Venkelsalade met sinaasappel en kikkererwten

2 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 grote sinaasappel
  • 1 theelepel grove mosterd
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 3 eetlepels olijfolie, plus een scheutje
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 rode ui, in kwarten, daarna dungesneden
  • 1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 grote venkelknol, hart eruit, fijngesneden, venkelgroen bewaard
  • snufje gedroogde chilivlokken (indien gewenst)

Bereiden

Maak de dressing. Rasp eerst de schil van de sinaasappel. Pel daarna de rest van de schil eraf, inclusief het witte deel, en snijd boven een schaaltje voorzichtig de partjes sinaasappel los uit de vliezen. Voeg de geraspte schil toe aan het schaaltje, samen met de mosterd en knoflook, en knijp zoveel mogelijk sap uit de sinaasappel. Voeg olie en azijn toe en klop door elkaar. Voeg wat zout en peper toe en controleer de smaak; deze moet zoet en iets scherp zijn.

Verhit een scheutje olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de ui toe en bak 2 minuten, tot de ui net zacht begint te worden (het gaat erom dat de ui niet meer rauw is). Doe de kikkererwten in de pan erbij en bak een minuutje mee tot ze warm zijn. Haal de pan van het vuur en schenk de dressing erover. Bestrooi met flink wat zout en peper en laat een paar minuten staan, zodat de kikkererwten de smaken kunnen absorberen.

Schep de dungesneden venkel en sinaasappeldressing door de kikkererwten. Verdeel over borden en bestrooi met chilivlokken voor wat pit, als je wilt. Dien op.

Tip

'Deze lichte venkelsalade is heerlijk in de zomer met gegrilde vis. In de winter serveer je de salade eerder als elegant voorgerecht. Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we zelf deze salade heel vaak klaarmaken als snelle avondmaaltijd - ongeacht het seizoen.' - Eve O'Sullivan & Rosie Reynolds

Kookboek

Het recept 'Venkelsalade met sinaasappel en kikkererwten' is afkomstig uit het kookboek...

Keukenkastje

De insteek van 'Keukenkastje' is: iets lekkers en voedzaams bereiden zonder dat het te veel tijd of moeite kost. Geen ingewikkelde of dure ingrediënten dus, maar een... lees verder

© Uitgeverij Becht

Venkelsalade tips

Reacties op dit recept

  • Elsje Heerlijk! Alleen nog wat extra rauwe rode ui toegevoegd. Dit gaan we zeker vaker eten!