Paddenstoelensoep uit de oven

4 personen
bereiden

waardering 8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg paddenstoelen (het liefst een mix van kastanjechampignons en paddenstoelen met een open hoed)
  • 4 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • blaadjes van een klein bosje bladpeterselie
  • ongeveer 650 ml hete groentebouillon
  • extra vergine koolzaad- of olijfolie, voor eroverheen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5.

Snijd de steeltjes van de paddenstoelen en snijd de hoedjes in vieren. Leg de hoedjes en steeltjes in de grootste braadslede die je hebt of gebruik een bakplaat met opstaande randen - het liefst in een enkele laag, zodat de vloeistof die vrijkomt uit de paddenstoelen eenvoudig kan verdampen.

Verdeel de olie erover en bestrooi met flink wat peper en zout. Vermeng met je handen. Zet 25 minuten in de oven, roer de knoflook erdoor en zet nog 5 minuten terug in de oven zodat de knoflook niet rauw meer is.

Schraap de gare paddenstoelen en het knoflooksap uit de braadslede in een blender. Voeg het grootste deel van de peterselieblaadjes toe (bewaar er een paar voor over de soep) en schenk er 650 ml bouillon bij. Pureer tot je een dikke, fluweelzachte soep hebt. Schenk er als dat nodig is wat extra bouillon bij.

Proef en voeg naar smaak extra zout en peper toe. Als je de soep meteen eet, schenk deze dan rechtstreeks uit de blender in warme kommen. Of schenk terug in de pan en warm nog even op voor je de soep opdient. Besprenkel met wat extra vergine olie en eventueel een paar blaadjes grofgesneden peterselie.

Extra benodigd

Blender

Kookboek

Het recept 'Paddenstoelensoep uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...

Licht!

In 'Licht!' heeft Hugh Fearnley-Whittingstall 170 simpele, goedkope en vooral gezonde recepten verzameld. De recepten zijn allemaal tarwe- en zuivelvrij, maar... lees verder

© Uitgeverij Becht

Paddenstoelensoep tips