Spaghetti carbonara

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 42 waarderingen

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 100 g pancetta of spek, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 350 g spaghetti
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 g pecorino, geraspt

Bereiden

Smelt de boter, doe er de pancetta en knoflook bij en bak tot de knoflook bruin wordt; gooi hem weg.

Kook de spaghetti in een grote pan water met zout beetgaar, laat ze uitlekken en doe ze bij de pancetta.

Haal de pan van het vuur en roer de eieren, de helft van de Parmezaan, de helft van de pecorino en wat peper door de spaghetti. Roer goed: de eieren moeten zich hechten aan de pasta. Roer er de rest van de kaas door en dien het gerecht op.

Carbonara

Samen met bucatini amatriciana is dit het bekendste gerecht uit de Midden-Italiaanse streek Lazio. Het heet 'carbonara' omdat het vroeger bereid werd door de vrouwen van de arbeiders die in de Apennijnen hout verzamelden voor de fabricage van houtskool (carbonara is 'van de kolenbrandersvrouw').

Kookboek

Het recept 'Spaghetti carbonara' is afkomstig uit het kookboek...

De Zilveren Lepel Pasta

In navolging op het succes van 'De Zilveren Lepel' hebben de samenstellers nu een boek gemaakt over 'de moeder van de Italiaanse keuken': pasta! Dit boek biedt... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Spaghetti carbonara tips

Reacties op dit recept

  • Arvid Er staat een foutje in dit recept... De knoflook moet weggegoooid worden voordat het bruin word, maar de pancetta niet! Eet smakelijk.
  • G.A.M. Ik hou me liever bij de klassieke versie waarbij alleen de eigelen worden gebruikt vermengd met twee lepels kookwater en de kaas.
  • Michel Klassieke spaghetti carbonara: beter dan dit wordt het niet. Toprecept!
  • Chris Een overheerlijk recept.
  • olga Er hoort helemaal geen knoflook in de carbonara en ook geen hele eieren, alleen de dooiers gebruik je.
  • leo Knoflook kan er zeker bij als men dat er graag bij wil - om welke reden zou eiwit er niet bij horen ? De smaak van gerechten beoordeel je op uw persoonlijke voorkeur en niet op principes.
  • Erik Klopt weinig van dit recept. Als spek hoort er guanciale gebruikt te worden, die droog in de pan gaat en in het eigen vet gaart. Het verschil met pancetta is dat guanciale een veel hoger vet percentage heeft en nooit gerookt is, pancetta meestal wel. Van de eidooiers en de geraspte kaas maak je een mengsel, daar gaat de gare warme spaghetti bij en eenmaal op het bord de uitgebakken guanciale en zwarte peper uit de molen er bovenop. Eventueel nog wat extra kaas. Het eiwit gaat er niet bij omdat het dan niet meer die romige textuur heeft. Dit is het klassieke recept Michel. Leo heeft natuurlijk zeker een punt, je kunt er van alles bij doen, denk aan tomatenketchup en/of appelmoes.