Stoofperen
- 4 personen
- 55 min
- waardering 8,1
- Nagerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 8 kleine stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildeman)
- ½ citroen, schoongeboend
- 175 g suiker
- 2 kaneelstokjes
- 1 fles witte wijn
Bereiden
Schil de stoofperen, laat het steeltje zitten maar snijd met een mesje het kroontje aan de onderkant weg.
Schil de citroen met een dunschiller (alleen het geel) en knijp het sap boven een pan uit. Voeg de citroenschil, suiker en kaneelstokjes toe. Schenk de wijn erbij en zet de peren rechtop naast elkaar in de pan.
Breng het geheel zachtjes aan de kook en stoof de peren op een heel laag vuur in 45 minuten gaar met het deksel schuin op de pan.
Controleer met een scherp mesje of de peertjes gaar zijn. Laat ze in het vocht afkoelen.
Opmerking
'Stoofpeertjes stonden bij ons elke winter weer op het menu. Onze buurman had altijd kisten vol in de schuur staan en deelde die met veel plezier uit, omdat hij het zelf ook niet allemaal kon opeten. De witte Merzling, een Nederlandse biologische wijn van de Wageningse berg, is licht en fruitig en dus heel erg geschikt voor het stoven van deze peertjes, maar een andere fruitige witte wijn is natuurlijk ook prima. Dien de peertjes als nagerecht met kaneelijs op of serveer ze als bijgerecht bij hertenbiefstukjes'. - Yolanda van der Jagt
Kookboek
Het recept 'Stoofperen' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands
Yolanda van der Jagt
In 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem kunt maken, geïnspireerd... lees verder
© Mo'Media. Beeld: Sven Benjamins