Bearnaisesaus van Sergio Herman

500 ml saus
bereiden

waardering 7,8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de gastrique
  • 300 ml droge witte wijn
  • 150 ml natuurazijn
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 10 takjes dragon
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels, geplet
  • voor de bearnaisesaus
  • 4 eierdooiers
  • 3-4 eetlepels gastrique (vries de rest in)
  • mespunt cayennepeper
  • 350 g geklaarde gezouten boter
  • 2 eetlepels verse dragon, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse kervel, fijngehakt
  • ¼ citroen, sap

Bereiden

Doe voor de gastrique alle ingrediënten bij elkaar in een pan en laat dit tot de helft inkoken. Zeef het mengsel, giet in flessen en doe er wat dragontakjes in. Bewaar in de koelkast of vries in voor later gebruik.

Klop voor de bearnaisesaus de eierdooiers in een sauspan los met de gastrique, cayennepeper, een snuf zout en een beetje water.

Klop het geheel daarna op een laag vuur op tot een luchtige massa, zodat je het ei gaart zonder dat het een roerei wordt. Haal de pan van het vuur en voeg er straalsgewijs de geklaarde boter aan toe terwijl je blijft kloppen.

Roer er rustig de dragon en kervel door en fris op met citroensap en eventueel nog wat gastrique.

Opmerking

'Ik kan geen lekkerdere saus bij een vleesbereiding bedenken dan de good old bearnaise. Het mondgevoel van de mousseline, het zuurtje van de gastrique, het aromatische van de dragon… Daar kan maar weinig tegenop. De versie hieronder is van mijn vader, mijn grote sauzenheld. Vlak voor ik naar de hotelschool ging, moest ik het net zo vaak van hem maken tot ik het recept kon dromen. Ik raad jou aan hetzelfde te doen en ervoor te zorgen dat je het volledig onder de knie hebt. Want geloof me: je gaat er de rest van je leven plezier van hebben.' - Sergio Herman

Kookboek

Het recept 'Bearnaisesaus van Sergio Herman' is afkomstig uit het kookboek...

Sergio's smaakmakers

In zijn nieuwe thuiskookboek vertelt Sergio Herman je alles over 20 van zijn favoriete smaakmakers. Daarnaast leert hij je hoe je ze thuis kunt gebruiken om gerechten meer pit, scherpte, spanning, kracht of juist nuance te geven. Waarin kun je sojasaus

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Kris Vlegels

Saus tips

Reacties op dit recept

  • Gerda Wat is gastrique?
    • redactie okoko recepten Gastrique is de reductie van witte wijn die eerst wordt bereid en die dient als basis voor de bearnaisesaus.
  • Barbara Gastrique kan je googlen, dan krijg je het recept.
  • Ferry Topper sergio