Tomatensalade met lente-uitjes en komkommer

4 personen
bereiden

waardering 6,2obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • handvol gehakte munt
  • handje gehakte bladpeterselie
  • ¼ komkommer
  • 4 grote tomaten, in kwarten
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 4 lente-uitjes, grof gehakt

Bereiden

Klop de olie met het citroensap en de kruiden in een grote slakom door elkaar en voeg een flinke snuf zout toe.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en in kwarten. Verwijder de natte zaadjes in het midden, zodat alleen het stevige vruchtvlees overblijft, en snijd het in kleine stukjes.

Doe de stukjes komkommer samen met de rest van de ingrediënten in de kom en meng goed. Dek de kom af en laat de salade voor het serveren minstens een uur op een koele plek in de keuken rusten.

Variatietip

Snijd voor een warme salade alle tomaten doormidden en hak de lente-uitjes fijn, waarbij je het groene en witte deel enigszins gescheiden houdt. Snijd de komkommer in grove stukjes. Leg alles op een bakplaat, sprenkel er wat olie over en strooi er een snufje peper en zout op. Gril de groenten tot ze licht goudbruin en zacht zijn. Schep de salade in een kom, maak hem aan met de kruiden, olijfolie en het citroensap en kruimel er een klein beetje feta over.

Opmerking

Voor dit soort eenvoudige gerechten is de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten doorslaggevend. Het heeft geen zin om deze salade in de winter te maken, als er alleen tomaten verkrijgbaar zijn van de andere kant van de wereld: hard, smakeloos of kunstmatig gerijpt. Maak hem liever in de zomer, als de tomaten zacht, rijp en sappig zijn. Pas dan komen de mediterrane smaken van deze zomerse medley optimaal tot hun recht.

Kookboek

Het recept 'Tomatensalade met lente-uitjes en komkommer' is afkomstig uit het kookboek...

Comptoir Libanais Express

'Comptoir Libanais Express' bevat ruim 80 smaakvolle gerechten uit de traditionele Libanese en Noord-Afrikaanse keuken. Laat je inspireren door deze 'express'

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Tomatensalade tips