Stoofperen

4 personen
bereiden

waardering 8,1obv 25 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 kleine stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildeman)
  • ½ citroen, schoongeboend
  • 175 g suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 fles witte wijn

Bereiden

Schil de stoofperen, laat het steeltje zitten maar snijd met een mesje het kroontje aan de onderkant weg.

Schil de citroen met een dunschiller (alleen het geel) en knijp het sap boven een pan uit. Voeg de citroenschil, suiker en kaneelstokjes toe. Schenk de wijn erbij en zet de peren rechtop naast elkaar in de pan.

Breng het geheel zachtjes aan de kook en stoof de peren op een heel laag vuur in 45 minuten gaar met het deksel schuin op de pan.

Controleer met een scherp mesje of de peertjes gaar zijn. Laat ze in het vocht afkoelen.

Opmerking

'Stoofpeertjes stonden bij ons elke winter weer op het menu. Onze buurman had altijd kisten vol in de schuur staan en deelde die met veel plezier uit, omdat hij het zelf ook niet allemaal kon opeten. De witte Merzling, een Nederlandse biologische wijn van de Wageningse berg, is licht en fruitig en dus heel erg geschikt voor het stoven van deze peertjes, maar een andere fruitige witte wijn is natuurlijk ook prima. Dien de peertjes als nagerecht met kaneelijs op of serveer ze als bijgerecht bij hertenbiefstukjes'. - Yolanda van der Jagt

Kookboek

Het recept 'Stoofperen' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Hollands

In 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem kunt maken, geïnspireerd

... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Sven Benjamins

Stoofperen tips

Reacties op dit recept

  • jo Stoofperen worden van oudsher gestoofd in rode wijn, kaneel en donkerbruine basterdsuiker, vandaar ook de donkere kleur. Witte wijn geeft hoegenaamd geen kleur en is vaak droger van smaak dan een volle rode wijn. Geef mij mijn oma's recept maar, heerlijk bij konijn, wildzwijn, hert en andere stevige vleessoorten of stoofschotels. Engelien
  • johanna Stoofperen, gieser wildeman, zijn ook heel lekker als je ipv rode wijn karvan cevitam bosvruchten eraan toevoegt, heb je geen suiker nodig, wel vanillesuiker en kaneel toevoegen en ruim anderhalf uur laten stoven. Smaakt ook lekker bij kip, varkenshaas.
  • Inge Ik vind deze variant wel geinig. Ga zeker proberen.
  • walter Witte wijn lijkt mij een uitdaging, waarom altijd met rode? Ik zou op gevoel een zoete moeselwijn pakken. Alleen 1 hele fles (moesel zit meestal in literflessen) op 8 peertjes lijkt mij wat veel. Waarschijnlijk gaat het recept uit van 25 ml flesje.
  • Juliette Ik kook de stoofperen altijd lekker in de gluhwein van AH en een schepje suiker en een klein beetje kaneel. Suiker kan ook vervangen worden door stevia. Mijn ervaring met andere gluhwein, is dat de peertjes er bruinig van worden in plaats van rood. Bij het AH merk worden ze prachtig rood. Van het vocht dat ik overhoud maak ik altijd bavaroise, met gelatine en slagroom, garneren met de peertjes!
  • melanie We hebben het net gegeten. Heerlijk! Ik had er wel minder citroen in gedaan en een klein flesje wijn.
  • Marlies Gieser Wildeman koken in kant en klare gluhwein of bisschopswijn. Alle specerijen en suiker zit daar al in, kan niet mislukken.