Maaltijdsoep recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Maaltijdsoep

Soep kan altijd! Als fijn voorgerecht, als opkikker tussendoor en zeker ook als maaltijd. Vroeger was het heel gewoon om zaterdag soep met brood te eten. En dat was nog voor de opkomst van de maaltijdsoep in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Maaltijdsoep was opeens de trend! In eerste instantie ging het om lekker dikke tomatensoep met wat extra ballen en een beetje meer groente, of kippensoep met meer vermicelli. Maar al gauw kregen we door dat je juist met maaltijdsoep heel spannende dingen kon doen. Dat deden ze in het buitenland immers ook. Het was tijd voor echt Italiaanse minestrone met lekker vele groente, pasta en witte boontjes. En voor gegratineerde uiensoep op origineel Franse wijze. Of stevige Hongaarse goulashsoep met veel vlees en een dot zure room erop.

Moderne maaltijdsoepen

Maaltijdsoep is nog steeds uitermate populair. En gek genoeg kijken we nu én nog verder weg én zoeken we het weer dichter bij huis. We eten Marokkaanse Harira, lekker pittige soep met kikkererwten, Thaise kippensoep met kokos en citroengras en Vietnamese Pho, waarbij je flinterdunne plakjes rundvlees met rijstnoedels, reepjes tomaat en ringetjes bosui in kommen legt en er dan gloeiend hete pittige vleesbouillon op schenkt. Aan de andere kant is er ook weer aandacht voor de echt Hollandse soepen van onze grootouders: erwtensoep, bruine bonensoep en natuurlijk die verrukkelijke kippensoep, die je alleen maar kunt maken van echte soepkip.

Maaltijdsoep recept

Doe 25 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini) in een hittebestendige kom, zet ze onder 375 ml kokend water en laat 10 minuten staan. Giet ze af en bewaar 250 ml van het weekvocht. Snijd de porcini klein. Zet een pan op halfhoog vuur, voeg 1 eetlepel olijfolie, 1 fijngesneden prei en 3 takjes tijm toe en fruit 5 minuten tot de prei zacht en goudgeel is. Draai het vuur hoog en voeg de gesneden porcini, 750 klein gesneden bloemige aardappelen, 1 liter kippenbouillon en het bewaarde weekvocht toe. Kook 30-35 minuten tot de aardappelen uiteenvallen en ze de soep binden. Verwijder de takjes tijm en roer er 60 ml room, zout en peper door. Serveer de maaltijdsoep met dikke sneden zuurdesembrood en geraspte Parmezaanse kaas.

[ Beeld: papkin | Shutterstock.com ]