Geurige pastinaaksoep met linzen en pastinaakchips

4 personen
bereiden

waardering 7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 middelgrote witte ui, in dunne reepjes
  • 1 theelepel gehakte verse gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • ¼ theelepel kurkumapoeder
  • ¼ theelepel chilipoeder
  • ¼ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel kaneel
  • 5 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 200 g rode linzen, afgespoeld
  • 720 ml groentebouillon
  • 480 ml sojamelk of amandelmelk
  • wat nigellazaad, ter garnering
  • voor de pastinaakchips
  • 1 pastinaak, geschild
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • voor de wortel-koriandersalade
  • 1 wortel
  • 1 rode ui, in dunne reepjes
  • een handvol verse koriander, gehakt
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Maak eerst de soep. Verhit de kokosolie in een grote pan met deksel op middelhoog vuur en voeg de ui, de gember en de knoflook toe. Roer 1 minuut en voeg dan alle specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak regelmatig roerend 2 tot 3 minuten. (Het ruikt nu ongelooflijk lekker.)

Voeg de pastinaak toe aan de pan, gevolgd door de linzen. Roer alles snel door en schenk de groentebouillon en de amandelmelk erbij. Door de amandelmelk behoudt de pastinaak zijn kleur. Zet het vuur laag en laat de soep met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken.

Maak intussen de pastinaakchips: schil de pastinaak boven een kom met een dunschiller in linten. Schenk de olie erover, bestrooi met zout en peper en roer goed door, zodat alle linten met olie zijn bedekt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pastinaaklinten erover. Dit hoeft niet heel netjes, als ze maar niet allemaal op elkaar liggen. Rooster de pastinaak 10 tot 12 minuten in het midden van de oven. Bestrooi de geroosterde pastinaaklinten met zout om ze krokant te houden en zet apart.

Controleer na 20 minuten of de linzen en de pastinaak in de soep gaar zijn en haal de pan van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer in de pan. De soep hoeft niet heel glad te worden. Voeg wat water of amandelmelk toe als de soep aan de dikke kant is.

Maak vlak voor het serveren de wortel-koriandersalade. Rasp de wortel in een kom en voeg de ui, de koriander en de chilipeper toe. Roer alles door elkaar.

Garneer de soep met wortelkoriandersalade, pastinaakchips en wat nigellazaad.

Extra benodigd

Bakpapier, staafmixer

Opmerking

'Deze aromatische soep is net als een Indiase dhal rijk en romig en ideaal voor op een koude dag. Linzen zijn een geweldige bron van voedingsvezels en helpen de cholesterol in het bloed te verlagen. Serveer met een pittige wortel-koriandersalade en pastinaakchips om het extra speciaal te maken.' - Gaz Oakley

Kookboek

Het recept 'Geurige pastinaaksoep met linzen en pastinaakchips' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan 100

Ben je van plan om (vaker) veganistisch te koken, maar geen idee waar te beginnen? Gaz Oakley leert je hoe en schreef het kookboek waarvan hij wilde dat hij het had toen hij veganistisch werd. 'Vegan 100' geeft de jonge, zelfbewuste veganist een heel repertoire aan

... lees verder

© Good Cook

Pastinaaksoep tips