Pavlova met passievrucht en sesamnoga

1 pavlova (20 cm)
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor de meringue
  • 3 eiwitten
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 10 druppels citroensap
  • 100 g poedersuiker, gezeefd
  • voor de room en coulis
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 125 g mascarpone
  • 2 eetlepels poedersuiker, gezeefd
  • 1 theelepel vanillearoma (of de zaadjes van ½ vanillestokje)
  • 1 of 2 passievruchten
  • voor de harde sesamnoga
  • 60 g suiker
  • 10 g wit sesamzaad
  • 25 g zwart sesamzaad

Bereiden

Maak de meringue. Klop met een elektrische mixer of in een keukenmachine de eiwitten met een mespunt zout stijf. Begin op lage snelheid en zet de mixer steeds een standje hoger.

Voeg 2 tot 3 eetlepel kristalsuiker toe, blijf kloppen, en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.

Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).

Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop ten slotte nog 5 minuten. Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet, klop dan nog even door tot dit wel het geval is.

Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hierop een cirkel van 20 cm doorsnede. Verdeel de meringue over de cirkel in een 4 cm dikke laag. Bak de meringuebodem 2 uur in de oven. Laat hem afkoelen op een (taart)rooster.

Klop de yoghurt met de mascarpone. Roer de poedersuiker en het vanillearoma (of de zaadjes) erdoor. Snijd de passievrucht(en) doormidden en lepel het vruchtvlees met het sap eruit en vang dit op in een kommetje.

Verwarm de suiker met 30 ml water in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Roer met een houten lepel tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur zodra de siroop borrelt en begint te karamelliseren. Roer het zwarte en witte sesamzaad erdoor. Roer snel. Het mengsel moet mooi homogeen zijn. Schenk het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de noga in stukjes zodra hij hard is.

Verdeel het yoghurt-mascarponemengsel over de meringuebodem, maar laat een smal randje vrij. Verdeel hierover het binnenste van de passievrucht(en). Bestrooi de pavlova tot slot met de stukjes harde noga.

Extra benodigd

Keukenmachine of mixer, bakpapier

Tip

Was de mengkom van de keukenmachine of mixer eerst heel goed af, spoel hem met kokend water en droog hem af met een schone theedoek. Het kleinste restje vet kan verhinderen dat de eiwitten goed stijf worden.

Kookboek

Het recept 'Pavlova met passievrucht en sesamnoga' is afkomstig uit het kookboek...

Pavlova & Meringue

In 'Pavlova & Meringue' leer je diverse soorten en vormen meringues maken en verrukkelijke roomvariaties bereiden. Van de meer klassieke pavlova's maak je... lees verder

© Good Cook

Pavlova tips