Spaghetti con aglio e olio

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 62 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 10 teentjes knoflook, kleingesneden
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiden

Kook de spaghetti al dente in een grote pan gezouten kokend water.

Verwarm ondertussen de olie in een koekenpan en bak de knoflook al omscheppend op laag vuur in ca. 2 minuten goudbruin.

Giet de spaghetti af en meng door de gebakken knoflook. Serveer direct.

Opmerking

Dit gerecht uit Rome bewijst dat goede pasta niet veel extra's nodig heeft. Het is perfect in zijn eenvoud, precies wat de naam aangeeft: spaghetti, knoflook, olijfolie. Een variatie is spaghetti aglio, olio e peperoncino, waarin een gedroogd chilipepertje wordt meegebakken met de knoflook (en vlak voor het opdienen weer verwijderd), voor een pittige smaak. Er wordt zelfs geen kaas bij gegeten.

Kookboek

Het recept 'Spaghetti con aglio e olio' is afkomstig uit het kookboek...

Alles over pasta

Als iets de Italiaanse keuken symboliseert, is het wel pasta. Toch heeft pasta nog heel wat geheimen. Waarom eten ze in Bologna geen spaghetti bolognese? Waarom... lees verder

© Caplan Books

Spaghetti tips

Reacties op dit recept

  • Titia Ook lekker met in ringetjes gesneden / geknipte lente-ui.
  • Nel Nog beter: wat ansjovisfilets erdoor.
  • Wim Ikzelf doe er ook nog twee theelepels rode pesto doorheen... MMM
  • Marieke Een keer geprobeerd te maken voor huisgenoten, een jaar of 10 geleden... nou het was een tegenvaller! Ze renden allemaal naar de snackbar want ze wilden alleen pasta eten met veel (meer) saus... terwijl het authentiek Italiaans is. Dit maak ik dus hooguit alleen voor mezelf. Want ik weet de smaak van deze pasta wel te waarderen!
  • Christian Hier is de 'olijfolie' feitelijk het geheim... en de saus. Maar ook het feit dat het meestal als voorafje wordt gegeven, niet als begeleiding / hoofdgerecht zoals men hier in NL de pasta eet...
  • Francesca Beter niets veranderen aan dit recept. In de Dolomieten deze zomer kreeg ik de variatie met een paar teentjes rauw geperste knoflook met peperoncino en een schaaltje vers geraspte parmezaanse kaas erbij. Gebruik een extra virgine Italiaanse olie. En brood om de olie mee op te deppen. Heerlijk als lunch op een terras met zicht op de Langkofel. Maar gelukkig smaakt hij thuis nog net zo lekker!
  • angela Een heerlijk eenvoudig recept wat snel klaar is. Ik doe er ook nog wel eens garnalen bij dus olie. knoflook, garnalen en dan de pasta ook heerlijk en iets meer gevuld.
  • Annet Heerlijk!!!! Niks meer aan veranderen.... :-)
  • linda Zo wordt het echt superlekker: iets meer olijfolie (in totaal ongeveer 2 deciliter), hierin de knoflook en een gedroogd pepertje licht bakken. Dan het vuur uit en 3 eetlepels citroensap en een bosje fijngesneden peterselie erdoor.
    Erbij: een salade van in plakjes gesneden (tros)tomaten, blauwe kaas en verse basilicum, met een dressing van citroensap, olijfolie, beetje zout en peper.
  • X Ik doe er nog garnalen en een rode peper bij, heerlijk!!
  • José Hou het idd. bij het origineel. De laatste inzending, van Linda, zal best smaken maar heeft niets meer met het origineel van doen!
  • André Ik vind dat recept voor spaghetti een aanfluiting in ons land. De Italianen eten spaghetti als voorgerecht en dan een groot bord vol, wij eten het als hoofdgerecht met een stevige saus zodat je maag gevuld word. Beertje
  • Theo Wat je vind heb je toe André maar zo hoort 't nou eenmaal; de manier waarop Nederlanders pasta eten is nou eenmaal typisch Nederlands en heeft niks met Italiaans eten van doen. Dit recept (met peperoncino) leerde ik van een Italiaanse vrachtwagenchauffeur die op dit gerecht overleefde in 't barbaarse noorden: allemaal ingrediënten die niet bederven en 't gaat prima op een campinggasbrandertje :)
  • marianne h Als oud Italië ingezetene: in Trento: aglio met basilicum. In de zomer: oliefolie, ansjovis, en dat is alles.
  • Coby Heerlijk in combinatie met de zalm met kerstomaatjes uit de oven van Annabel Langbein, ook op okoko.