Romige paddenstoelensoep

6 personen
bereiden

waardering 7,8obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 30 g boter
  • 2 preien, alleen het witte en lichtgroene deel, gewassen, in dunne ringen
  • takje tijm
  • 750 g paddenstoelen, grof gesneden (bv portabella en kastanjechampignons)
  • 1 klein teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,2 liter hete paddenstoelen- of groentebouillon
  • 100 ml slagroom, plus wat extra voor eroverheen
  • paar raspjes nootmuskaat
  • 2 eetlepels droge sherry (indien gewenst)
  • handje bieslook, dragon of peterselie, fijngesneden, voor eroverheen

Bereiden

Smelt de boter in een grote pan op middellaag vuur en fruit de prei met de tijm, terwijl je af en toe roert, tot ze zacht zijn - ongeveer 10 minuten.

Draai het vuur naar middelhoog en voeg de paddenstoelen toe met een snuf zout (hierdoor komt het sap er sneller uit). Bak een paar minuten tot ze zacht worden en het sap eruit komt.

Voeg de knoflook toe en roer een minuutje door, strooi er dan de bloem over en roer nog een paar minuten. Schenk de hete bouillon erbij, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes sudderen zonder deksel op de pan.

Verwijder de tijm. Doe in een blender en zet aan tot de soep glad is (of schenk driekwart van de soep in de blender en laat de rest grover als je van soep met meer textuur houdt). Doe terug in de pan.

Voeg de room toe aan de soep, samen met de nootmuskaat, en verhit langzaam terwijl je roert. Voeg de sherry toe, als je die gebruikt, proef en kijk of er peper, zout of nootmuskaat bij moet.

Schep de soep in verwarmde kommen, schenk er een krulletje room overheen en strooi er wat van de kruiden op.

Extra benodigd

Blender

Kookboek

Het recept 'Romige paddenstoelensoep' is afkomstig uit het kookboek...

Veg!

'Veg!' neemt je mee naar de smaakvolle wereld van eten zonder vis of vlees. Niet alleen voor de vegetariër is dit een boek vol inspiratie, maar voor iedereen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Paddenstoelensoep tips