Jamie Oliver: broodpudding met saus van chocola en bier

8 personen
bereiden

waardering 8,3obv 23 waarderingen

Ingrediënten

  • 5 grote eieren, liefst biologisch of vrije uitloop
  • 5 eetlepels cacao
  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker, plus wat extra
  • 300 ml slagroom
  • 700 ml halfvolle melk
  • 1 witbrood van 800 g, zonder kapjes, in sneetjes van 1 cm
  • 100 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% vaste cacaobestanddelen)
  • een klein handje pecannoten, grof gehakt
  • voor de saus
  • 100 ml donker bier
  • 100 ml slagroom
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% vaste cacaobestanddelen)
  • voor erbij
  • een bakje aardbeien
  • vanilleroomijs

Bereiden

Verhit de oven tot 180 ºC / gasovenstand 4. Breek de eieren in een grote mengkom en klop ze met de cacao en de suiker tot een glad mengsel. Klop er vervolgens geleidelijk de room en de melk door tot alles goed gemengd is. Snijd de sneetjes brood in grove driehoeken en doe ook die in de mengkom. Druk de broodjes een beetje onder en laat ze 30 seconden weken tot ze zich hebben volgezogen met de heerlijke chocoladecustard. Dat gaat het best als je het niet met allemaal tegelijk doet, maar een paar per keer.

Om de pudding te bakken heb je een 6 centimeter diepe ovenschaal van ongeveer 30 × 25 centimeter nodig. Leg de geweekte stukjes brood in de schaal en schenk er het laatste restje van de custard over.

Laat de chocolade in de verpakking zitten en sla er hard mee op je werkvlak om de reep in stukjes te breken (dat gaat het best als de chocola heel koud is). Vouw de verpakking open en prik de stukjes tussen de sneetjes brood. Tijdens het bakken smelten ze tot overheerlijke, donkere plasjes en geven de pudding een verrassend extraatje. In plaats van chocola zou je ook gesuikerde vruchtjes, gemengde noten, plakjes banaan of kleine stukjes toffee kunnen gebruiken - heerlijk!

Gooi wat gehakte pecannoten op de pudding en strooi er vanaf een redelijke hoogte een gelijkmatig laagje suiker op. Zet de pudding 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven of tot hij goudbruin is en de custard begint op te stijven, maar nog wel een beetje lobbig is.

Zet terwijl de pudding in de oven staat een middelgrote pan met bier, room en suiker op een matig tot hoog vuur. Blijf continu roeren en haal de pan zodra het mengsel aan de kook komt van het vuur. Verbrijzel de rest van de chocola en roer de stukjes met een klein snufje zout door het biermengsel. Serveer de pudding met een royale scheut chocolade-biersaus. Ook lekker met een paar verse aardbeitjes en een bolletje vanilleroomijs.

Opmerking

'Als je op zoek bent naar een superlekker dessert, zit je hier goed! In Engeland zijn we dol op onze winterse broodpap, maar vreemd genoeg eten de mensen in Louisiana hem juist het liefst als het hoogzomer is. Wat ik ook zo leuk aan dit toetje vind, is dat je er al je restjes brood in kunt verwerken, zoals brioche, croissant en zelfs panettone. Bier lijkt op het eerste gezicht misschien een wat vreemd ingrediënt in de saus, maar het bevat mout en die moutachtige smaak gaat heel goed samen met chocola. Soms gebruik ik ook andere lekkere dingen in mijn chocoladesaus, zoals Chianti, zoete wijn, brandy of zelfs wodka. Dit is een echte een heerlijke afsluiting van een maaltijd. En bedenk dat het een traktatie is, al klinkt death by chocolate als een briljante manier om heen te gaan.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: broodpudding met saus van chocola en bier' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie's Amerika

Amerika is het land van fastfood, cola en supersize-porties. Of heeft het meer te bieden? Jamie Oliver reist naar de VS en ontdekt dat Amerika niet... lees verder

© 2009 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David Loftus

Broodpudding tips

Reacties op dit recept

  • Karin heel lekker,kan dit ook proberen met snoep dat tegen vervaldatum is,vb mars,snickers...