Franse uiensoep

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 47 waarderingen

Bevat per portie

325 kcal
13 g eiwit
20 g vet
25 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 500 g uien, grof gesnipperd
  • 1 liter kruidenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 2 theelepels tijm
  • ½ stokbrood
  • 100 g gruyère, geraspt

Bereiden

Smelt de boter in een braadpan en schep de uien erdoor. Smoor de uien afgedekt in ca. 15 minuten heel zachtjes gaar. Neem het deksel van de pan en laat de uien op matig hoog vuur in 5 minuten goudbruin kleuren.

Voeg de bouillon met het laurierblaadje, het stukje foelie en de tijm toe en verwarm de soep ca. 20 minuten op heel zacht vuur.

Verwarm intussen de oven voor op 175 °C. Snijd het stokbrood schuin in 8 plakken en rooster ze in de oven goudbruin.

Leg in vier grote ovenvaste soepkommen elk twee sneetjes brood en schep de uiensoep erop. Strooi de geraspte kaas erover. Schuif de kommen met uiensoep in de oven en laat de kaas in ca. 5-7 minuten smelten en iets kleuren. Serveer direct.

Het recept 'Franse uiensoep' wordt je aangeboden door . Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com

Uiensoep tips

Reacties op dit recept

  • n Wij hebben op 31-10-2010 franse uiensoep gegeten en we vonden het erg lekker. Doen we vaker.
  • jan De soep moet eerst in de soepkommen geschept worden en daarna de plakken stokbrood.
  • willy Ik doe bij de uiensoep een kwart theelepeltje sambal, hij is dan pittig en een schep sour creme.
  • Lucie Heerlijk soepje, snel klaar ook! Aanbevolen!
  • Bert Al 2 x gemaakt, het blijft een toppertje... heerlijk...
  • Anja Deze soep is heerlijk! Al vaker gemaakt en vandaag dus weer!
  • Kim Vandaag maak ik hem voor de tweede keer, lekker recept. Snel klaar en helemaal niet moeilijk. En natuurlijk heerlijke soep!
  • Tom Net of dit wat nieuws is. Veertig jaar geleden maakte ik het al. Als je lang genoeg wacht is alles nieuw. Maar toch een goed soepje als je de bouillon van kalfsschenkel maakt.
    • Thea Zelf val ik wel in de leeftijdsgroep 50+, maar ik denk velen onder ons niet. Toch missschien iets om mee te nemen in de toch al weinig toegevoegde waarde van deze reactie, niet iedereen maakte 40 jaar geleden al dan niet enthousiast een uiensoep.
  • Joyce Hebben dit gemaakt en het is erg lekker. We hebben niet het gedeelte gedaan dat het nog in de oven moet, maar de stokbroden los met kruidenboter gedaan. Zelfs als je dit koud laat worden is het nog lekker. Een echte aanrader!
  • Marie Halo ik heb een vraagje: waar kan ik foelie kopen en is het verse of gedroogte foelie?
    • Joyce Hoi Marie, foelie kun je bij de toko kopen. Ik neem aan dat het gedroogde foelie is, ik heb zelf nog geen verse gezien. Maar dat zegt niks hoor :-)
    • Twan Nootmuskaat is een goede vervanger voor foelie.
    • Joseline Foelie is de schors ervan, sterker dan de nootmuskaat zelf.
  • Richard Heerlijk recept! Gisteren gemaakt en ga het snel nog een keer maken.
  • cissy Voor een wat pittiger uiensoep, strooi wat chilipoeder over de uien tijdens het bakken, echt heerlijk!!
  • Rob Beetje kerrie en chili erbij dan nog room en blauwe kaas. Dunne reepjes rode puntpaprika in de uiensoep is ook erg lekker.
  • Joska Met dit gure weer op pakjesavond is deze Franse uiensoep een toppertje, wat knapperig brood erbij en smullen maar. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt, ben benieuwd of hij morgen nog lekkerder is.
    • Joska Ik vind hem vers het lekkerst, maar tegen een kom overgebleven uiensoep zeg ik de volgende dag beslist geen nee.
  • Marc Ik heb de uiensoep exact volgens het recept gemaakt en ik moet zeggen: wat een waanzinnig lekkere soep! Dit wordt een blijvertje bij de familie Goossens.
  • Richard Heerlijke Franse uiensoep, ook bij ons gaat dit recept een blijvertje worden, kijk nu al uit naar de volgende keer en dan maken we meteen een hoeveelheid soep voor twee dagen...
  • Jon Heerlijke soep, hartelijk dank voor het recept!
  • Marianne Deze soep wordt nog (iets) lekkerder met toevoeging van (een paar) teentjes knoflook en fijn gesnipperde prei (naar smaak veel of weinig) en dan e.e.a. gedurende enige tijd te laten karameliseren, alvorens de bouillon toe te voegen.
  • karin Afblussen met een glas droge witte wijn, en dan heb je nog meer smaakbeleving.