Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom
bereiden
Ingrediënten
- 8 pruimen (ca. 375 g)
- 3 kardemompeulen
- 1 theelepel sumak
- 3 eetlepel vloeibare honing
- rasp van ½ biologische sinaasappel
- 1 theelepel citroensap
- 300 ml slagroom
- 3 theelepels honing
- ¼ theelepel gemalen kardemom
- voor de gekonfijte pistachenoten
- 45 g kristalsuiker
- ¼ theelepel gemalen kaneel
- 70 g pistachenoten
Bereiden
Verhit de oven tot 180 °C.
Halveer de pruimen, ontpit ze en leg ze met het snijvlak naar boven in een ovenschaal waarin ze in een enkele laag knus tegen elkaar aan liggen.
Breek de kardemompeulen, leg de zaadjes in een vijzel en stamp ze tot een fijn poeder. Meng ze met de sumak, honing, sinaasappelschil, het citroensap en 1 eetlepel water, en sprenkel dit mengsel over het fruit. Bak het ca. 20 minuten of tot de pruimen bijna uit elkaar vallen.
Maak intussen de gekonfijte pistachenoten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet hem naast het fornuis. Verhit de suiker, kaneel, 3 eetlepels water en 1/8 theelepel zout in een grote hapjespan op halfhoog vuur. Kook al roerend tot de suiker bijna is opgelost. Voeg de pistachenoten toe en bak ze 3-4 minuten af en toe roerend (om te voorkomen dat de noten te bruin worden) tot alle vloeistof is verdampt en je ziet dat er kristallisatie op de noten ontstaat. Stort de noten op de beklede bakplaat en verdeel ze er snel over. Laat ze volledig afkoelen.
Doe de slagroom, honing en gemalen kardemom in de kom van een standmixer met garde en klop de slagroom op halfhoge snelheid 3 minuten of tot er zachte pieken ontstaan.
Verdeel het fruit en de slagroom vlak voor het serveren over vier borden en bestrooi ze rijkelijk met de gekonfijte pistachenoten.
Extra benodigd
Vijzel, bakpapier, mixer
Opmerking
Ik heb in de afgelopen jaren vaak geroosterde pruimen en andere steenvruchten gemaakt. Het is een simpel dessert, en toch is niets zo lekker als de geur van warm, gekruid fruit die na het eten om de tafel hangt. Verdubbel het aantal pruimen en dan heb je een restant voor het ontbijt met yoghurt of op warme toast met labneh of verse roomkaas.
Kookboek
Het recept 'Met sumak geroosterde pruimen met kardemomroom' is afkomstig uit het kookboek...
Boustany
Sami Tamimi
In Boustany - Arabisch voor 'mijn tuin' - viert Sami Tamimi de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische (en deels vegan) recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige
... lees verder © Fontaine Uitgevers