Geroosterde abrikozen met karwijzaad en geroosterde quinoa

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 10 tot 12 abrikozen, gehalveerd, pit verwijderd
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 tot 2 theelepels kaneel
  • sap en geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels ahornsiroop of een andere zoetstof naar keuze, plus 1 eetlepel voor de quinoa
  • 200 g quinoa, grondig gespoeld
  • 2 eetlepels kokosolie

Bereiden

Verwarm de heteluchtoven voor tot 180 °C.

Je kunt de volgende stappen allemaal tegelijkertijd doen als je een oven hebt waarin je meer dan één bakplaat kwijt kunt. Leg de abrikozen met de snijkant naar boven op een bakplaat. Bestrooi ze gelijkmatig met het karwijzaad, de kaneel en geraspte schil van de citroen. Besprenkel ze met het sap van de citroen en 2 eetlepels ahornsiroop. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de abrikozen in totaal 15 minuten. Controleer de abrikozen halverwege en roer ze of schud een beetje met de bakplaat om er zeker van te zijn dat ze nog steeds helemaal bedekt zijn en relatief gelijkmatig garen.

Meng in een kom de goed afgespoelde quinoa met de kokosolie, 1 eetlepel ahornsiroop en een snuf zout. Verdeel de quinoa gelijkmatig over een bakplaat en rooster hem 12 tot 15 minuten. Controleer ook de quinoa een paar keer en roer hem door of schud met de bakplaat. De bedoeling is dat de korrels mooi knapperig worden.

Je kunt de abrikozen serveren als dessert om te delen, leg hiervoor de abrikozen op een grote serveerschaal en schep de knapperige quinoa erover, of serveer ze op afzonderlijke borden.

No waste tips

Dit recept is ook lekker om te maken met ander steenfruit. Overgebleven fruit kun je als compote eten met pap, yoghurt of gewoon zo. Af en toe voeg ik de overgebleven abrikozen toe aan zomerse salades, omdat het geroosterde fruit een mooie afwisseling is bij een maaltijd. De knapperige quinoa is maximaal 2 weken houdbaar, zodat je hem in een handomdraai over zoete of hartige gerechten strooit, zoals eenvoudige, geroosterde groenten.

Opmerking

Een zomerse lekkernij, geïnspireerd op een reis naar Marokko, waar het bakken van halve abrikozen op een bakplaat een dagelijks ritueel was. In dit recept worden ze gecombineerd met een subtiele Perzische smaakexplosie van het karwijzaad om tegenwicht te bieden aan de zoete smaak. Dit gerecht, waarin de smaken echt op elkaar aansluiten, kan zowel op een bord als in een rond glazen schaaltje of een whiskyglas worden geserveerd.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde abrikozen met karwijzaad en geroosterde quinoa' is afkomstig uit het kookboek...

no waste GROENTEN

Met 'no waste GROENTEN' krijg je niet alleen fantastische vegan recepten met groenten (en fruit) in de hoofdrol maar gebruik je alles van de groenten, van wortel tot loof, met verrassende bewaar- en anti-verspillingstips

... lees verder

© Good Cook

Overige toetjes tips