Pavlova met aardbeien, chocolade en pinda

1 pavlova (20 cm)
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de meringue
  • 3 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 10 druppels citroensap
  • 100 g poedersuiker, gezeefd
  • voor de room en coulis
  • 150 g aardbeien, schoongemaakt
  • 1 theelepel vanillearoma (of de zaadjes van ½ vanillestokje)
  • 1½ afgestreken eetlepel suiker
  • ½ theelepel citroensap
  • 150 ml slagroom (ongeklopt)
  • 150 g pure chocolade, in stukjes
  • 5 eetlepels pindakaas
  • 1 portie zelfgemaakte slagroom
  • voor de decoratie
  • 1 eetlepel cacaopoeder (ongezoet)
  • 100 g aardbeien, schoongemaakt
  • 1 eetlepel gehakte geroosterde hazelnoten

Bereiden

Maak de meringue. Klop met een elektrische mixer of in een keukenmachine de eiwitten met een mespunt zout stijf. Begin op lage snelheid en zet de mixer steeds een standje hoger.

Voeg 2 tot 3 eetlepel kristalsuiker toe, blijf kloppen, en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.

Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).

Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop ten slotte nog 5 minuten. Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet, klop dan nog even door tot dit wel het geval is.

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken hierop 4 cirkels van 20 cm doorsnede. Verdeel de meringue met de bolle kant van een lepel of een spatel over de 4 cirkels in een 2 cm dikke laag. Bak de meringuebodems 1 uur in de oven. Laat ze afkoelen op een (taart)rooster.

Verwarm voor de coulis de aardbeien in stukjes samen met de vanille, de suiker en het citroensap 4 tot 5 minuten op middelhoog vuur in een steelpan met dikke bodem. Laat de coulis afkoelen.

Breng in een andere steelpan de ongeklopte slagroom zachtjes aan de kook. Draai het vuur uit en voeg de stukjes chocolade toe. Wacht 5 minuten en roer het mengsel dan door met een houten lepel tot er een gladde en heel glanzende ganache is ontstaan. Laat de ganache afkoelen.

Bestrijk de eerste meringueschijf met een laagje pindakaas. Verdeel daarover een iets dikkere laag geklopte slagroom. Leg de tweede meringueschijf erop en bestrijk deze met de aardbeiencoulis. Leg de derde schijf erop en verdeel daarover een dunne laag ganache. Voeg de vierde meringueschijf toe, bestrooi deze met het cacaopoeder en verdeel de aardbeien er in plakjes over. Bestrooi de pavlova tot slot met de gehakte hazelnoten.

Extra benodigd

Keukenmachine of mixer, bakpapier

Tip

Was de mengkom van de keukenmachine of mixer eerst heel goed af, spoel hem met kokend water en droog hem af met een schone theedoek. Het kleinste restje vet kan verhinderen dat de eiwitten goed stijf worden.

Kookboek

Het recept 'Pavlova met aardbeien, chocolade en pinda' is afkomstig uit het kookboek...

Pavlova & Meringue

In 'Pavlova & Meringue' leer je diverse soorten en vormen meringues maken en verrukkelijke roomvariaties bereiden. Van de meer klassieke pavlova's maak je... lees verder

© Good Cook

Pavlova tips