Franse uiensoep

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,2
  • Voorgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

bevat per portie

  • 325 kcal
  • 13 g eiwit
  • 20 g vet
  • 25 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 500 g uien, grof gesnipperd
  • 1 liter kruidenbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 2 theelepels tijm
  • ½ stokbrood
  • 100 g gruyère, geraspt

Bereiden

Smelt de boter in een braadpan en schep de uien erdoor. Smoor de uien afgedekt in ca. 15 minuten heel zachtjes gaar. Neem het deksel van de pan en laat de uien op matig hoog vuur in 5 minuten goudbruin kleuren.

Voeg de bouillon met het laurierblaadje, het stukje foelie en de tijm toe en verwarm de soep ca. 20 minuten op heel zacht vuur.

Verwarm intussen de oven voor op 175 °C. Snijd het stokbrood schuin in 8 plakken en rooster ze in de oven goudbruin.

Leg in vier grote ovenvaste soepkommen elk twee sneetjes brood en schep de uiensoep erop. Strooi de geraspte kaas erover. Schuif de kommen met uiensoep in de oven en laat de kaas in ca. 5-7 minuten smelten en iets kleuren. Serveer direct.

Bron

Het recept 'Franse uiensoep' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (42 stemmen)

Uiensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • nWij hebben op 31-10-2010 franse uiensoep gegeten en we vonden het erg lekker. Doen we vaker.

    reageren

  • janDe soep moet eerst in de soepkommen geschept worden en daarna de plakken stokbrood.

    reageren

  • willyIk doe bij de uiensoep een kwart theelepeltje sambal, hij is dan pittig en een schep sour creme.

    reageren

  • LucieHeerlijk soepje, snel klaar ook! Aanbevolen!

    reageren

  • BertAl 2 x gemaakt, het blijft een toppertje... heerlijk...

    reageren

  • AnjaDeze soep is heerlijk! Al vaker gemaakt en vandaag dus weer!

    reageren

  • KimVandaag maak ik hem voor de tweede keer, lekker recept. Snel klaar en helemaal niet moeilijk. En natuurlijk heerlijke soep!

    reageren

  • TomNet of dit wat nieuws is. Veertig jaar geleden maakte ik het al. Als je lang genoeg wacht is alles nieuw. Maar toch een goed soepje als je de bouillon van kalfsschenkel maakt.

    reageren

  • JoyceHebben dit gemaakt en het is erg lekker. We hebben niet het gedeelte gedaan dat het nog in de oven moet, maar de stokbroden los met kruidenboter gedaan. Zelfs als je dit koud laat worden is het nog lekker. Een echte aanrader!

    reageren

  • MarieHalo ik heb een vraagje: waar kan ik foelie kopen en is het verse of gedroogte foelie?

    • JoyceHoi Marie, foelie kun je bij de toko kopen. Ik neem aan dat het gedroogde foelie is, ik heb zelf nog geen verse gezien. Maar dat zegt niks hoor :-)

    • TwanNootmuskaat is een goede vervanger voor foelie.

    reageren

  • RichardHeerlijk recept! Gisteren gemaakt en ga het snel nog een keer maken.

    reageren

  • cissyVoor een wat pittiger uiensoep, strooi wat chilipoeder over de uien tijdens het bakken, echt heerlijk!!

    reageren

  • RobBeetje kerrie en chili erbij dan nog room en blauwe kaas. Dunne reepjes rode puntpaprika in de uiensoep is ook erg lekker.

    reageren

  • JoskaMet dit gure weer op pakjesavond is deze Franse uiensoep een toppertje, wat knapperig brood erbij en smullen maar. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt, ben benieuwd of hij morgen nog lekkerder is.

    • JoskaIk vind hem vers het lekkerst, maar tegen een kom overgebleven uiensoep zeg ik de volgende dag beslist geen nee.

    reageren

  • MarcIk heb de uiensoep exact volgens het recept gemaakt en ik moet zeggen: wat een waanzinnig lekkere soep! Dit wordt een blijvertje bij de familie Goossens.

    reageren

  • RichardHeerlijke Franse uiensoep, ook bij ons gaat dit recept een blijvertje worden, kijk nu al uit naar de volgende keer en dan maken we meteen een hoeveelheid soep voor twee dagen...

    reageren

  • JonHeerlijke soep, hartelijk dank voor het recept!

    reageren

  • MarianneDeze soep wordt nog (iets) lekkerder met toevoeging van (een paar) teentjes knoflook en fijn gesnipperde prei (naar smaak veel of weinig) en dan e.e.a. gedurende enige tijd te laten karameliseren, alvorens de bouillon toe te voegen.

    reageren