Ouderwetse Viennetta

8 plakken
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 440 ml zure room
  • 1 blik gezoete, gecondenseerde melk (ca. 400 g)
  • 250 g chocoladewafels (KitKat of een ander merk)

Bereiden

Bekleed het broodblik met bakpapier. Probeer de randen zo netjes mogelijk te krijgen voor een strak resultaat. Zorg ook dat er voldoende papier is om het ijs mee te bedekken als het in de vorm zit.

Klop de zure room en de gecondenseerde melk tot een glad mengsel. Snij de wafels in de lengte doormidden, zodat je lange dunne rechthoeken krijgt. Als de stukken nog te dik zijn (dit hangt af van de soort wafels) halveer ze dan nog eens. Leg nu een laag wafels op de bodem van het blik; vul alle gaten alsof je een puzzel maakt en zorg dat de bodem helemaal is bedekt en de wafels vast zitten. Giet er dan een laag room over en zet het 1 uur in de vriezer om op te stijven.

Herhaal dit met een volgende laag wafels en room en laat het weer bevriezen. Herhaal dit tot je nog genoeg over hebt voor één laatste laag. Neem het ijs uit de vriezer en giet nu eerst de room in de vorm en versier de bovenkant met de rest van de wafels, die je hebt fijngehakt.

Zet de Viennetta minstens 6 uur, maar het liefst een hele nacht, in de vriezer.

Haal het ijs 20 minuten voor het opdienen uit de vriezer. Trek het aan het bakpapier uit de vorm en leg het omgekeerd op een schaal. Trek het papier er voorzichtig vanaf. Snij de Viennetta met een gekarteld mes in flinke plakken. Zaaaaalig!

Extra benodigd

Broodblik (22x12x7 cm), bakpapier

Opmerking

'Toen ik klein was, was dit mijn favo toetje. Ik vond de combinatie van romig vanille-ijs en de knapperige chocola verrukkelijk. In mijn versie gebruik ik zure room om het ijs een zuurtje te geven en superzoete chocoladewafels voor de krokante lagen tussen het ijs.' - Sarah Rainey

Kookboek

Het recept 'Ouderwetse Viennetta' is afkomstig uit het kookboek...

3 ingrediënten bakboek

Het '3 ingrediënten bakboek' maakt lekker bakken gemakkelijker dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Het bevat meer dan 100 snelle, makkelijke en zeer smaakvolle recepten. Taarten, koekjes, brood, desserts, hartige lekkernijen en ijskoude

... lees verder

© Spectrum

IJstaart tips