breng in een grote pan 5 liter water aan de kook met 8-9 theelepels zout. Kook de spaghetti hierin beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de pancetta intussen in lardons (kleine reepjes) van ca. ½ cm dik. Verhit een grote, diepe koekenpan op matig tot hoog vuur, voeg de olie en pancetta toe en bak deze tot ze licht kleuren. Voeg de knoflook en peterselie toe, bak alles nog enkele tellen en neem dan de pan van het vuur.

Giet de spaghetti goed af en schep hem in de koekenpan met de pancetta, knoflook en peterselie. Voeg de losgeroerde eieren en de helft van de geraspte kaas toe en schep alles goed om. Voeg een beetje zout en zwarte peper naar smaak toe. Door de hitte van de pasta worden de eieren net gaar maar blijven ze zacht en romig. Serveer de spaghetti direct in voorverwarmde kommen en strooi de rest van de kaas erover.

Persoonlijke noot

'Ik voelde me een beetje beschaamd toen ik vorig jaar keek naar een kookprogramma, waarin ik Steve Manfredi, een Italiaanse chef-kok in Australië, hoorde spreken over carbonara. "Romeinen zullen hiervoor nooit een andere kaassoort dan pecorino Romano gebruiken, en room is uit den boze." Tot dat moment had ik onbekommerd Parmezaanse kaas en room gebruikt. Toch denk ik dat hij wel gelijk heeft. Sinds ik zijn voorbeeld volg, is mijn carbonara pittiger. Maar ik moet zeggen dat belegen Sardijnse pecorino het resultaat nog pittiger maakt.' - Rick Stein

Kookboek

Het recept 'Spaghetti carbonara van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Rick Stein's mediterrane odyssee

Van welke hoek je het Middellandse Zeegebied ook benadert, altijd weer kom je een nieuwe wereld binnen. Op zijn nieuwste culinaire Odyssee doet Rick Stein vele... lees verder

© Tirion Uitgevers

Spaghetti carbonara tips

Reacties op dit recept

  • Rob Dit is hem. Ik zou alleen 1 heel ei en 2 eigelen nemen. Met de kaas kun je naar hartelust expimenteren. Dit eenvoudige recept kun je ook gebruiken voor een pasta met paddenstoelen. Dan zonder kaas want dat vloekt, althans in mijn mond.
  • Anneke Erg lekker, alleen had ik geen pecorino in huis, dus heb ik parmezaanse kaas gebruikt, nog lekkerder met pecorino denk ik.
  • Theo Peterselie? Knoflook? Leren die Angelsaksen het dan nooit?
    Eerst worden we hier vermoeid met de fratsen van de over het paard getilde Jamie Olivier die 't bestond om room (!) erbij te kieperen en dan nu ene Rick Stein die 't ook niet kan laten om Spaghetti Carbonara op te leuken. Knullen, typ op google 'spaghetti alla carbonara tradizionale' in en lees hoe 't hoort & 't op z'n lekkerst is.
    • ol Haha precies dat... carbonara is ei, pancetta, pecorino en wat zwarte peper. Verder niets.
    • Mike Je kunt je maar ergens druk om maken ??
  • Wesselien Met een scheut olijfolie van topkwaliteit na het koken krijg je de sliertjes aanzienlijk smakelijker. Verder prima.
  • Mariella Er zijn ook altijd mensen die het beter denken te weten en alleen maar kritiek kunnen geven. Ik denk dat veel mensen blij zijn met Jamie Oliver, die voor veel mensen zelf een lekkere maaltijd in elkaar draaien een stuk dichterbij heeft gebracht. Als je een slechte bui hebt, spui je commentaar dan ergens anders!
  • Gaby Ook een heerlijke manier om carbonara te maken. En ik begrijp niet wat sommige mensen nou zeuren. Wat je lekker vindt blijft toch een kwestie van persoonlijke smaak...
  • N.R. Beste Theo, Dit is toch echt een van de traditionele carbonara recepten. Veel Italianen nemen geen knoflook maar ui afgeblust met witte wijn. En verder geeft iedere Italiaan er zijn eigen draai aan.
    • Olga Nope... de echte carbonara geen ui, geen knoflook en zeker al geen witte wijn. Noem het dan anders maar geen carbonara.
  • henny Theo, smaken verschillen, maar ik kijk op google wat er nog meer voor recepten zijn, al niet temin dit recept lijkt mij gewoon goed en lekker, ga het zeker proberen.
  • henny Jammer geen reactie van Theo.
    Henny
  • N.R. Haha, Theo heeft zich walgend van okoko afgewend. Nochtans genieten wij er wel van. Overigens is dit ook het recept van Antonio Carluccio, maar dan wel met eierdooiers en geen eiwitten! Bravo Okoko, Ciao, N. Roberta, (1/4 Italiaanse en groot deel van leven woonachtig in Italia)
  • henny N.R bedankt voor je fee back. Ja jammer. Maar nogmaals wij genieten er ook van. Gr. Henny
  • Mirjam Hallo mensen, ik heb dit recept afgelopen weekend gemaakt en het was verrukkelijk! Alleen vond ik het wat droog. Komt dit door de pecorino of omdat ik mss de spaghetti te goed heb afgegoten, zodat er niet genoeg vocht overbleef? Moet wel bekennen dat ik serrenoham heb gebruikt, omdat er hier in de omg. geen pancetta te verkrijgen is. AUB een reactie waardoor het wat droog was.
    • mc Ipv pancetta kun je ontbijtspek gebruiken.
  • Frank Hai Mirjam, het klinkt alsof je idd te weinig vocht heb overgehouden van de spaghetti. Misschien volgende keer het vocht opvangen in een kom, zodat je het zelf makkelijker kunt doseren. Aan de serrano/pancetta zal het niet liggen ;).
  • stacey Wel room, geen room... Wel origineel, niet origineel... Hij is in ieder geval verdomde lekker en daar draait het volgens mij om!
  • olga Lijkt me lekker maar echte carbonara is zonder knoflook en alleen eigeel, absoluut geen eiwit erbij. Maar variaties kunnen altijd wel en ook heel smakelijk zijn :)
  • Joan Machtig maar wel heel lekker. Ei mag niet warmer worden dan 68 graden om stollen te voorkomen. Beetje kookvocht toevoegen om het wat smeuiiger te laten worden. I.p.v. pancetta heb ik spekblokjes gebruikt.