Tajine van lamsvlees met witte bonen en merguez

6 personen
bereiden

waardering 7,5obv 8 waarderingen

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde witte bonen, 1 uur in koud water geweekt, of 400 g witte bonen uit blik, uitgelekt
  • 20 g boter
  • 1 kg lamsvlees van de bout of schouder, in blokken van ca. 7 cm
  • 300 g verse tomaten, ontveld en ontpit, in grote blokjes
  • 8 tot 10 teentjes knoflook
  • 1 bouquet garni (6 takjes peterselie, 2 laurierbladen, 6 takjes verse tijm, 1 takje verse rozemarijn)
  • 100 g ontbijtspek aan een stuk, in blokjes
  • 250 ml bouillon
  • 200 g merguez, in dikke plakjes
  • een grote handvol gehakte bladpeterselie

Bereiden

Doe de geweekte bonen in een middelgrote pan. Giet er zoveel koud water over dat ze ruim onder staan en breng ze aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de bonen ca. 1 uur koken.

Verhit een van tevoren geweekte tajine van ca. 31 cm doorsnede op een vlamverspreider op middelhoog vuur. Verhit er de boter in en bak er de stukken vlees in porties in. Voeg behalve de bonen en merguez de rest van de ingrediënten toe. Zet het deksel op de tajine en breng het gerecht aan de kook. Draai het vuur matig en laat het geheel ca. 1 uur zachtjes sudderen.

Giet de bonen af en schep ze met de stukjes merguez door het vleesmengsel. Zet het deksel weer op de tajine en laat 30 tot 40 minuten sudderen, of tot alles mooi gaar is. Verwijder voor het serveren het bouquet garni, bestrooi met peterselie en serveer met gekookte aardappelen.

Extra benodigd

Tajine (Ø 31 cm)

Kookboek

Het recept 'Tajine van lamsvlees met witte bonen en merguez' is afkomstig uit het kookboek...

Tajine

De Marokkaanse keuken is hot, en dat is vooral te danken aan de fantastische tajinegerechten die er zo'n bijzonder, zuidelijk tintje aan geven. Kim Maclean laat zien dat er... lees verder

© Uitgeverij Becht

Lamstajine tips